Foto:EPA Andrej Cukic; EPA-EFE; shutterstock

Više od pet godina javnost nije dobila odgovore na pitanje ko je ubio Olivera Ivanovića. Istraga tapka u mestu, a punih pet godina ne znamo ni ko je nalogodavac, niti zbog čega je stradao jedan od vodećih političara na severu Kosova. Ipak, nešto se posle svih ovih godina zna, a to je ko je naručio propagandne spotove nekoliko meseci pred smrt Ivanovića koji su emitovani na TV Most i TV Pink. Brat ubijenog Ivanovića tvrdi da je to delo Srpske liste, dok je vlasnik Pinka poručio da će morati da proveri ko je platio spot. Proverio možda jeste, ali to saznanje nije podelio sa građanima Srbije.

Samo nekoliko meseci pre ubistva Olivera Ivanovića 2018. godine, najpre na TV Most, a onda i Pink emitovan je plaćani, propagandni spot u kojem se Ivanović opisuje kao „čovek koji ne plače za ubijenim ljudima, već za svojim automobilom“.

Spot je predstavljao vrhunac medijskog linča koji je pre toga pripreman jer je Ivanović odlučio da se kandiduje za gradonačelnika Kosovske Mitrovice. Spot koji je prema mnogima iscrtavao „metu na čelu“ lideru SDP, po rečima brata ubijenog Ivanovića, Miroslava, delo je Srpske liste.

“Ja bih voleo da neko javno izađe i saopšti ko je napravio taj spot”, rekao je Miroslav Ivanović u „Utisku nedelje“, a na pitanje da li on zna ko je to, odgovorio je da zna.

Foto printscreen tv Most

On je dodao da mu je bilo jasno da to može biti opasno i da je to bilo crtanje mete za Olivera.

“Kada razmišljate o autorima tog spota to je monstruozno i najmanje može biti deo neke kampanje, to nije politika. Mi smo sudili ljudima za takve stvari. Srpska lista stoji iza toga. Oni su to uradili. Ne smem, neću biti toliko kategoričan, ali ću vam reći jedan detalj pa neka me isprave ako grešim”, rekao je brat ubijenog Ivanovića.

Oliver Ivanović Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

On je objasnio da je „prvih dana nakon pojavljivanja tog spota u desnom uglu, belim slovima, pod uglom od 45 stepeni bilo ispisano Srpska lista“.

„To je kasnije nestalo na društvenim mrežama, iz razumljivih razloga je nestalo“, rekao je on.

Da je Srpska lista stajala iza ove kampanje potvrđuje i snimak sa TV Most, na kojem je najpre objavljen spot. Prilikom emitovanja, u gornjem levom uglu ekrana označeno je da je u pitanju plaćeni termin i da iza njega stoji Srpska lista.

Pročitajte još...

Osim TV Most, sporni spot emitovan je i na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, konkretno televiziji Pink. Tokom debate koja je odražana RTV Vojvodine, na kojoj su učestvovali direktor kampanje Kreni-promeni Savo Manojlović i vlasnik Pinka Željko Mitrović, Manojlović je upitao u više navrata ko je platio taj spot, ali Mitrović nije dao konkretne odgovore.

Nakon što su pročitani citati iz spota koji je prikazan na TV „Pink“, Mitrović je rekao da „može da pogleda ko je platio za spot“ i dodao kako mu navodno niko nije postavio to pitanje,

„Da li gledate američke kampanje, negativne kampanje nisu zakonom zabranjene… Mogu da pogledam, niko mi nije postavio to pitanje… Proveriću“, odgovorio je vlasnik Pinka na na pitanje o spotu i tome ko je platio za isti.

Foto: Printscreen/RTV1

Umesto odgovora na pitanje ko je platio spot na televiziji čiji je on vlasnik, Mitrović je poručio da je Ivanović bio njegov drug i prijatelj, te da to nema veeze sa marketinškim blokovima u kojima neko iznajmi termin.

Na komentar Manojlovića da spot nije prikazan u reklamnom terminu, već u informativnoj emisiji, Mitrović je odgovorio da oni u okviru informativnog programa imaju reklamni blok.

„To nije bilo naznačeno kao reklama“, rekao je Manojlović. „Možda je greška ako nije bilo naznačeno“, dodao je Mitrović.

Brnabić razbesnelo pitanje o spotu protiv Olivera Ivanovića na Pinku

Nekoliko dana nakon debate na kojoj se govorilo o pomenutom spotu, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić odgovarala je na pitanja novinara i poručila da ne može da odgovara na pitanja ko je platio spot jer emisiju nije gledala.

„Izvinite ne mogu da komentarišem emisije, nisam gledala emisiju, a ne bih ni da komentarišem emisije i kao predsednica Vlade mislim da je potpuno glupo da od mene tražite da komentarišem debatnu emisiju u kojoj niko iz Vlade Srbije nije ni učestvovao“, rekla je Brnabić u junu 2022. godine.

Ana Brnabić Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Umesto odgovora, premijerka je iskoristila da napadne jedan deo medija.

„Ne možete da mi parafrazirate… Znate kako, jedan od vaša dva medija za mene nisu naročito kredibilni, nisu objektivni i profesoionalni, moram da pogledam svojim očima, čujem svojim ušima i onda da odgovorim“, poručila je premijerka.

U Hramu održan pomen Ivanoviću, prisustvovao Vučić, opozicija bila u Mitrovici

U Hramu Svetog Save u ponedeljak ujutru održan je pomen povodom pet godina od ubistva Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative „Srbija, demokratija i pravda“, kojem su prisustvovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

Najpre su sveštenici u Hramu održali pomen, a zatim su uži članovi Ivanovićeve porodice, zajedno sa Vučićem i Brnabić, paljenjem sveća odali počast i time obeležili pet godina od njegovog ubistva u Kosovskoj Mitrovici.

Pomenu su pored udovice Milene Ivanović, Oliverovog sina, prijatelja i brojne rodbine, prisustvovali i direktor kancelarije za KiM Petar Petković i v.d direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević.

Godišnjica smrti Olivera Ivanovića Foto:Twitter/@MiikiAleksic

Sa druge strane, opozicioni političari među kojima Miroslav Aleksić i Borislav Novaković iz Narodne stranke, kao i Srđan Milivojević iz Demokratske stranke odali su počast i zapalili sveću Ivanoviću u Kosovskoj Mitrovici.

Bonus video: U Hramu održan pomen na godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića, prisustvovao Vučić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare