U žiži javnosti ponovo su se našli kumovi i kontroverzni biznismeni Milan Radoičić i Zvonko Veselinović. Prvi zbog umešanosti u oružani sukob na severu Kosova, drugi zbog tvrdnji o navodnom ugrožavanju bezbednosti inspektora Slobodana Milenkovića, koji je otkrio slučaj "Jovanjica".

Javnost u Srbiji o dvojici kumova slušala je priče koje sežu duboko do organizovanog kriminala, međutim predsednik Srbije umeo je da „pohvali“ Milana Radoičića nazivajući ga čuvarem Srbije na Kosovu i borcem protiv zuluma kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

PROČITAJTE JOŠ...

Tog narativa Vučić se držao i dok je pričao o 24. septembru – danu kada je sada već odlazeći potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić organizovao i logistički podržao akciju koja je u Banjskoj prerasla u oružani sukob sa četvoro mrtvih, među kojima su jedan kosovski policajac i trojica Srba sa severa Kosova.

„Gospodari Kosova“, poligraf i BMW 

Foto:MUP Srbije

Zvonko Veselinović je saslušan jer je navodno naručio i platio likvidaciju inspektora Slobodana Milenkovića i Dušana Mitića.

Policijski službenici PU za grad Beograd obavili su razgovor sa Zvonkom Veselinovićem povodom tvrdnji Slobodana Milenkovića da je Veselinović naručio i platio organizovanje njegovog ubistva, kao i ubistva Dušana Mitića, saopštio je MUP.

Veselinović je prošao poligraf.

Taj isti poligraf nekoliko godina ranije prošao je i njegov kum Milan Radoičić.

Dok je na aerodromu čekao pošiljku vakcina, sprski predsednik Aleksandar Vučić rekao je tada da je Radoičić prošao poligraf kada je u pitanju umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, ali to nije slučaj za neke „druge teme“ – ne precizirajući koje.

Foto: Boško Karanović

Ono što je bilo upadljivo je da su neformalni „gospodari Kosova“ u BMW dižipovima obavljali svoje „građanske dužnosti“.

Radoičić je završio na slobodi, dok je prethodno bio priveden i saslušan zbog slučaja Banjska.

U ništa manje skupocenom automobilu, naravno u svojstvu građanina, stigao je i Veselinović ispred poliicijske stanice.

Od Srpske do crne liste 

Zvonko Veselinović i Milan Radoičić povezivani su s različitim krivičnim delima – od trgovine drogom, preko umešanosti u ubistvo Olivera Ivanovića, do nelegalnog iskopavanja šljunka, a nepoznato je da su ijednom pravosnažno bili osuđeni.

Kako je pisalo u optužnici Specijalnog tužilaštva u Prištini, oni se terete da su bili na čelu kriminalne grupe koja je odgovorna za ubistvo Ivanovića.

Radoičić je u novembru 2018. uspeo da umakne Kosovskoj policiji i skloni se u centralnu Srbiju, nakon čega je za njim bila raspisana domaća i međunarodna poternica.

Aleksnadar Vučić, Milan Radoičić Foto:Milos Tesic/ATAImages

Radoičić je kao potpredsednik Srpske liste bio direktno uključen u politiku, dok se za Veselinovića pričalo da je finansirao kampanju SNS. Aleksandar Vučić u više navrata je demantovao da ima veze sa njim, navodeći da se nikad nisu čuli i da su se videli dva puta na Kosovu.

Veslinović i Radoičić nisu bili poznati široj javnosti, dok nije obelodanjeno da se nalaze na spisku osumnjičenih za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića. Protiv njih su krajem prošle godine SAD uvele sankcije, navodeći da pripadaju koruptivnim mrežama povezanim sa međunarodnim organizovanim kriminalom.

****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare