Organizacija "Kreni-promeni" podnela je krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Beograda i njegovog šefa kabineta Nenada Milanovića, zbog toga što su prema rečima odbornika Milana Ljutovca pokušali da ga podmite posle decembarskih izbora. Ljutovac je do detalja objasnio kako su mu nudili ovu "nepristojnu" ponudu i ko je sve učestvovao u njoj.

Kako se navodi u tekstu krivične prijave koja je podneta Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, u periodu između 16. i 19. Januara, Goran Medaković koji je član SNS, po nalogu Nenada Milanovića, bliskog saradnika i šefa kabineta Šapića inicirao je sastanak sa odbornikom Milanom Ljutovcem.

Prema navodima iz prijave, Medaković se sastao sa Ljutovcem u kafiću „Palada“ na Voždovcu i ponudio mu novčani iznos u zamenu za podršku u Skupštini grada Beograda.

“Nakon što je Ljutovac odbio da podrži Šapića i da za navedeno primi novčani iznos ili uslugu, u narednim danima Medaković je u ime Šapića i Milanovića više puta pokušavao da stupi u kontakt Milanom Ljutovcem”, navodi se u tekstu prijave.

Nenad Milanović i Aleksandar Šapić Foto: Beoinfo

Iz organizacije Kreni-promeni tvrde da su time izvršili krivično delo Trgovina uticajem iz člana 366 Krivičnog zakonika.

Dalje kažu da je Ljutovac u tom periodu bio odbornik u Skupštini grada Beograda, čija bi podrška u tom trenutka bila dovoljna da se formira većina koja bi izglasala Šapića u Skupštini grada Beograda.

“Putem telefona je ugovoren sastanak u kafiću Palada, a Ljutovac se sreo sa Goranom Medakovićem u popodnevnim časovima (oko 19 sati). Tada su vodili razgovor u kojem je Goran Medaković lično rekao Milanu Ljutovcu da je Šapić njemu, preko Nenada Milanovića ponudio novčani iznos, uslugu ili bilo kakvu drugu korist koja bi mu bila značajna za dalji život i time reši svoju egzistenciju, poput izgradnje magacinskog prostora za firmu”, navodi se u prijavi.

Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Ljutovac je to odbio, dok je Medaković pokušao ponovo da ga kontaktira, ali je na kraju odustao.

Podsetimo, Nova.rs ekskluzivno je objavila u martu svedočenje Ljutovca da su mu nuđene stotine hiljade evra da podrži SNS i Aleksandra Šapića, čime bi obezbedio većinu za formiranje gradske vlasti.

„Imao sam dve ponude, a inicijativa je stigla od Aleksandra Šapića, bivšeg gradonačelnika. Najpre su mi rekli da mogu mnogo više da mi ponude od onoga što trenutno imam. Sugerisali su mi da mogu da dobijem sve što poželim jer se pregovara i sa drugima oko većine. Kazali su da samo ne mogu da računam na Batajnicu, jer neće postati opština u naredne dve godine, ali da nakon tog perioda može i o tome da se razgovara“, rekao je Ljutovac za Novu.

Kako je tada pričao, dobio je signale da je vrh beogradskog dela SNS izuzetno zainteresovan da upravo on podrži naprednjake i socijaliste, što je odbio.

Prema rečima našeg sagovornika, glavni razlog zbog kojeg su ga kontaktirala da obezbedi većinu je činjenica da ima pokret „Izbor za našu opštinu Batajnica“, zbog čega bi se zadovoljile pretenzije naprednjaka oko legitimiteta za formiranje gradske vlasti.

U međuvremenu, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podnelo je Višem sudu u Beogradu optužni predlog protiv Nenada Milanovića (39) zbog postojanja opravdane sumnje da je u martu 2023. godine u svojstvu šefa kabineta gradonačelnika Grada Beograda izvršio krivično delo Davanje mita u obavljanju privredne delatnosti.

BONUS VIDEO: Šapić ponovo gradonačelnik: Da li će izdržati pun mandat?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare