Albin Kurti i Aleksandar Vučić Foto: Jens Schlueter / AFP / Profimedia, TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Nakon smirivanje situacije na severu Kosova, Vašington zahteva da se Kosovo i Srbija vrate naporima da stvore ambijent za dijalog, kao i da se postignuti sporazumi moraju sprovesti bez odlaganja, navodi se u odgovoru Stejt departmenta za Gazetu ekspres.

Poslednjih meseci SAD insistiraju na formiranju ZSO, što je u više navrata ponovio specijalni izaslanik Gabrijel Eskobar, prenosi Kosovo online.

„Pozdravljamo vest o uklanjanju barikada na severu Kosova i ponovnom otvaranju glavnih graničnih tačaka između Kosova i Srbije“, rekao je za Ekspres portparol Stejt departmenta.

Pročitajte još:

Kako se dalje ističe „Vašington sada očekuju da će se Kosovo i Srbija vratiti naporima da promovišu stvaranje povoljnog ambijenta za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju za dobrobit svih građana koji žive na Kosovu i u Srbiji“.

Amerika zahteva da se svi dogovori postignuti u okviru procesa dijaloga sprovedu u potpunosti i bez odlaganja.

„Sve obaveze iz dijaloga moraju biti u potpunosti sprovedene bez odlaganja“, rekao je portparol Stejt departmenta za Gazeta Ekspres.

Očekuje se da će glavni savetnici nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona ovog meseca doći u Prištinu i Beograd kako bi strane poveli u nastavak dijaloga.

Bonus video: Barikade na severu Kosova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar