Vladimir Orlić i Maja Gojković Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs/Nemanja Jovanović/Nova.rs

Vladimir Orlić, nedavno izabrani predsednik Skupštine Srbije, prvi put je imao priliku da vodi sednicu parlamenta tokom nedavnog gostovanja predsednika Aleksandra Vučića. Orlićevo vođenje sednice po mnogima je neodoljivo podsećalo na ono što gledali da dok je najvišim zakonodavnim telom upravljala Maja Gojković, članica Predsedništva SNS. Da li je prvi utisak pogrešan i u čemu je razlika između dve naprednjačke vedete pitali smo poslanike koji su imali priliku da "sarađuju" i sa Orlićem i sa Majom Gojković - Mariniku Tepić i Miroslava Aleksić.

Još uvek se sumiraju utisci nakon maratonske sednice Skupštine Srbije posvećene Kosovu i Metohiji koja je trajala dva dana. Čitavih 25 sati, konstatovao je Vladimir Orlić, predsednik parlamenta, Vučić nije izašao iz sale, sedeo je i slušao svakog govornika, nije jeo, niti odlazio u WC. Da gazda nekim slučajem ne bi mogao da mu zameri, Orlić je odlučio i da on sve vreme bude zakucan za stolicu i bez pauze ometa svakoga ko bi mogao da kaže nešto što se šefu ne bi dopalo.

Pročitajte još...

U više navrata Orlić je pokazao da nema sluha za zahteve opozicionara – odbijao je njihove molbe za repliku pošto bi ih predsednik prethodno izvređao, a dok su govorili konstatno im je upadao u reč. Bio je Orlić i gluv na dobacivanja koja su dolazila iz klupa naprednjaka, ali je zato rado lekcije iz pristojnosti držao opozicionim poslanicima.

S druge strane, njegova prethodnica na mestu predsednika Skupštine iz redova SNS, Maja Gojković, ostala je upamćena kao šefica parlamenta u čije vreme se „glasanje na zovnoce“ pretvorilo u rutinu, ali i po tome što je baš u njeno vreme, zbog načina kako je vodila parlament, opozicija odlučila da bojkotuje sednice.

Po čemu se razlikuju Orlić i Gojković i kakav je utisak ostavio novi predsednik Skupštine

Prema rečima Marinike Tepić, šefice poslaniče grupe „Ujedinjenih“, razlika između Orlića i Gojković ipak postoji.

Borko Stefanović, Marinika Tepić, Dragana Rakić, Skupština Srbije Foto:FoNet/Aleksandar Barda

„Maja Gojković nije imala opoziciju kada je 2019. bila prva ovakva sednica sa Izveštajem Kancelarije za KiM i Vučićem u svojstvu predsednika i „izvestioca“, jer smo u decembru 2018. izašli u bojkot upravo zbog šikaniranja opozicije u Skupštini. A to drastično menja i tok i ton rasprave. Maja jeste prva patentirala sve zloupotrebe Poslovnika Skupštine od strane predsedavajuće, upadanje u reč, prekidanja, vređanja, isključivanje mikrofona, okretanje glave od prijavljenih za reč i slične smicalice. I ono što je bilo dodatno nenormalno u tome je uživanje sa kojim je to radila, ali i njeni zamenici“, ispričala je Tepić za Nova.rs.

Prema njenim rečima, Orlić bi mogao i da pretekne Maju Gojković na ovom polju.

„Poslanicima opozicije je uglavnom upadao u reč, prekidao ih, pričao paralelno, a sve bez ikakve potrebe. Ne razumem i dalje kako od tolike vlasti i moći toliko ne mogu da izdrže samo dva minuta kritike, a zapravo to su SNS ometač-tehnike, alati dekoncentracije i pokušaja da vas iznerviraju i stresiraju. U poslednjim satima sednice je čak i ukinuo praktično prijave zbog kršenje Poslovnika. To je zaista frustrirajuće za opoziciju, jer i dalje nemamo pristup prvom programu RTS-a, a onda i na ovom drugom kanalu deja vu – ista stara i loša priča. Sve u svemu, veoma loš početak“, podvlači naša sagovornica.

Miroslav Aleksić, šef poslaničke grupe Narodne stranke, kaže da je Orlić pokazao na delu pravno i proceduralno nasilje u parlamentu time što nije poštovao Poslovnik.

Borko Stefanović, Marinika Tepić, Dragana Rakić, Zoran Lutovac, Stefan Jovanović, Miroslav Aleksić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„To je aspolutno nedopustivo ponašanje. Gotovo na identičan način se ranije ponašala Maja Gojković, s tim što Orlića donekle mogu da opravdam samo zato što mu je ovo bila prva sednica na kojoj je predsedavao i verovatno se zbunio i uplašio od Vučića“, kaže Aleksić.

On kaže da ipak ima vremena za Orlića da pokaže da može da bude drugačiji od Maje Gojković.

„Ali ukoliko nastavi da se ponaša kao na jučerašnjoj sednici, on će imati šansu da bude i mnogo gori od Maje Gojković zbog koje smo mi započeli bojkot parlamenta“, zaključuje Aleksić.

BONUS VIDEO: Naprednjaci besne zbog Ćutine poruke Vučiću o Rio Tintu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar