Foto: Nova.rs, Tanjug, Shutterstock

Sukob gradonačelnika Beograda i ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ušao je najbizarniju fazu. Naime, Šapić iz nekog, samo njemu znanog razloga, odugovlači s postavljanjem tri spomenika velikanima srpske kulture, ali i značajnim političkim radnicima.

Spomenici Čika Jovi Zmaju, Milošu Crnjanskom i najuspešnijem gradonačelniku Beograda ikad Branku Pešiću čame ko zna gde, u projektima ili u magacinima, umesto da krase neke od beogradskih trgova, kako je bilo planirano i zbog čega su pravljeni. Razlog? Kako Nova.rs saznaje, netrpeljivost između Aleksandra Šapića i Gorana Vesića.

Opšte je poznata stvar da se dvojica novopečenih naprednjaka ne podnose. Sukob datira još iz vremena kad se nekadašnji vaterpolista pojavio kao kandidat za prvog čoveka prestonice, što se nije dopalo u tom trenutku zameniku gradonačelnika Beograda. Od tada traje nimalo prikriveni rat, javne izjave u kojima prozivaju jedan drugog, a poslednji čin ove tužne epopeje pripada upravo spomenicima koji su predloženi, ali kako stvari stoje, Beograđani neće u skorije vreme moći da im se dive.

„Vesić je u vreme kad je bio drugi bio u raznim komisijama koje su odlučivale o izgradnji novih spomenika u glavnom gradu, pa je tako učestvovao u odlukama da prestonica dobije spomenike Milošu Crnjanskom, Jovanu Jovanoviću Zmaju i Branku Pešiću. Spomenici, bar za sad, neće biti postavljeni, jer je tako odlučio Šapić lično. Razlog za takvu odluku leži u činjenici da iza spomenika stoji upravo Vesić, njegov „smrtni neprijatelj“, kaže izvor Nova.rs blizak gradskoj upravi.

Ovde je dobar trenutak da podsetimo na istoriju sukoba dva naprednjaka.

U avgustu prošle godine, na pitanje novinara da objasni svoju rečenicu da je Vesić upravljao gradom tako što je „obećavao kule i gradove za koje on sada mora da objasni građanima da se neće desiti“, Šapić je rekao:

„Ja kad nešto odlučim da kažem, ne uvijam ni u kakve oblande. Inače me taj čovek uopšte ne interesuje, fantastično mi je to koliko je on nekim ljudima, a vidim i vama, zanimljiv, i koliko su njim fascinirani. Mene on ne fascinira uopšte, a još manje sam fasciniran njegovim radom. Štaviše, mislim da je izuzetno nesposoban, samo to dobro prikriva stalnim sukobima s ljudima, da se ne bi komentarisao njegov feleričan i neuspešan rad gde god da je bio i čime god da se bavio, već se onda govori o tome kako je “gadan i opasan” i kako se s njim ne treba kačiti“, rekao je Šapić i potvrdio da između njih postoje problemi.

PROČITAJTE JOŠ:

„Evo i ja sam se od njega živ smrzao od straha. Da li mi imamo ličnih ozbiljnih problema zbog stvari koje praktikuje da ljudima radi, a koje je i meni radio i za koje misli da se preko njih lako prelazi? Da, imamo. Ali to je već naša lična stvar i ne treba javnost time da bude opterećena. Ovde sam došao da radim i ostavim nešto iza sebe i on me uopšte ne zanima“, zaključio je Šapić.

S druge strane, upravo je naš portal, takođe u avgustu 2022, pisao o sukobu SNS dvojca. U to vreme Šapić i Vesić su imali žestok obračun na jednom od sastanaka naprednjačkog vrha koji je pretio da preraste u ozbiljan fizički sukob. Sve je sprečeno zahvaljujući reakciji prisutnih, a kao razlog zbog čega je Šapić „izgubio živce“ navode se Vesićeve reči:

„U jednom momentu su ušli u raspravu i Vesić je Šapića nazvao neobrazovanim čovekom i neznalicom. To ga je razljutilo, nije više mogao da kontroliše svoje emocije i reagovao je prilično burno. Malo je falilo da dođe do fizičkog obračuna“, svedočio je naš izvor iz vladajuće partije.

A zapravo, sukob između Vesića i Šapića datira još od najava da će tadašnji prvi čovek Novog Beograda integrisati svoj pokret SPAS u SNS. Još tad je poručivao da ukoliko bude bio opcija za gradonačelnika Beograda neće u svoj tim uključiti Vesića, na šta mu je potonji replicirao da Šapić mora da nauči da bude deo tima i da ne može da određuje ko će s kim da sarađuje.

Njihovi putevi u Beogradu razdvojili su se nakon što je Šapić preuzeo fotelju prvog čoveka prestonice, a Vesić već kaparisao mesto u novoj Vladi. Umesto smirivanja tenzija, verbalni sukobi nastavljeni su tokom gostovanja Vesića i Šapića na televizijima kad su obojica koristili priliku da „podbodu“ onog drugog. Šapić je govorio da je Vesić obećavao kule i gradove, te da je pošteno reći ljudima da to ne može da bude ostvareno. Navodio je primer poklanjanja tableta kao iluzornog, čime je potrošena ogromna količina novca, zbog čega nema dovoljno novca za druge projekte u gradu:

„Mi sada imamo problema, naročito u tim prigradskim i rubnim opštinama gde je bivši zamenik išao sa onom sovjom prikolicom i obećavao ljudima svašta, obećavao kule i gradove. Postoje mnoge stvari koje je ljudima obećavao u rubnim opštinama, išao je i obećavao kanalizaciju, a mi imamo problem kanalizacije u Borči. Obećali su kanalizaciju u Borči pre četiri ili pet godina, a nakon toga ni tender nije prošao, ali i kad prođe, najmanje godinu i po dana traje projektovanje kanalizacije“.

Vesić je, na drugoj strani, redovno koristio priliku da se na Tviteru pohvali kako je Beograd izgrađen u prethodnih 10 godina, ističući u prvi plan spomenik Stefanu Nemanji. Naveo je da se Savski trg u to vreme nazivao „štajga“ i dodao da su za to bili zaslužni pametni gradonačelnik i njegovi pomoćnici, aludirajući na Šapića. Da je sukob Vesića i Šapića dugog trajanja potvrđuje i situacija iz 2018. godine kad je Vesić upozoravao građane da ne bi trebalo da veruju Šapiću, a tvrdnje da se u vreme bivše vlasti gradilo više nego za vreme naprednjaka, opisao je kao najobičnije laži.

“Ðilas i Šapić nisu umeli da grade za Beograd, već su gradili i radili za sebe. Osim što stalno obmanjuju narod, Ðilas i Šapić jedino umeju i znaju da zarade za sebe. To je i motiv njihovog povratka u politiku i razlog zašto žele da se ponovo dočepaju ponovo gradske kase koje je ponovo puna”, poručivao je u svoje vreme Vesić.

A o kakvim spomenicima je reč?

U martu prošle godine, o čemu je izveštavala i Nova.rs, u zgradi Starog dvora održana je sednica Odbora za podizanje spomenika književniku Milošu Crnjanskom na kojoj je prikazana maketa budućeg spomenika, rad vajara Miloša Komada.

„Veoma je važno da Beograd ima spomenik Milošu Crnjanskom, jer je on naš najznačajniji pisac 20. veka i sramota je da ga do sada već nije dobio. Spomenike će dobiti i Aleksandar Deroko, Branko Pešić, Vasko Popa, Jovan Jovanović Zmaj, jer na taj način pokazujemo da nam je važno da se odužimo ljudima koji su od izuzetnog značaja za kulturu našeg naroda“ istakao je tada Vesić.

Skupština Grada Beograda je na sednici održanoj 30. jula 2020. donela Odluku o podizanju spomenika Milošu Crnjanskom u glavnoj aleji parka Tašmajdan. Takođe, u martu 2022. mediji su preneli da spomenik Jovanu Jovanoviću Zmaju treba da bude podignut u Beogradu, na uglu Zmaj Jovine ulice i Obilićevog venca. Sednicom Odbora za podizanje tog spomenika predsedavao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji je rekao da je počastvovan što su ga Skupština Beograda i zamenik gradonačelnika Goran Vesić predložili na tu funkciju.

„Osim Zmaja, spomenike će dobiti i Vasko Popa, Miloš Crnjanski i Meša Selimović, za čiju izradu smo već raspisali konkurs. Tokom februara spomenik će dobiti Aleksandr Deroko, Petar Nikolajevič Moler, prvi predsednik Srpske vlade – vojvoda iz Prvog i Drugog srpskog ustanka“, naglasio je pre godinu dana Vesić.

PROČITAJTE JOŠ:

Konačno, 9. marta prošle godine, u društvu predsednika Gradske opštine Zemun Gavrila Kovačevića i zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, članovi Odbora za podizanje spomenika bivšem gradonačelniku Beograda i znamenitom Zemuncu Branku Pešiću obišli su Veliki trg u Zemunu, kako bi precizirali tačnu lokaciju gde će spomenik biti postavljen. U obilasku lokacije učestvovali su pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, zamenica predsednika Skupštine Beograda Andrea Radulović, glavni urbanista Marko Stojčić, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Olivera Vučković, direktor JKP “Javno osvetljenje“ Aleksandar Cincar Poposki, predsednik Odbora istoričar umetnosti Nikola Kusovac, autor spomenika Marko Kratohvil, kao i predstavnici gradskih komunalnih preduzeća.

Šta na sve ovo kažu akteri ove priče?

Šapić i Vesić nisu odgovarali na pozive našeg portala.

Gradski sekretar za kulturu Nataša Mihailović Vacić uputila nas je na gradske info službe, naglasivši da odgovore na pitanja teško da možemo da očekujemo pre ponedeljka.

Jelena Ilić iz Info službe gradonačelnika Šapića takođe nas je uputila na gradske službe. Traženi mejl smo poslali, ali do objave ovog teksta nikakav odgovor nismo dobili.

Na kraju, istoričar umetnosti, likovni kritičar i bivši kustos Nikola Kusovac, koji je učestvovao u projektu izrade spomenika Branku Pešiću, potvrdio nam je da je pomenuta skulptura izlivena, ali da ne zna zašto ne dolazi do njenog postavljenja.

„Predviđeno je da taj spomenik bude postavljen u Zemunu, kod pijace, preko puta Katoličke crkve. Po meni, dosad je trebalo da je to postavljeno, ali zaista ne znam zašto tako nešto nije urađeno“.

Na pitanje da li eventualni razlog za odlaganje leži u sukobu Šapića i Vesića, kaže da mu je ta ideja nezamisliva.

„Tako nešto zaista ne bi moglo da mi padne ni napamet, naježim se od toga i bude mi muka čak i kad pomislim na to“, bio je kratak Kusovac.

BONUS VIDEO: Protest vlasnika splavova, čekaju u kolima u blizini Sapićeve vile

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare