Aleksandar Bocan Harčenko Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ruski državni vrh očigledno je veoma zadovoljan trenutnim odnosima sa Srbijom, ali bi situacija mogla drastično da se promeni ukoliko Beograd odluči da uvede sankcije Rusiji. A u kom smeru bi sve moglo da se razvija, moglo se pročitati iz izjave ruskog ambasadora Aleksandra Bocan Harčenka, koji je poručio da bi uvođenje sankcija moglo da “naškodi ekonomiji i socijalnoj sferi Srbije”. Sagovornici Nova.rs navode da ovakva izjava Harčenka svakako nije prijatna, te da se može doživeti i kao pretnja.

Dok god Srbija bude odolevala pritiscima da uvede sankcije Rusiji, zvanična Moskva imaće blagonaklon odnos prema Srbiji. Jasno je međutim da će se mnogo toga promeniti, ukoliko Beograd odluči da se zbog agresije na Ukrajinu pridruži sankcijama EU.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije govorio da “za sada” ne uvodimo sankcije Rusiji, ali da ne zna šta će biti u budućnosti. U svom poslednjem govoru, nakon polaganja zakletve u Skupštini Srbije, on je rekao da ćemo morati da razmišljamo o sankcijama.

Iako je Rusija zadovoljna spremnošću Beograda da u posetu primi Sergeja Lavrova, ruskog šefa diplomatije koji je pod sankcijama, ali i ostalim segmentima trenutnih odnosa dve zemlje, jasno im je da je i druga opcija moguća.

A šta bi u tom slučaju moglo da se dogodi, donekle je otkrio Aleksandar Bocan Harčenko, ambasador Rusije u Beogradu. On je naveo da bi uvođenje sankcija Rusiji moglo da naškodi ekonomiji i socijalnoj sferi Srbije.

“Ekonomija Srbije je veoma vezana u pozitivnom smislu sa Rusijom. Svako razume da bi antiruske sankcije dovele do značajne štete za ekonomiju i socijalnu sferu“, kazao je Bocan Harčenko u intervjuu dnevniku Izvestija.

Sagovornici Nova.rs nemaju dilemu na šta bi Harčenko mogao da misli kada govori o šteti za ekonomiju. Teže je međutim protumačiti drugi segment izjave.

Vuk Vuksanović, viši istraživač u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku, navodi za naš portal da, kada govori o šteti po ekonomiju, ruski ambasador tu potencijalno misli na energetske šokove, odnosno povećanje cene gasa ili čak ukidanje dotoka gasa, “mada u teoriji može da se kaže da postoje nepredviđene ekonomske posledice za Srbiju zbog cele ove situacije”.

Vuk Vuksanović Foto: N1

“U tom pogledu ovo prvo nužno ne mora da se shvati kao pretnja, ali je veoma dubiozno šta ovo drugo predstavlja, jer mi nije jasno šta podrazumeva pod socijalnom sferom. Da li on time podrazumeva da će socijalno ugroženiji slojevi stanovništa možda biti dodatno ugroženi zbog ekonomskog šoka koji bi proistekao iz odluke o sankcijama ili možda, ne daj bože, pretnja da se koriste grupe koje su naklonjene Moskvi da se diciplinuje Vlada Srbije za slučaj bilo kakvog pridruživanja zapadnim sankcijama”, smatra Vuksanović.

On navodi da bi na primer mogli da se podstaknu proruski demonstranti protiv Vučića ili bi možda ruska ambasada sa par izjava mogla da uskovitla srpsko javno mnjenje.

“Da kažu da je srpska vlada izdala prijateljstvo sa Rusijom u korist onih koji su bombardovali Srbiju, oteli joj Kosovo… To je način na koji Rusija igra. Rusija zna koliko su ona i Vladimir Putin popularni u srpskom javnom mnjenju i da srpski političari zbog toga neće tako lako da se pridruže antiruskim politikama. To je jedna od polaznih pretpostavki na osnovu kojih se oni cenjkaju i dogovaraju sa Vladom”, zaključuje Vuksanović.

Miloš Nikolić, predsednik Libeka i urednik portala Talas, kaže da je izjava Bocan Harčenka dosta neubičajena za diplomatu, da uputi tako oštru opomenu javnosti i na neki način se graniči sa pretnjom.

Miloš Nikolić Foto: N1

“Mislim da je ovo prvi put da imamo jednu izjavu tako visokog predstavnika Ruske Federacije koji Srbiju suočava sa tim da bi trebalo da razmisli o posledicima odluka koje nisu u skladu sa interesima Rusije. Mislim da je to dosta opasno. Situacija u Srbiji je dosta pregrejana, kada govorimo o kontekstu u kojem se donose ove odluke koje nas čekaju, a definitivno mislim da ćemo već tokom leta da imamo donošenje nekih restriktivnih mera”, smatra Nikolić.

On za Nova.rs navodi da ovakve izjave produbljuju napetost i da Rusija očajnički pokušava da zadrži neku vrstu uticaja.

“Na žalost, opredelili su se da taj uticaj ide kroz neku vrstu pretnje. Otvara veliki broj pitanja. Posledice u ekonomiji znamo i to se odnosi na cenu gasa. Naš izvoz u EU je 16 puta veći nego izvoz u Rusiju, region nam je mnogo bitniji – četiri puta više izvozimo nego u Rusiju. Kada je reč o posledicama koje se odnose na socijalnu sferu, mislim da Rusija ide na tu varijantu da podseća rukovodstvo u Srbiji da mogu da nastupe ozbiljni društveni problemi, u smislu demonstracija. I to jeste nešto što je zabrinjavajuće”, zaključuje Nikolić.

emisija Pregled dana, Newsmax Adria
Vladimir Međak Foto: Newsmax Adria

Vladimir Međak, potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji, kaže da bi mogao samo da nagađa na šta je Harčenko mislio kada je pomenuo “socijalnu sferu”.

“S jedne strane, preti da će da podigne cenu gasa, ali ne znam šta je hteo da poruči time što je pomenuo štetu za socijalnu sferu. U svakom slučaju, izjava ruskog ambasadora nije prijatna. Doživljavam je kao pretnju”, navodi Međak za naš portal.

BONUS VIDEO Hoće li se odolevanje Srbije uvođenju sankcija Rusiji isplatiti kroz cenu gasa?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare