Foto:Sergii Kharchenko/NurPhoto / Shutterstock Editorial ;Ilya Pitalev / SputnikProfimedia;

Evropska unija je u petak zvanično usvojila šesti paket sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini.

„Sa današnjim paketom povećavao ograničenja sposobnosti Kremlja da finansira rat uvođenjem daljih ekonomskih sankcija“, prokomentarisao je odluku Saveta Evropske unije visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbenost Žozep Borelj, prenosi agencija Anadolija.

Jutros je dovršen pisani postupak donošenja odluke i nova uredba bi u toku dana trebala da bude objavljena u službenom glasniku EU, čime će stupiti na snagu.

Zabrana uvoza ruske nafte i izuzeci

Paket uključuje zabranu uvoza ruske nafte, dajući državama članicama EU šest meseci da postupno ukinu sirovu naftu i osam meseci da smanje ostale rafinisane naftne derivate.

Nafta, Viktor Orban, Ursula von der Lejen, Vladimir Putin
Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia/EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ/BO AMSTRUP/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Nafta koja dolazi preko naftovoda privremeno je izuzeta od naftnog embarga kao glavni ustupak Mađarskoj. Slovačka, Češka i Mađarska moćiće i dalje uvoziti naftu koja se doprema putem naftovoda Družba. Na insistiranje Mađarske predviđeno je da se i dalje može uvoziti ruska nafta tankerima u slučaju da se nešto dogodi sa naftovodom Družba koji ide preko Ukrajine.

Pored toga, Bugarskoj i Hrvatskoj su takođe odobrene dodatni ustupci na uvoz morske nafte i vakumskog gasnog ulja. Bugarskoj je dopušteno da privremeno uvozi rusku naftu brodovima do kraja 2024. godine, a Hrvatskoj gasno ulje do kraja 2023. godine.

Na listi sankcionisanih je trebao da se nađe i ruski patrijarh Kiril, ali je on izuzet sa liste na insistiranje Mađarske. Patrijarh se smatra dugodišnjim saveznikom ruskog lidera i važi za osobu koja podržava rusku invaziju na Ukrajinu, prenosi agencija Anadolija.

Prema proračunima Evropske komisije, sankcije će smanjiti 92 dosto rusku trgovinu naftom u bloku do kraja godine.

Odlukom se proširuje spisak robe i tehnologije dvostruke namene koje se ne smeju izvoziti u Rusiju jer bi mogli da podrže vojni i odbrambeni sektor.

Vladimir Putin, gas, benzin, benzinska stanica, pumpa, nafta, Ukrajina, Rusija
Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN/Peter Kovalev / TASS / lex van lieshout fotografie / AFP / Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

Zabrana emitovanja ruskim tv kućama

Paket sankcija takođe isključuje najveću rusku banku Sberbank iz međunarodnog platnog sistema SVIFT, kao i Kreditnu banku Moskve, Rusku poljoprivrednu banku i Belorusku banku za razvoj i obnovu.

Blok je dodao tri nova ruska državna emitera Rusija RTR/RTR Planeta, Rusija 24 i TV Centar Internacional na listu medija kojima je zabranjen pristup u EU. Prema odluci, ovi mediji su instrumenti manipulisanja informacijama i promovisanja dezinformacija o invaziji na Ukrajinu, uključujući propagandu sa ciljem da se destabilizuju susedne zemlje Rusije i EU i njene države članice.

EU takođe sankcioniše one odgovorne za zločine koji su se dogodili u Buči i Marijupolju, rekao je Borelj. Pripadnici vojne uprave, druge ličnosti koje podržavaju rat, vodeći poslovni ljudi i članovi njihovih porodica kao i zvaničnici Kremlja, kažnjavaju se zabrannom putovanja i zamrzavanjem imovine.

PROČITAJTE JOŠ:

Dopuna već postojećih sankcija

Nakon mesec dana zastoja pregovora, lideri EU su postigli politički dogovor o šestom setu restriktivnih mera na samitu u ponedeljak kasno uveče. Novi paket sankcija dopunjuje one već postojeće koje su ciljale ruskog predsednika Vladimira Putina i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, kao i zabranu izvoza luksuzne robe i uvoza uglja, ali i isključivanje ruske i beloruske banke iz SVIFT sistema plaćanja.

EU je dodelila dve milijarde evra vojne pomoći Ukrajini i mobilisala je više od četiri milijarde evra makrofinansijske pomoći, humanitarne pomoći i podrške zemljama EU koje ugošćavanju izbeglice iz Ukrajine od početka rata 24. februara. Blok je spreman da dodeli Ukrajini dodatnih 9 milijardi evra kredita.

BONUS VIDEO: Rusi granatirali pozorište u Marijupolju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar