U Skupštini Srbije u toku je Sednica Odbora za kulturu i informisanje, a prva tačka dnevnog reda je obustava rada Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM). Opozicioni poslanici, među kojima je bio najglasniji Aleksandar Jovanović Ćuta, kritikovali su REM i predsednicu tog tela Oliveru Zekić i ukazivali na brojne primere kršenja zakona koje su počinile TV sa nacionalnom frekvencijom kao što su Pink i Hepi, na koje REM nije reagovao. Ćuta se žestoko obrušio na predsednicu Saveta REM-a da je morao da reaguje i predsednik ovog odbora Siniša Kovačević.

Kako je ovaj sukob izgledao pogledajte u prilogu na početku ove vesti.

Poslanica i potpredsednica Demokratske stranke Tatjana Manojlović izjavila je na sednici tog tela da će poslanici opozicije zatražiti smenu članova Saveta REM-a zato što su odlukom da stupe u štrajk prekršili Ustav i zakone Srbije. Predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić iznela je niz optužbi protiv medija u okviru United media grupe i naglasila da je zbog njihovog pritiska i doneta odluka o stupanju u štajk.

Predsednik skupštinskog odbora Siniša Kovačević na početku je pročitao odredbe iz zakona o tome koja je uloga REM-a i ocenio da smo svedoci da je REM u prethodnih nekoliko dana uradio poprilično neobičnu stvar – da je proglasio, „ono što bi se u Kardeljevom vokabularu zvalo obustava rada“, a – „sada ćemo to zvati štrajkom“. On je zamolio Zekić „za elokonventno objašnjenje“ te odluke i poručio joj da je dobrodošla u svoju kuću u kojoj je i izabrana.

Zekić je rekla da se radi o sitauciji u kojoj se REM nije našao svojom voljom.

„Mi smo telo koje je nedeljama pod koordiniranim silejdžijskim pritiskom da na konkursu za dozvolu za TV sa nacionalnom pokrivenošću istu damo jednoj televiziji“, rekla je Zekić i pokazala „pres kliping“ u kom je, kako tvrdi, REM predstavljen u negativnoj konotaciji od 5. do 13. decembra.

„Na jako negativan način izveštavaju o nama mediji, u pravoj hajci su na nas“, rekla je Zekić i dodala da je sve „počelo nagađanjem datuma“ – da je REM imao zakonom propisan rok za dodelu frekvencije, ako su iz REM, kako dodaje, „to sve demantovali“.

„Sve članice UM – televizije, dnevne novine, portali nastavili su sa kampanjom što je rezultiralo i pretnjama koje su članovi Saveta REM dobijali i crtanjem kukastog krsta na zgradi u kojoj živi moj zamenik Milorad Vukašinović“, rekla je Zekić.

Istakla je i sa je Savet REM-a „teran“ da što pre dodeli dozvolu TV Nova S, a da je vrhunac toga bio 24- časovni prekid programa Nove S i N1, trvdeći da bez njihovog programa nema nezavisnih medija, a svi ostali mediji su tim činom, kako je ocenila Zekić, proglašeni za neslobodne. Javnosti je, prema njenim rečima, upućena jasna poruka – „ako Nova S ne dobije dozvolu, Srbija je zemlja medijskog mraka“.

„Nakon toga odlučili smo da štrakujemo“, rekla je Zekić i dodala da REM ni na šta nije pritiskao medije u okviru UM, a da ti mediji jesu pritiskali REM.

„Zbog tog pritiska i štrajk“, rekla je Zekić i zatražila od odbora da omogući da se „poštuju elementarna pravila“ i da pomogne REM-u da odluke donosi nezavisno.

Ona je osudila medije zbog priča o pritiscima i neslobodama, kao i „mraku na televiziji“ koja je nju proglasila „Junakom doba zlog“.

PROČITAJTE JOŠ:

Poslanica Manojlović rekla je, međutim, da opozicioni poslanici upozoravaju javnost da su članovi i članice REM-a obustavom rada prekršili Ustav, zakon o štrajku i zakon o državnim službenicima.

Kako kaže Manojlović, članovi REM su kršenjem zakona potvrdili da posao obavljaju nesavesno i nepravilno i da bi zbog toga trebalo da budu razrešeni. Ona je najavila da će opozicioni poslanici pokrenuti postupak razrešenja članova REM-a na osnovu potpisa najmanje 20 poslanika.

Ona je naglasaila da članovi REM-a nemaju pravo na obustavu rada i da štrajk nije zakonit. Istakla je da su članovi Saveta REM-a javni funkcioneri, koji nemaju status zaposlenih, te da oni ne primaju zaradu već novčanu nadoknadu.

Manojlović je dodala, da iako je to u obavezi, REM nije na uvid stavio odluku o štrajku, već samo soapštenje na sajtu, a javnost rada REM-a je njihova zakonska obaveza.

Dodala je da postoji još pređašnjih razloga za smenu REM-a i podsetila da statut i pravilnik nisu usklađeni od 2014. godine, da je izbegavano sprovođenje monitoringa medija u periodu izborne kompanje 2022. godine i da su tek na pritisak javnosti objavili izveštaj. Rekla je i da je REM nedosledno sprovodio metodologije OEBS-a, ali ukazala je i na loše sprovođenje konkursa za izbor TV sa nacionalnim frekvencijama zbog čega se vodi postupak pred Upravnim sudom.

Manojlović je rekla i da je propušten zakonski rok za dodelu pete nacionalne frekvencije koji postoji po samim uslovima konkursa, te da je REM tu prekršio sopstvenu odluku.

Podsetila je i na nepostupanje REM-a u slučaju ubistva Olivera Ivanovića i propagndu koja je tada vođena.

„To je dovoljno razloga da mi opozicioni poslanici pokrenemo proceduru razrešenja članova Saveta REM-a“, rekla je Manojlović.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO Vukašin Obradović: REM je kancerogeno tkivo na medijskoj sceni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare