U pojedinim američkim državama uveliko je počelo rano glasanje na predsedničkim izborima, a u Beograd je baš sada doputovao sin republikanskog kandidata Donalda Trampa i organizovao večeru za grupu ovdašnjih biznismena. Ovo je samo još jedan u nizu potvrda da se Srbija otvoreno svrstala na stranu republikanskog kandidata, što prema mišljenju sagovornika Nove nije odlika “pametne diplomatije”.

Donald Tramp Mlađi, najstariji sin kandidata republikanaca za predsednika SAD, organizovao je večeru za grupu biznismena u hotelu u centru Beograda, saznaje Nova.

Donald Tramp Mlađi Foto: Nova.rs

Među biznismenima koji su prisustvovali večeri su Vojin Lazarević, nekadašnji vlasnik Rudnap grupe koju je kasnije prodao Al Dahri, Slavko Carić, nekadašnji predsednik Izvršnog odbora Erste banke i član Nadzornog odbora u valjaonici bakra Sevojno i njegova supruga Ivana Bilan Carić.

Večeri nije prisustvovao niko od predstavnika Vlade Srbije.

Kao da jeste.

Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić za Novu kaže da je ovo, zapravo, još jedna poruka srpskih vlasti da na ovim predsedničkim izborima u Americi igraju na kartu Tramp.

Boško Jakšić Foto:FoNet/Milica Vučković

“Ta otvorena podrška ima kontinuitet. Traje dosta dugo. Samo se setimo kako je Trampov zet Džared Kušner nedavno dobio multimilionerski posao i zgradu Generalštaba. Ovde se jednostavno očekuje da se politička naklonost Donalda Trampa obezbedi preko investicija u njemu bliske ljude, sina i zeta. Imajući u vidu stepen Trampove narcisoidnosti, on bi to ukoliko pobedi na izborima za predsednika SAD mogao da ceni”, kaže Jakšić.

Dakle, ukoliko Tramp pobedi, ocenjuje Jakšić, ovo što radi srpska vlast mogla bi biti unosna investicija.

“Međutim, ukoliko se to ne desi i na izborima pobedi Kamala Haris, ovako nešto bi moglo skupo da nas košta. U svakom slučaju, pametna diplomatija ne podrazuumeva tako rizične poteze ukoliko se ne zna rezultat”, zaključuje Jakšić.

Ko je Donald Tramp Mlađi

Inače, Donald Tramp Mlađi je izvršni potpredsednik Tramp Organizacije i upravlja kompanijom zajedno sa svojim mlađim bratom Erikom. Njihova kompanija poslovala je sa stranim vladama i u periodu dok je njihov otac Donald Tramp bio predsednik SAD, što je naišlo na neodobravanje u američkoj javnosti.

Donald Tramp Mlađi
Donald Tramp Mlađi Foto: Profimedia

Tramp Mlađi je aktivno učestvovao i u predsedničkoj kampanji svog oca 2016, kada se sastao i sa ruskim advokatom koji je obećavao štetne informacije o kampanji tadašnje Trampove protivkandidatkinje Hilari Klinton.

Bio je aktivan i u predsedničkoj kampanji svog oca 2020. Nakon poraza Donalda Trampa od Džozefa Bajdena, Tramp Mlađi bio je jedan od najglasnijih promotera teorije zavere o pokradenim izborima i pozivao je pristalice njegovog oca na „totalni rat“, zbog čega je državni tužilac Distrikta Kolumbija razmatrao da ga optuži za podsticanje nasilnog napada na Kapitol SAD koji se desio 6. januara 2021.

Da se vratimo na podršku koju vlast Aleksandra Vučića ukazuje Donaldu Trampu.

Penkalo i ključ

Iako je na prvim izborima na kojima se Tramp kandidovao, Vučić podržao Hilari Klinton, rekavši da to radi zato što je pametan, ubrzo je počeo da pokazuje veliku naklonost prema novoizabranom predsedniku SAD. Tokom četiri godine njegovog mandata Vučić se hvalio da se rukovao s Trampom u pauzi zasedanja Generalne skupštine UN i kako je čak uspeo da ga zadrži na nekoliko minuta i pozove ga u posetu Srbiji. Svetski mediji su pisali da je Vučić jedini svetski političar koji je podržao Trampa tokom masovnih demonstracija protiv rasizma u SAD.

Na samom kraju Trampovog mandata, usred njegove predizborne kampanje, predsednik Srbije je potpisao Vašingtonski sporazum, kojim je pristao da izmesti ambasadu Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim (što je izazvalo gnev arapskog sveta), da diverzifikuje snabdevanje gasom (što je naljutilo Moskvu), te da zabrani uvoz 5G tehnologije iz Kine (iritiranje čeličnog prijatelja Srbije).

Zauzvrat je dobio na poklon penkalo i ključ Bele kuće.

Pre nekoliko meseci, Trampov zet Džared Kušner dobio je ključeve zgrade Generalštaba.

Aleksandar Vučić i Džerad Kušner Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić u maju je potpisao sredu „Ugovor o revitalizaciji kompleksa bivšeg Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu“ sa kompanijom „Affinity Global Development“.

Ova kompanija je u vlasništvu Džareda Kušnera, zeta bivšeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa.

Vesić je saopštio da Vlada Srbija nije prodala ovo zemljište, već ga je iznajmila na 99 godina. A na mestu zgrade Generalštaba, koja je bila proglašena za kulturno dobro ove zemlje, nići će hotel.

Ne zaboravimo Grenela

Kad se govori o vezama vlasti u Srbiji i Donalda Trampa, nikako se ne sme izostaviti i jedna od ključnih karika, a to je bivšu specijalni izaslanika predsednika SAD za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel.

Foto: A.H./ATAImages

Grenel nikada nije skrivao bliskost sa predstavnicima vlasti u Srbiji, pa je tako dolazio u Srbiju i nakon što je Tramp izgubio izbore i kada više nije obavljao funkciju specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine. Često je u medijima viđen kao neko ko favorizuje Srbiju. I on sam je tvrdio kako su dva problema u dijalogu Beograda i Prištine – Evropa koja vodi dijalog i Vlada Aljbina Kurtija.

U julu 2022. godine se prilikom predavanja na Fakultetu političkih nauka u Beogradu „pravdao“ kako ga ne plaćaju srpske vlasti, navodeći da su to klevete i neistine.

Tada je istakao da je došao u Srbiju sa grupom ljudi iz privatnog sektora kako bi videli mogućnosti za investiranje u regionu, a pričao je i o Generalštabu.

„Čast nam je da budemo partneri sa Srbima kako bismo lokaciju zgrade Generalštaba pretvorili u višenamenski objekat svetske klase, čije bi središte bilo Memorijal, kao mesto sećanja na njegovu istoriju“, izjavio je tada Ričard Grenel.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare