Grupa studenata i mladih koji učestvuju u protestima zbog, kako tvrde, krađe na izborima 17. decembra, najavila je za danas šestočasovnu blokadu saobraćaja na dve lokacije u Beogradu.

Oni su pozvali građane da se u 11 sati okupe u Birčaninovoj ulici ispred ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, od koga traže da omogući proveru biračkog spiska.

Prema njihovim rečima, taj protest će trajati sat vremena, koliko daju ministarstvu da odgovori na njihove zahteve, nakon čega će blokirati dve saobraćajnice, čije lokacije nisu želeli da otkriju „zbog bezbednosti“.

PROČITAJTE JOŠ

Blokada saobraćanica, kako su najavili, počeće u 12 i trajati do 18 sati, a svaka naredna bi mogla da bude i duža, ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

Studenti iz Novog Sada dolaze na protest u Beograd

Studenti iz Novog Sada pridružiće se Beograđanima na današnjem protestu i blokadama. Jedna od studentkinja koja će danas krenuti put prestonice je i Mila Pajić, koja se u emisiju „Probudi se“ na TV Nova uključila držeći stiropor u rukama.

„Stiropor je tu kako bismo izdržali šest sati da sedimo. Da sedimo i da iskažemo da smo nezadovoljni i da smo besni“, rekla je Pajić.

Novosadski studenti počeli su da se okupljaju već od ranih jutarnjih časova, a Pajić ističe da očekuje da im se pridruži još dosta kolega. Zvanično, okupljanje počinje kod spomenika Njegošu u devet časova, odakle će se okupljeni uputiti ka železničkoj stanici. Studenti takođe pripremaju transparente, a u Beograd donose stiropor za druge demonstrante koji će učestvovati na blokadi, kako bi im olakšali sedenje.

Dramatične scene sinoć u Beogradu: Bes građana i juriš policije

Protesti zbog neregularnosti na izborima počeli su u ponedeljak, 18. decembra, dan nakon izbora i održavani su svakog dana u 18 sati ispred sedišta Republičke izborne komisije (RIK) koje se nalazi u zgradi stare Skupštine Srbije u Ulici kralja Milana.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Na te proteste pozivali su predstavnici liste „Srbija protiv nasilja“, tražeći poništavanje izbora na svim nivoima zbog, kako tvrde, izborne krađe, zbog čega je više njih, predvođenih potpredsednicom Stranke slobode i pravde Marinikom Tepić, stupilo u štrajk glađu.

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Za danas nije potvrđeno da li će biti održan i taj protest, nakon što su predstavnici liste „Srbija protiv nasilja“ sinoć pokušali da uđu u Skupštinu grada, u čemu ih je sprečila policija, nakon čega su okupljeni građani razbili stakla i prozore na toj zgradi.

PROČITAJTE JOŠ

Prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, dva policajca su teško povređena tokom protesta, više njih lakše, a uhapšeno je više od 35 osoba, dok se radi na identifikaciji ostalih.

Opširnije o jučerašnjem protestu pročitajte u našem blogu uživo.

BONUS VIDEO Kompilacija – šta se sve događalo ispred skupštine grada Beograda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare