Foto: Arhiva, Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodelio je danas više od stotinu odlikovanja zaslužnim građanima i institucijama zbog zasluga u borbi sa epidemijom koronavirusa. Među laureatima, pored poznatih lica, bilo je i mnogo stručnjaka iz oblasti medicine, kao i građanskih aktivista koji su retko pod reflektorima javnosti, ali koji su, prema procenama nadležnih, zaslužili da ponesu najviša državna priznanja.

„Vratili su kao što niko nikad nije vratio dug svom narodu. Neretko se pitam i kako su uspeli da pronađu svu tu snagu u sebi  i kako im ništa nikada nije bilo teško. Oni su tiho i bez kukanja pružali našem narodu sve što im je potrebno. Reč je o časnim i odgovornim ljudima, čiji odnos prema životu zaslužuje da zauvek ostane primer, rekao je Vučić na današnoj svečanosti.

Pročitajte još...

Uz poznata lica, među laureatima su i ljudi koje javnost nema priliku često da vidi pred kamerama, a ovo su neka od imena koja su se izdvojila:

Dragoš Stojanović – direktor Zemunske bolnice, dobitnik zlatne medalje

Direktor Zemunske bolnice Dragoš Stojanović dobitnik je zlatne medalje za zasluge zbog borbe sa koronavirusom. On radi na Medicinskom fakultetu u Beogradu, odnosno na Katedri uže naučne oblasti „Hirurgija sa anesteziologijom“, nastavna baza KBC „Zemun“. Stojanović je šef pomenute nastavne baze, kao i predsednik ispitne komisije za predmet Hirurgija sa anesteziologijom.

Dragoš Stojanović Foto: Pritnscreen/YouTube/B92

Osnovne studije je završio na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1978. godine, a diplomirao je 1984. Specijalizaciju iz opšte hirurgije upisao je 1988. Specijalistički ispit je položio četiri godine kasnije, 1992, kad je i magistrirao. Devet godina kasnije, 2001. godine,  Stojanović je doktorirao sa disertacijom „Dijagnostika i tretman kalkuloze žučnih puteva u pripremi za holecistektomiju“.

Džedajski pokret Niš – srebrna medalja za humanost

Srebrnom medaljom za zasluge ukazom predsednika Srbije odlikovanu su predstavnici udruženja Džedajski pokret Niš, koji su, tokom akcije „Zaštiti lice“, samostalno sašili i donirali preko 15.000 pamučnih maski. Maske su donirali Kliničkim centrima u Srbiji, NURDORU-u i građanima Kosovskog pomoravlja.

Ovaj pokret osnovan je 2013. godine, a kako navode, cilj im je da mir i prosperitet zajednice učine održivim, te da podignu aktivizam na viši nivo svesnosti.

„Naša motivacija je da, uz dečiji entuzijazam i odraslo znanje predstavljamo džedaje koji prevazilaze sebe i pomeraju granice, i da na taj način, našim delima, inspirišenmo ostale da se uključe i druže. Džedaji su osobe koje neprestano rade na razvoju svojih intelektualnih, fizičkih i duhovnih sposobnosti. Džedaju je intuicija glavno oruđe donošenja odluka. Um mu pomaže da ih realizuje. Domaći zadatak jednog džedaja je svakodnevna borba i fokus da ne dozvoli mračnim silama straha, agresije, mržnje, sujete da ga savladaju. Džedaj je osoba koja svojim postojanjem i delima šalje vibracije mira i blagostanja. Džedaj veruje da je život na planeti Zemlji dar i prilika da pomogne planeti da se razvija na njen sopstven način“, navodi se u biografiji ove organizacije.

Posthumno odlikovano 13 medicinskih radnika

Na današnjoj svečanosti u Predsedništvu, Aleksandar Vučić je posthumno odlikovao Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena doktora Miodraga Lazića, za izuzetne zasluge i delo ličnog herojstva u lečenju stanovništva. Lazić je preminuo od posledica zaraze koronavirusom.

„Doktor Lazić je po mnogima najpoznatiji ratni hirurg i ortoped. Bio je izuzetno poštovan i omiljen lekar. Bio je direktor Urgentnog centra Kliničkog centra u Nišu. Dva meseca pred penziju doktor Lazić se inficirao koronavirusom na radnom mestu, borio se do poslednjeg daha i, nažalost, ovu borbu izgubio“, rečeno je na dodeli priznanja.

Zlatnom medaljom za zasluge predsednik Srbije je posthumno odlikovao:

Dragana Markovića –  Klinički centar Srbija, Vladimira Žugića – Klinički centar Srbije, Biljanu Natić Ljumović – Dom zdravlja Niš, Gorana Ivankovića – Opšta bolnica Ćuprija, Vojkana Šuluburića – Opšta bolnica Čačak, Dušanku Živković – Opšta bolnica Leskovac, dr Miroslava Vasića – Varvarin, dr Dragoslava Arsića – Varvarin, dr Stanislava Ostojića – Klinički centar Vojvodine,  dr Miroslava Jovanovića – Beograd, dr Milana Mileusnića Beograd, Slavicu Gujanicu – Dom zdravlja Sjenica.

Jelesije Radivojević – brigadni general, nosilac Ordena belog orla sa mačevima

Radovojević je danas odlikovan Ordenom belog orla sa mačevima, trećeg stepena zbog zasluga u borbi sa epidemijom koronavirusa. General Radivojević je završio Vojnu gimnaziju 1985, a 1988. godine je okončao školovanje na Vojnoj akademiji, smer pešadija. Generalštabno usavršavanje je završio 1997, a deset godina kasnije je završio i Školu nacionalne odbrane. Pored pomenutog priznanja, ovom brigadnom generalu su uručena i sledeća odlikovanja:

Vojna spomen-medalja za učešće u borbenim dejstvima na teritoriji RS, Medalja za zasluge – srebrna, Vojna spomen-medalja za revnosnu vojnu službu za 30 godina, Vojna spomen-medalja za učešće u borbenim dejstvima na teritoriji SRJ, Vojna spomen-medalja za učešće u borbenim dejstvima na teritoriji SFRJ, Vojna spomenica za obeležavanje jubilarnih godišnjica Vojske Srbije, Vojna spomenica za učešće u vojnoj paradi „Beograd 2014“, Vojna spomen-medalja za izuzetne rezultate u vojnoj službi za oficira.

Radivojević je nosilac i Medalje  za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti, Vojna spomen-medalje  za doprinos sistemu odbrane, kao i Spomen-medalje povodom 50 godina Jugoslovenske narodne armije.

Ivana Milošević – zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti

Ivana Milošević je od danas nosilac Ordena Karađorđeve zvezde trećeg stepena, odlikovana zbog doprinosa u borbi sa pandemijom. Ona je član vladinog Kriznog štaba i zamenica direktora Klinike za za infektivne i tropske bolesti KCS i načelnica Odeljenja za hepatitise. Bavi se dijagnostikom i lečenjem hroničnih bolesti jetre, posebno hroničnog hepatitisa B i C.

Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Bila je članica radne grupe Ministarstva zdravlja za izradu nacionalnog pravilnika za borbu protiv intrahospitalnih infekcija.

Autorka je i koautorka više radova objavljenih u međunarodnim i domaćim časopisima. Članica je Radne grupe Ministarstva zdravlja za dijagnostiku i lečenje virusnih hepatitisa. U dva mandata je bila članica Republičke stručne komisije za intrahospitalne infekcije.

Marija Zdravković – direktorka KBC „Bežanijska kosa“

Zdravković je klinički asistent, a u to zvanje je imenovana 2012. godine na Medicinskom fakultetu. Na direktorskoj funkciji u KBC “Bežanijska kosa” se nalazi od od 2014.

Završila je Gimnaziju “Sveti Sava” u Beogradu kao đak generacije, a 1998. je okončala studiranje na Medicinskom fakultetu takođe kao najbolji student.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Dobitnik je povelje Srpskog lekarskog društva, nagrade Medicinskog fakulteta u Beogradu i nagrade Nikole Spasića za najboljeg diplomiranog studenta generacije.

Radmilo Janković – jedan od najpriznatijih evropskih anesteziologa

Janković je profesor na Medicinskom fakultetu u Nišu i već pet godina se nalazi na mestu direktora Klinike za anesteziju i intezivnu terapiju. Takođe, on se nalazi i na poziciji sekretara Evropskog udruženja anesteziologa i intezivista. Uz pomenute funkcije, Janković je i član Predsedništva anesteziologa Srbije i predsednik Naučnog odbora i član Stručne komisije za anesteziju i intezivnu terapiju pri Ministarstvu zdravlja.

Muamera Turković – medicinska sestra koja je davala infuziju detetu ispred bolnice

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, odlikovao je danas i medicinsku sestru sa dečijeg odeljenja bolnice u Novom Pazaru Maumeru Turković, za koju je naveo da je bila „na stubu srama zato što je dala infuziju devojčici ispred bolnice, a ne u bolnici, jer nije htela da dete bude zaraženo koronom“.

Pročitajte još...

„Ovde imamo i nagrađenu jednu ženu, Muameru Turković. Lično sam insistirao da bude nagrađena. Nju su pokušali da osude jer je infuziju dala devojčici ispred bolnice, a ne u bolnici, jer nije želela da dete bude zaražena kovidom“, poručio je Vučić.

Nije odlikovana Darija Kisić Tepavčević

Članica vladinog Kriznog štaba za suzbijanje pandemije koronavirusa i od nedavno ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Darija Kisić Tepavčević, nije dobila priznanje od predsednika Srbije, iako je u prethodnom periodu bila jedna od najistaknutijih članova vladinog tima za borbu sa pandemijom.

Spisak svih ovogodišnjih laureata možete pročitati u posebnoj vesti. 

Podsetimo, Srbija i svet danas obeležavaju Dan primirja u Prvom svetskom ratu u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare