Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da naša zemlja treba da radi na "zelenoj agendi", ali je dodao da će Srbija polako da izlazi iz uglja, odakle dobija najviše struje.

Vučić se tokom televizijskog uključenja za Pink iz Glazgova dotakao i teme eksploatacije litijuma, koja je posebno aktuelna u našoj zemlji zbog kompanije Rio Tinto i projekta Jadar.

„Hoćemo da vidimo zelenilo svuda oko nas, voleli bismo da vozimo električne automboile, ne znamo baš šta bismo smo sa niklom i kobaltom, sa rudnicima bakra i čelikom, ali sve je to potrebno za automobile. Kako ćemo da izađemo iz uglja, kada vi plaćate aktiviste da sprečavaju izgradnju MHE u našoj zemlji, zato što kažu da uništavamo reke ili kada kažete ne možemo vetro-parkove jer okupiraju poljoprivredno zemljište i ubijamo ptice“, rekao je Vučić nakon konferencije na kojoj se okupio najveći broj svetskih zvaničnika.

Vučić je istako da Srbija mora da ima čistu energiju i da ne može da dopusti da naša zemlja bude jedna od država koja će da zaostaje u ovom procesu.

„Kada kažete potreban je električni automobil i sada treba to da traje, vi onda morate da imate litijumsku bateriju. Ko će onda da otvara litijumske rudnike? A vi onda pošaljte ljude i kažete nemojte da otvarate litijumske rudnike, a hoćete da imate električne automobile, aj dogovorite se i kažite šta je to što hoćete od sebe, a i od nas. Lepo je pričati bajke ljudima i ljudi to mnogo vole da slušaju. Dvini, napredni i prosperitetno orijentisani su oni koji samo govore ‘zelena agenda, zelena agenda’. To je okej, svako od nas voli da vidi više šumu nego golo brdo. To je kao u Alanu Fordu kada kaže bolje biti zdrav, nego bolestan“, rekao je Vučić.

On je dodao da je uticaj Srbije na svetsku životnu sredinu „beznačajan“ i da su velike zemlje te koje moraju da preduzimaju mere.

Bonus video – Ne odustaju ni Rio Tinto, ni protivnici

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare