Foto: Printscreen/Video/Tanjug

Marek Belka, potpredsednik poslaničkog kluba Socijaldemokrata u Evropskom parlamentu govorio je danas na komemoraciji povodom 20 godina od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića. On je u svom uvodnom izlaganju rekao da je Đinđić ubijen zato što je bio reformator i zato što njegova zemlja nije bila spremna za demokratske i socijalne promene, te da je danas u Srbiji na vlasti ministar informisanja iz vremena Slobodana Miloševića koji se upamćen po progonu medija u vreme rata na Kosovu.

„Đinđić je ubijen zato što je bio reformator i njegova zemlja nije bila spremna za demokratske i socijalne promene. Njegova smrt je bila kolosalna tragedija, ali je istovoremeno bila šansa za Srbiju da izgradi sebe na njegovom nasleđu“, rekao je on.

Belka ističe da se situacija u Srbiji značajno promenila nakon ubistva Đinđića.

„Dvadeset godina kasnije Srbija bliža Rusiji i Kini, nego onome što bi trebalo da bude država kandidat za članstvo u EU. Akutelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je ministar informisanja tokom režima Slobodana Miloševića. Ostao je upamćen zbog restriktivnih mera protiv novinara, naročito u vreme rata na Kosovu. Tokom njegovog predsednikovanja (Vučićevog predsednikovanja prim. aut), demokratske težnje često su nadjačne autokratskim tendencijama čiji je cilj preuzeti potpunu kontrolu nad svim političkim procesima i medijima. Međutim, iako su izgubljene dve decenije, smatramo da Srbija i dalje ima šansu da se pridruži demokratskim snagama i da se tako pobrine da njen primijer nije uzaludno to platio svojim životom“, naglasio je Belka.

Snimak komemoracije, kao i izjave učesnika možete pronaći na ovom linku.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar