Pripadnici Kosovske policije napadnuti su sinoć u 02.34 u selu Banjska na severu Kosova, usled čega je jedan policajac poginuo a dvojica su povređena. U razmeni vatre između policije i Srba sa severa Kosova stradala su i tri napadača, a osude napada stigle su iz čitave međunarodne zajednice.

Rafali su odjekivali regionom sela Banjska čitavo prepodne, a meštani su bili veoma uplašeni i zaključani u svojim kućama. Nakon napada u kojem je ubijen policajac albanskog porekla Afrim Bunjaku iz sela nadomak Vučitrna, pojačane snage Kosovske policije zajedno sa KFOR-om primećene su u okolini, a zatvoren je i granični prelaz Jarinje.

Ubrzo se oglasila eparhija raško-prizrenska i saopštila da je grupa naoružanih, maskiranih ljudi, upala blindiranim vozilom u manastir, pri čemu su provalili manastirsku zaključanu kapiju. U manastiru se u tom momentu nalazila grupa poklonika iz Novog Sada, sa sveštenikom, igumanom Danilom i bratijom manastira. Naoružana maskirana lica kretala su se po dvorištvu i čuli su se povremeni pucnji.

Foto:TANJUG/ STR

Sve vreme informacije su otežano dolazile sa Kosova, a da nije u potpunosti jasno šta se desilo potvrdili su i stanovnici koji žive na severu Kosova. Marko Jakšić, pravnik i aktivista iz Kosovske Mitrovice rekao je za Novu da je u pitanju najčudniji događaj još od 1999. godine, te da je problem što Kfor nije reagovao.

Sumnju šta se zaista desilo i ko je pucao na pripadnike Kosovske policije dodatno je pojačana nakon konferencije za medije premijera Aljbina Kurtija. On je pokazivao fotografije lica koja su navodno pucala i naglasio da je napad finansiran i orkestriran od strane zvaničnog Beograda.

Napadače je nazvao „bandom koja je ušla na teritoriju Kosova“ i da su uočene blindirana vozila bez tablica u neposrednoj blizini manastira Banjska

Ministar u Vladi Kosova Nenad Rašić rekao je za Nova.rs da je deo napadača ušao u manastir, te da ih je policija megafonom dozivala da se predaju. On je naveo i da su napadači, na osnovu izvora iz policije, bili dobro organizovani i navodno naoružani teškim naoružanjem, zoljama i minobacačima.

Kosovska policija je zatim obavestila javnost da su u razmeni vatre na severu Kosova ubijena tri „napadača“. Osim toga, šestoro je uhapšeno, od čega je jedna osoba direktno povezana sa pucnjavom, dok je njih četvoro osumnjičeno za logističku podršku.

Foto: Printscreen Tanjug/VideoKako su iz policije naveli, oko manastira u Banjskoj, pronađen je i arsenal oružja“.

Prema prvim informacijama, reč je o pronalaženju desetina, stotina komada naoružanja različitih vrsta i kalibara, uniformi i logističke opreme, među kojima je i vojno naoružanje teškog kalibra poput granata, pištolja, mitraljeza, kalašnjikova, zolja i drugo.

Oglasilo se i Specijalno tužilaštvo Kosova saopštivši da je šest osoba privedeno zbog napada na kosovsku policiju i da su osumnjičeni za više krivičnih dela nakon napada u selu Banjska, a jedan od njih i za terorizam.

„U pitanju je napad na ustavni poredak Kosova, pripremanje terorističkih akata ili krivičnih dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Kosova, posedovanje, kontrola ili neovlašćeno držanje oružja“, navelo je tužilaštvo dela su za koja se sumnjiče uhapšeni. Privedenima je određeno zadržavanje do 48 sati.

Trupe KFOR-a bile su u pripravnosti i spremne da odgovore, dok je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak otišao na Kosovo, kao i ambasadori država Kvinte koji su u zgradi prištinske vlade imali sastanak sa premijerom Aljbinom Kurtijem.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel bio je jedan od brojnih koji su osudili napad na Kosovsku policiju, rekavši da se „odgovorni počinioci moraju suočiti sa pravdom“.

Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Oko 19 časova naoružane osobe napustile su manastir Banjska, a policija je preuzela kontrolu i uhapsila sedam napadača. Istovremeno, građani Prištine okupili su se kako bi upalili sveće za ubijenog pripadnika Kosovske policije.

Srpske vlasti nisu se oglašavale čitavog dana, sve do obraćanja predsednika u 20 časova, te je na incident u prepodnevnim časovima reagovao jedino predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić koji je naveo da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti za događaje u Banjskoj odmah prvi pojurio da optuži Srbe, a da bi svako ozbiljan rekao da vidimo šta se tačno dogodilo pa da komentarišemo.

Predsednik Vučić je u obraćanju javnosti osudio ubistvo albanskog policajca, ali naglasio da je Aljbin Kurti jedini krivac za današnja dešavanja.

„Za svega sat i dvadeset minuta tih nekoliko desetina Srba bili su u potpunom okruženju, očigledno je to urađeno zajedno sa međunarodnim snagama. Sproveden je brutalan napad na njih i pitali smo se na početku zbog čega to KFOR ne radi, bilo bi manje žrtava. Prema našim informacijama kojima mi raspolažemo, to je da su trojica Srba potvrđeno sa Kosova stradali. Dvojica sasvim izvesno od snajperske vatre, kada nije bilo neophodno da budu likvidirani. Dvojica su teško ranjena, a postoji bojazan da je i četvrto lice stradalo“, rekao je Vučić i naveo da je pitanje da li će jedno lice preživeti samo zato što nisu hteli da mu ukažu pomoć, te da „mi imamo tonski snimljeno kako se albanska policija smeje i kako govore ‘pusti ga da umre’“.

Iako su pripadnici kosovskih vlasti u više navrata danas navodili da je najmanje 30 teško naoružanih profesionalaca napalo Kosovsku policiju, predsednik Vučić je naglasio da Srbija nije snabdela oružanu grupu uniformama i oružjem.

„To nisu uniforme vojske Srbije. Uniforme se kupuju svuda na tržištu. Videli ste da nije bilo specijalnog oruđa i oružja. Mesecima govorim da se podiže otpor i pobuna kod naroda na severu, između ostalog i zato što mi bez dozvole KFOR-a ne možemo da uđemo. Razgovarao sam sa više predstavnika Srpske liste, oni su užasnuti, oni su sa svojim narodom, ma kakvi bili… Što se tiče zaključanih ljudi, ne mislim da je problem što su bili zaključani, nego je albanska policija pucala po tim kućama“, rekao je Vučić, koji je zaključio da je ovo „najpokvareniji spin“.

Aleksandar Vučić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Na predsednikovo večerašnje obraćanje reagovali su predstavnici brojnih opozicionih stranaka, kritikujući reakcije srpskog državnog vrha na današnja dešavanja na Kosovu.

„Vučić saopštio kao najvažniji obaveštajni podatak do kojeg su došle naše službe – Kurtijev sanitet se nije pretrgao da pomogne ranjenom Srbinu. Koga ponižavaš – te službe ili građane kojima se obraćaš? Ili si neobavešten, ne slušaju te privatne strukture? Ili“, upitao je Ponoš na društvenoj mreži Iks, nekadašnjem Tviteru.

***

BONUS VIDEO: Kolona policijskih džipova i oklopnih vozila ušla u Banjsku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare