Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Kosovski premijer Aljbin Kurti sutra će, kako nezvanično saznajemo, posetiti Kosovsku Mitrovicu. On bi trebalo da se obrati građanima i medijima od 17 časova u kulturnom centru u južnom delu grada, koji se nalazi tik do mosta koji ovaj deo povezuje sa severnim.

Povod dolaska premijerka Kosova, kako se navodi, nisu tenzije prouzrokovane neuspelim pregovorima u Briselu, već Kurtijeva namera da građanima predstavi budžet. Uprkos tome, očekuje se da će ipak razgovarati i o pregovorima sa Srbijom.

Pročitajte još...

Podsetimo, pregovori Beograda i Prištine, pod okriljem EU, koji su održani juče, nisu urodili plodom. Aljbin Kurti je, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da je evropski šef diplomatije Žozep Borelj odustao od predloga za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, kao i da srpska strana nije prihvatila da razgovara o toj temi.

“U Brisel smo došli sa konkretnim predlogom – sa zajedničkom deklaracijom da se hitno pozabavimo predlogom EU za odnose Kosova i Srbije, koji podržavaju Francuska, Nemačka i SAD. Danas smo bili veoma blizu dogovora, ali pitanje predloga EU nije prihvaćeno od srpske strane jer oni (Srbi) ne smatraju da taj predlog ima dobru osnovu za razvoj normalizacije odnosa“, istakao je Kurti, a preno je N1.
„Bili smo blizu dogovora u smislu da smo se dogovorili da naredna faza sprovođenja naše odluke o pitanju izdavanja novčanih kazni za nelegalne tablice bude obustavljena, dok će Srbija prestati da proizvodi tablice u Srbiji (KM)“, rekao je Kurti i dodao:

„Naravno, to za nas nije prihvatljivo ako nije propraćeno onim na šta smo pozvani. U predlogu koji su nam juče doneli Borelj i Lajčak pominje se mart 2023. Pozvani smo da dogovor postignemo do marta 2023. godine. Borelj je praktično odustao od roka – mart 2023, i od predloga EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije”, naveo je premijer Kosova.

S druge strane, Vučić je naveo da je situacija na ivici sukoba, a da albanska strana nije htela nikakvo kompromisno rešenje po pitanju tablica. 

„Dali smo sve od sebe, u više navrata smo prihvatali nove i nove zahteve, ja sam negde u jednom trenutku, posle sat i po vremena, rekao Žozepu Borelju i Miroslavu Lajčaku da nema ništa od ovoga. Shvatio sam da će vreme da prolazi da će da se pojavljuju novi zahtevi i da albanska strana neće hteti nikakvo kompromisno rešenje i da prestane maltretiranje Srba“, rekao je Vučić.

Osvrnuvši se na zahteve Prištine i nastup Aljbina Kurtija na sastanku u Briselu, Vučić je rekao da srpska strana može da razgovara o svemu i otvori sve teme, ali da se prethodno moraju implementirati ono što je već potpisano.

“Kad to kažete vidite svu suštinu problema i razumete da postoji pokušaj da nam kažu možda ćete jednog dana dobiti Zajednicu srpskih opština, ali tek kada na jedan ili drugi način prihvatite nezavisnost Kosova zaboravljajući da je ZSO produkt Briselskog sporazuma“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da smo mi prihvatili da ne izdajemo tablice za gradove na Kosovu, ali da albanska strana nije prihvatila da obustavi dalje akcije oko preregistracije.

„Bolje je da 100 godina razgovaramo nego jedan dan da se sukobljavamo i to sam nekoliko puta ponovio i pred Kurtijem i pred predstavnicima EU… Ponosan sam što je delgacije Srbije došla u Brisel sa namerom da razgovara i da se dogovara i da pristaje na kompromise, da ne traži dlaku u jajetu i gotovo po svaku cenu pokuša da sačuva mir, živote ljudi, stabilnost celog regiona i ja se toga ne stidim“, rekao je Vučić.

BONUS VIDEO: Dok Vučić i Kurti razgovaraju u Briselu, građani na Severu strahuju od sukoba

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar