Elektroprivreda Srbije, MK Grupa, MK Group, NIS, Delhaize, Deleze, Coca Cola, Koka Kola, Hemofarm
Foto: Nova.rs/N1/Promo/EPA/OLIVIER HOSLET/EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Prema podacima iz izveštaja o poslovanju privrede Agencije za privredne registre u top deset najuspešnijih kompanija u 2020. godini našle su se četiri državne i šest privatnih. Na prvom mestu premo ovom izveštaju je najveće javno preduzeće Elektroprivreda Srbije a odmah iza njega je MK Group u vlasništvu Miodraga Kostića.

Za formiranje ove liste korišćena su dva kriterijuma – ostvaren neto profit i neto dobit. Kada se posmatraju oba parametra dobija se lista najuspešnijih. Ono što se može kao zaključak izvesti je da su pojedine kompanije iako su se našle na listi najuspešnijih zapravo imale lošiju 2020. godinu od prethodne.

Posmatrajući TOP 10 najuspešnijih posle EPS-a i MK Grupe slede Srbijagas, Coca Cola, Hemofarm , NIS ad Nvi Sad, Telekom Srbija, Delez Srbija, Agromarket iz Kragujevca i Magna Farmacija.

Nešto slabije ali ipak uspešne po ovim kriterijumima su i Tarkett, Asprom DOO, Simpo iz Vranja i Invej.

EPS

Najveće javno preduzeće u Srbiji, na čijem čelu je Milorad Grčić, prema izveštaju APR-a ujedno je i najuspešnije. Kako se navodi Elektroprivreda Srbije, koja zapošljava više od 25.000 ljudi, u 2020. ostvarila je poslovni prihod od oko 247 milijardi dinara. Ostvarena neto dobit bila je oko 11 milijardi dinara.

MK Grupa

Na drugom mestu je MK Grupa u vlasništvu biznismena Miodraga Kostića. Njegova grupacija je takođe poslovala uspešno.

Miodrag Kostić, vlasnik MK Grupe / Foto: Medija centar Beograd

Imali su oslovne prihode od više od 58 milijardi dinara, dok je ostvarena dobit nešto više od 10 milijardi dinara. U izveštaju se napominje da je MK Grupa napravila neto dobit koja je veća čak 4,5 puta u odnosu na 2019. U grupaciji Miodraga Kostića zaposleno je nešto više od 2.900 radnika.

Srbijagas

Prema navedenim kriterijumma APR-a na trećem mestu po poslovnoj uspešnosti našlo se preduzeće Srbijagas na čijem čelu je Dušan Bajatović. Nekada je to preduzeće beležilo ogromna dugovanja i bilo na vrhu liste najzaduženijih.

Dusan Bajatovic
Dušan Bajatović Foto:Zoran Lončarević

Te dugove je po pravilu otpisivala država, a pojedine je Srbijagas pretvarao u svoj kapital. U prethodnoj godini su pak prema podacima APR-a napravio ozbiljan skok. Dobitak je 2019. godine bio oko 13 miliona dinara, godinu dana kasnije ostvareno više od 7 milijardi. Ovo preduzeće je smanjilo broj zaposlenih, sa 4.234 na 4.002.

Coca Cola

I Coca Cola je u prethodnoj godini ostvarila dobar rezultat, bolji nego 2019. Naime, prema podacima APR-a poslovni dobitak od 5,6 milijardi dinara viši je za više od 20 odsto. Ova kompanija je povećala i broj zaposleinih za 117, tako da ih je 2020. bilo 1.637.

Hemofarm

Dobru godinu iza sebe ima i Hemofarm. I ova kompanija je imala veće prihode u odnosu na godinu u kojoj je proglašena pandemija. Uvećala ih je za oko 10 odsto, dok je dobitak veći za gotovo 14 procenata. Na nivou cele grupacije povećan je i broj zaposlenih za više od deset procenata. Za Hemofarm je u 2020. radilo nešto više od 3.700 radnika.

NIS AD Novi Sad

Na spisku uspešnih našla se i Naftna industrija Srbije, u većinskom vlasništvu ruskog Gasproma. Ova kompanija je imala prihde preko 180 milijardi dinara što je po visini odmah iza EPS-a.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ti prihodi kada se porede sa 2019. značajno su manji, čak za oko 32 odsto. To je, između ostalog, posledica pada cene nafte na svetskom tržištu zbog pandemije. NIS je imao i poslovni gubitak od 7,4 milijarde dinara dok je u 2019. zabeležen dobitak od više od 23 milijarde dinara. U prošloj godini za ovu kompaniju radilo je blizu 13.000 ljudi.

Telekom Srbije, Delez, Agromarket i Magna farmacija

U izveštaju Agencije za privrednne registre navodi se da je na spisku kompanija koje su se našle na listi uspešnih u privredi, nalazi se i državni Telekom Srbija. Navodi se da je prema ostvarenim prihodima zauzela treće mesto a prema dobiti šesto. Ova državna kompanija zapošljava više od 12.000 ljudi.

Belgijska kompanija Delez Srbija imala je dobru prošlu godinu. Ostvarili su uvećanje poslovnog profita koji je iznosio više od 111 milijardi dinara. Oni su međutim ostvarili značajno manju dobit u odnosu na 2019. godinu, manja je bila čak za 23,5 odsto.  Delez je 2019. godine bio na četvrtom mestu po uspešnosti da bi se godinu dana kasnije spustio na sedmo mesto.

Firma Agromarket, koja između ostalog prodaje baštenski i vrtni alat kao i mašine,  je možda jedna od najuspešnijih u podizanju poslovnog profita. Oni su ga u 2020. podigli za čak 67 odsto u odnosu na prethodnu godinu. U ovoj kompaniji iz Kragujevca radi više od 1.000 zaposlenih.

U TOP 10 ušla je i kompanija Magna farmacija koja se bavi trgovinom farmaceutskim proizvodima na veliko.  I oni su u 2020. poslovni prihod i neto dobit povećali u odnosu na godinu dana pre.

Bonus video: Kako se informišu građani Srbije koji imaju samo jednog operatera


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare