Predsedništvo SNS i Aleksandar Vučić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Između izbora SNS ili država, nije baš uvek partija bila na drugom mestu predsedniku Srbije. Naprotiv, kroz velike afere, način ophođenja u političkom i društvenom životu i ponašanje SNS kadrova, vlast oličena u predsedniku Vučića trudila se da odbrani najpre stranku. Neke stvari su bile prolazne, određeni ljudi ili situacije, ali stranka je morala da "živi i traje".

Nakon malih ekrana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio nam se i putem Instagrama. Poslao je poruku da će uskoro biti u Skupštini zbog Kosova, gde će biti ako treba i tri dana, te da će odgovarati na sva pitanja.

Poručio je i da po ovom pitanju država mora biti ispred stranačkih interesa, u šta je danas, imajući u vidu brojna iskustva, teško poverovati. To se nije desilo kada se srušio helikopter, kada su rušili u Savamali, u slučaju smene i odgovornosti Nebojše Stefanovića ili organizovanih dolazaka na mitinge…

Vučić nije dao Gašića i Lončara nakon pada helikoptera 

Za smrt bebe i još šest osoba nakon rušenja vojnog helikoptera do danas niko nije odgovarao. Tog 14. marta 2015. vojnim helikopterom trebalo je da se preveze bolesna beba u teškom stanju iz Novog Pazara za Beograd. Helikopter se međutim srušio.

Medicinski transport bebe inicirao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar, a vojnu akciju tadašnji ministar odbrane Bratislav Gašić, sadašnji šef BIA.

Foto: REUTERS/Đorđe Kojadinović

U padu vojnog helikoptera poginuli su major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukarić, mehaničari zastavnici Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, lekar novopazarske bolnice Dževad Ljajić i njegov kolega anestetičar Miroslav Veselinović, kao i petodnevna beba iz novopazarske porodice Ademović.

Kako je najavljeno, sletanju helikoptera na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ trebalo je da prisustvuje i tadašnji ministar Zdravlja Zlatibor. Odmah je bačena sumnja da je on ovaj događaj želeo da iskoristi za političku promociju. Ipak, tužilaštvo je tokom istrage utvrdilo da nema krivične odgovornosti. Sa druge strane, tabloidi su nakon tragedije krivicu svalili na pilota Mehića, optužujući ga da je pijan vozio helikopter.

Zlatibor Loncar
Zlatibor Lončar Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Kompletni idioti rušili Savamalu, a gradonačelnik Siniša Mali postao ministar

Država nije bila prvi izbor ni kada je trebalo da se istraže „kompletni idioti“ koji su rušili u Savamali . Tada je gradonačelnik bio Siniša Mali. Mikada država nije otkrila ko je rušio u Savamali, ko je građane držao zatočene i ko im je pretio, i kako je moguće da se policija nije odazvala na pozive građana koji su tražili pomoć. S druge strane tadašnji gradonačelnik Mali je stigao do ministarskog mesta.

Savamala Foto: Nemanja Jovanović

Vučić čuvao Srpsku listu koja je naručila spot protiv Olivera Ivanovića 

Stranka, koju neprikosnoveno vodi od 2012. godine Aleksandar Vučić, nije dala ni Srpsku listu koja je stajala iza spota koji je targetirao Olivera Ivanovića, koji je kasnije ubijen. Branio je i potpredsednika te liste Milana Radojčića od optužbi da je učestvovao u ubistvu Ivanovića. Kao argument je koristio poligrafsko ispitivanje koje ni sud ne priznaje.

Preko zvaničnih kanala sa Slovenijom napadao Dragana Šolaka i United Mediju

Slovenački istraživački portal necenzurirano.si preneo je svoja nova otkrića – kako su slovenačke vlasti u dogovoru sa Beogradom tražile račune Dragana Šolaka, suvlasnika Telemacha i N1.

Uprava za sprečavanje pranja novca (UPPD) Slovenije je uoči aprilskih parlamentarnih izbora dobijala i podatake sa bankovnih računa Dragana Šolaka, osnivača i suvlasnika United Group, koji u Sloveniji u vlasništvu ima telekomunikacijski operater Telemach-a i online portal N1, što je navodno zvanično uradila na zahtev Srbije.

Više od 20 puta najavljen odlazak sa čela SNS 

Vučić nikada nije napustio čelo stranke i tako formalno postao predsednik svih građana – opet, zbog stranačkih i ličnih, naspram državnih interesa. Kako je to pažljvo računao analitičar Cvijetin Milivojević, Vučić je 22 puta najavio da će podneti ostavku na mesto lidera SNS.

Autobusi iz Srbije za Putinovo „spasiba“

Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Čak je i dolazak predsednika Rusije Vladimira Putina bio događaj od kojeg je najviše profitirao SNS, budući da su u stranačkim obeležjima građani dovoženi ispred Hrama Svetog Save da čuju Putinovo „spasiba za družbu“. Autobusi su bili parkirani iako je bio državni, a na stranački skup, od čega se elegantno ogradio i sam Putin.

Mića iz EPS-a otišao tek kada je firma postala klinički mrtva 

Jedva je „dat“ bivši direktor EPS-a Milorad Grčić, tek kada je EPS postao klinički mrtav, SNS i Vučić su se setili države. Da li je interes države da bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić živi i dalje u državnoj vili i radi na radnom mestu za koje nemamo objašnjenje šta radi?

Ni profesor na Fakultetu političkih nauka (FPN) Čedomir Čupić nema dilemu da je Vučić uzurpirao svu vlast, koja se ogleda i u načinu ponašanja prema opoziciji. Poslednja situacija oko navodnih konsultacija oko pitanja Kosova samo je vrh ledenog brega.

Čedomir Čupić
Čedomir Čupić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„On je državu pretvorio u svoje privatno vlasništvo i vlasništvo svoje stranke. Ali treba reći da je njemu je na prvom mestu lični interes, koji je vezan za održanje na vlasti do večnosti Kroz tu uzurpaciju on sprovodi različite vrste manipulacija koje su sada samo ogoljene. Mislim da to ne bi trebalo da radi čovek koji je predsednik države, ali, s druge strane, on uopšte nije ni trebao da učestvuje u tim pregovorima, već Vlada. Ali kao što znamo – on je postao i izvršna i zakonodavna vlast i ta njegova uzurpacija se, između ostalog, pokazuje i u ovakvim načinima postupanja prema opoziciji”, poručuje Čupić.

Direktor Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović kaže da je vlast ukinula drustveni dijalog i od dela stanaka koji su proevropski orijentisane napravila „neprijatelje“.

Zoran Gavrilović Foto: Ivan Dinić/Nova S

„Da nije te medijske hajke, verovatno bi bilo prirodno da u ambijentu dijaloga između različitih stranke sednu i razgovaraju o očito ključnom pitanju. U takvom ambijentu, svaka stranka koja bi izostala bi bila osuđena od javnosti. Upravo izostanak ambijenta dijaloga bio je razlog što je propao unutrašnji dijalog o Kosovu, jer lična vlast i dijalog u društvu obično ne idu zajedno“, objašnjava za Novu Gavrilović.

Bonus video: Sednica Vlade o Kosovu – prisustvovao i Aleksandar Vučić