Foto: Arhiva, Vojska Srbije

Stotinama javnih ličnosti, vojnika, policajaca, stranih državnika i umetnika, koje je prethodnih godina odlikovao Aleksandar Vučić, pridružiće se na Sretenje Džoni Dep, proslavljeni holivudski glumac. On će biti odlikovan Zlatnom medaljom za zasluge Republike Srbije za izuzetan doprinos našoj zemlji, i naporima za širenje i unapređenje lokalne umetničke zajednice. Vučić je, inače, u poslednjih pet godina podelio više od 1.200 odlikovanja, dok je Tomislav Nikolić, njegov prethodnik dodelio oko hiljadu.

Rekord u podeli ordenja, zlatnih i srebrnih medalja… neprikosnoveno i dalje drži bivši predsednik Vojislav Koštunica, koji je dodelio čak 3.105 odikovanja, dok je Slobodan Milošević uručio 1.155. Kako su mediji pisali, Boris Tadić je za osam godina vlasti dodelio svega 368 odlikovanja.

Aktuelni predsednik države Aleksandar Vučić je za prvih pet godina svoje vladavine uručio najmanje 1.200 odlikovanja, a izvesno je da će jedno dodeliti holivudskom glumcu Džoniju Depu za Sretenje.

Budući da je reč o Danu državnosti, može se očekivati da on neće biti jedini i da će kao ranijih godina na spisku biti veliki broj odlikovanih pojedinaca i institucija.

Primera radi, samo na Sretenje prošle godine, podelio je više od 200 odlikovanja, a među „nagrađenima“ bili su Emir Kusturica, Bora Đorđević, kao i ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov, autor spomenika Stefanu Nemanji. Ordenje su dobili i Stefan Milenković,  Momčilo Bajagić Bajaga, prof. dr Miroslav Vukosavljević, načelnik VMA…

U 2020. aktuelni predsednik odlikovao je i princa Alberta od Manaka, a isto odlikovanje u vreme njegovog mandata dobili su još nobelovac Peter Handke i Ljubiša Diković, nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Srbije.

Nikolić odlikovao Putina i Đinpinga

Iako se često hvali da je omiljen gost u Rusiji i Kini, prestignut je u nameri da odlikovanje uruči predsednicima tih država. To je pre njega već učinio Tomislav Nikolić, koji je ordenja Republike Srbije na velikoj ogrlici uručio Vladimiru Putinu i Si Đinpingu.

Nikolić je inače, skoro duplo više odlikovanja dodelio u odnosu na njegovog naslednika, doduše za pet godina predsedničkog mandata.

Na spisku odlikovanih našli su se brojni srpski sportisti, poput Ane Ivanović, Jelene Janković, Marine Maljković i Ivane Šapanović, ali na istom spisku ima i problematičnih i kontroverznih ličnosti.

Među njima Mohamed Dahlan, koga prati vrlo kontroverzna biografija, od sumnji da je u umešan u ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija i lidera Palestine Jasera Arafata, trgovinu oružjem pa sve do savetovanja kraljevske porodice.

Odlikovan je i Vikotor Janukovič, bivši predsednik Ukrajine, koji je nakon promene vlasti „izbegao“ u Rusiju. On je u svoj zemlji osuđen za izdaju.

Nikolič je na spisak odlikovanih stavio i Uga Čavesa, bivšeg predsednika Venecuele, kao i Fidela Kastra, nekadašnjeg predsednika Kube.

Iako je podelio niz odlikovanja uspešnim srpskim sportistima, Nikolić orden nije uručio Novaku Đokoviću. To je prethodno uradio Boris Tadić, koji mu je dodelio Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena.

BONUS VIDEO Viktor Marković, Nenad Milosavljević o Pandorinim papirima, aferama i odlikovanju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar