Foto: B.P./ATAImages, EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI, Nova.rs

Očekivali smo da nas umesto alarma probude sirene, ali je u severnom delu Kosovske Mitrovice osvanulo neuobičajeno mirno jutro. Očekivali smo i ulice pune Srba koji su izašli da protestuju, ali je grad bio gotovo potpuno prazan.

Vest da je naplaćivanje kazni onima koji nisu preregistrovali vozila odložen za 48 sati je, čini se, odložila i tenzije. Mitrovčani su, doduše, bili namsejani i juče, ali bi se to promenilo na pomen teme tablica. Danas su samo nasmejani, iako strepnja nigde nije otišla. Dokaz je to što smo za manje od sat vremena snimili izjave čak petoro građana, iako su do sinoć svi bežali od naše kamere.

Pročitajte još...

Kada ih pitate kako je danas na severu, kažu – teško. Kada ih pitate kako je inače – opet kažu isto. Ali bez obzira na to, jedino važno je što je očuvan mir, kažu.

Pitali smo ih i kako se živi bez insitucija, bez policije, sudova… Prodavac na tezgi sa voćem kaže da se poslednjih dana teže dolazi do robe. Jednom taksisti, pak, to ništa ne menja. Priča nam o tome da i pre kada se „čuknu“ nisu pozivali 192.

Isti broj pozvali smo i mi, javio se službenik na albanskom. Kada smo uspeli da uspostavimo komunikaciju na srpskom, rečeno nam je da portparol nije tu i da pokušamo kasnije, dok o bezbednosnoj situaciji na severu Kosova i Metohije nisu mogli ništa da nam kažu.

Sada se priča o tome da kosovski premijer Aljbin Kurti sutra popodne dolazi u Mitrovicu. Upravo je on tema o kojoj svi dele isti stav – da je reč o, kako često govore, zadrtom čoveku. Čini se da najviše strahuju upravo od poteza koje bi on mogao povući. Sa druge strane, osluškuje se šta govori Srbija i u skladu sa tim se i ponaša.

Doduše, iako je pozivano na mir, danas – u šali ili ne – čujemo da ulicama Kosovske Mitrovice sinoć niko nije šetao bez dve bombe u džepovima. I nekako se čini da je ljude ovde najviše umorila upravo ta neizvesnost. Stalno zveckanje oružjem i onda večito odlaganje.

48 sati do naplaćivanja kazni uveliko curi, pa će verovatno i do kraja ovog dana u vazduhu opet da zasmrdi na nemir.

BONUS VIDEO Vučić vidno nervozan, Kurti poneo fascikle: Pogledajte prve snimke susreta u Briselu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar