Aleksandar Vučić, patrijarh Porfirije i Milorad Dodik Foto:Instagram/buducnostsrbijeav

Povodom najavljenog "Velikog Vaskršnjeg sabora Srbije i Republike Srpske", sociolog Vladimir Veličković je ideju "sverpske sabornosti" ocenio kao isključujuću, jer građane ponovo deli na one vernike koji podržavaju politiku Aleksandra Vućića i one koji je ne podržavaju.

„Potpuna monopolizacija nacionalnog interesa, potpuna monopolizacija ako hoćete i nacionalnog identiteta, potpuna monopolizacija pravoslavne crkve – to je poenta“, rekao je Veličković za Insajder.

„Veliki Vaskršnji sabor Srbije i Republike Srpske“ 5. i 6. maja, kao mesto donošenja važnih odluka o opstanku srpskog naroda, najavljen je u ponedeljak iz Predsedništva Srbije, posle sastanka predsednika Aleksandra Vučića i MIlorada Dodika s patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem.

U saopštenju o tome piše da će na tom skupu „biti donete važne odluke o opstanku srpskog naroda na svojim ognjištima, njegovom ekonomskom napretku, očuvanju srpskog jezika i ćiriličkog pisma i zajedničke kulturne baštine“ i da će vlade Srbije i RS „pripremiti deklaraciju i moguće druge opštepravne akte koje će u istom tekstu podneti na usvajanje Skupštinama Srbije i RS“.

Sociolog Veličković je ukazao da „poenta u tome“ što „patrijarh Porfirije nije crkva, kao što ni Vučić nije država“.

„To je neki njihov savez koji može da nas odvede ko zna gde, ali zapravo nas nigde neće odvesti, nego stojimo u mestu i oni ovim događajima zapravo samo zatrpavaju realne političke probleme“, kazao je Veličković.

„Veliki Vaskršnji sabor“ – smatra Veličković, mogao bi da bude kompenzacija za „Pokret za narod i državu“, koji je Vučić najavljivao, ili modifikacija te ideje.

Prema najavama, Sabor zakazan za 5. i 6. maj – na dane Uskrsa, građane treba da ujedini i u danima u kojima bi svi, bez obzira na veru i političku pripadnost, trebalo da budu ujedinjeni u sećanju na žrtve dva masovna ubistva – u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i u selima Dubona i Malo Orašje, u okolini Smedereva i Mladenovca.

***

BONUS VIDEO – Počinje Uskršnji post: Starešina Vaznesenjske crkve o tome čega se sve treba pridržavati narednih 48 dana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare