Foto:Instagram/buducnostsrbijeav

Srbija nije jedna od više od 40 zemalja koje su se na minulom klimatskom samitu u Glazgovu obavezale da postepeno ukidaju korišćenje uglja kao goriva. Kako piše Njujork Tajms, među onima koji nisu potpisali ovaj „sporazum“ nisu ni Indija i Kina, dve od nekoliko najvećih država zagađivača. Ipak, gro evropskih zemalja – ukjučujući i komšije poput Hrvatske i Severne Makedonije – potpisali su pomenuti sporazum.

Premda je samit trebalo da predstavlja najveći klimatski događaj u 2021. godini, predsednik Vučić, naš predstavnik u Škotskoj, nije potpisao pomenuti ugovor. Umesto toga, mediji u Srbiji uglavnom su javljali da je predsednik održao „veoma zapažen govor u Glazgovu“.

Ono što je pokazao sam kraj snimka, koji je prenosio RTS, jeste da je u sali tokom Vučićevog govora bilo tek nekoliko ljudi. Inače, u Glazgovu, na globalnom samitu o klimi, oko 120 svetskih lidera razmatralo je kako da se smanji emisija štetnih gasova do 2030. godine, kako bi se globalno zagrevanje održalo na nivou od 1,5 stepeni Celzijusa.

Bonus video: Srbija na Samitu u Glazgovu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare