Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE, Nova.rs, EPA/EFE

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je nakon razgovora sa beogradskim i prištinskim vlastima uputio tri jasne poruke u vezi Zajednice srpskih opština, barikada na administrativnim prelazima i slanju srpske vojske na KiM.

Američki diplomata stigao je na Zapadni Balkan u trenutku kad je situacija na Kosovu na ivici ozbiljnog incidenta. Srbi sa severa su već šest dana na barikadama protestujući zbog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića, a kosovska policija blokira prelaze Jarinje i Brnjak.

Srpske vlasti se pozivaju na Rezoluciju 1244 i najavljuju vraćanje srpske vojske na Kosovo.

S obzirom na to da je Evropska unija pokazala da trenutno nema mehanizme da reši problem, niti da dovede do nekog značajnog napretka u dijalogu Beograda i Prištine, već izvesno vreme sve oči su uprte u Ameriku, jer postaje jasno da će njena reč biti poslednja.

U tom ambijentu, Eskobar je tokom posete prvo Prištini, a zatim i Beogradu, bio više nego jasan. Ovo su njegove tri ključne poruke…

ZSO da se formira odmah

Govoreći o Zajednici srpskih opština (ZSO), Eskobar je naglasio da na realizaciji potpisanih dogovora treba raditi odmah, te da nijedan političar ne može izbeći tu obavezu.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

“Najvažnija star koju bi SAD želele da urade jeste ispunjenje Zajednice srpskih opština. Rekao sam ljudima da će SAD predvoditi napore da ova vada to implementira” kazao je Eskobar u Prištini i dodao da je ZSO sa pozicije SAD “zakonska međunarodna obaveza“.

“Nijedan političar ili politička partija ne može jednostavno otići od te obaveze. Mi ćemo raditi na ZSO, to će biti naš doprinos procesu dijaloga“, kazao je američki zvaničnik.

Na pitanje da li ZSO treba da bude realizovana pre konačnog sporazuma, on je odgovorio da bi na tome trebalo raditi odmah.

“Mislim, iskreno, da bi trebalo raditi na Zajednici odmah, trebalo bi da to bude na dnevnom redu za naredne razgovore…“, dodao je Eskobar.

Nema vraćanja srpske vojske na KiM

Istakao je Eskobar i da se SAD kategorički protive povratku srpskih snaga na sever Kosova i Metohije.

Miloš Vučević i Milan Mojsilović Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

“Mi to kategorički odbacujemo. Mi to uopšte ne podržavamo“, rekao je Eskobar u intervjuu za Radio slobodna Evropa, odgovarajući na pitanje novinarke o najavi Beograda da će tražiti od KFORA-a povratak srpske vojske na sever KiM.

Na pitanje, kakav bi bio odgovor SAD ako bi Beograd zaista poslao vojsku na sever KiM, Eskobar odgovara da ne očekuje da će se to zaista desiti.

“Podvući ću, Kosovo ima snažne bezbednosne garancije SAD koje se manifestuju učešćem u KFOR-u“, istakao je Eskobar.

Uklonite barikade

Eskobar je govorio i o barikadama na severu KiM.

Na pitanje da li smatra da bi KFOR trebalo da ukloni barikade na severu KiM, Eskobar kaže da očekuje da ih uklone ljudi koji su ih i postavili.

Rudare blokada Foto: Nova.rs

“Ali, takođe, očekujemo da im bude dat put napred gde bi mogli da razreše neke od problema. Postoje neka pitanja u kojima treba da budemo čvrsti. Neka pitanja koja se tiču vladavine prava, legitimni nalozi za hapšenje, ta pitanja bi trebalo razrešiti na sudu, a ne na ulici“, istikao je Eskobar i dodao da se o pitanjima administrativnih procedura kao što je pitanje tablica mora čuti glas Srba sa KiM.

On je istakao i da se nada ii da će se predstavnici Srba koji su napustili institucije vratiti na svoje funkcije.

“Pozivam vladu Kosova da prihvati ljude koji se vrate, one koji mogu da se vrate, da im se dozvoli da se vrate. I onda ćemo krenuti napred sa diskusijama o normalizaciji“, naveo je Eskobar

BONUS VIDEO: I posle sastanka sa Lajčakom i Eskobarom – na terenu ostale barikade

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar