Foto:Shutterstock/Nemanja Jovanović/Nova.rs/EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Odlukama tri susedne zemlje - Bugarske, Crne Gore i Severne Makedonije da zabrane prelet ruskog aviona preko njihovih teritorija, onemogućen je dolazak ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova u Beograd. Na isti način, ukoliko to bude predviđeno novim sedmim paketom sankcija EU prema Rusiji, Bugarska može da onemogući dotok ruskog gasa prema Srbiji, dok je stopiranje uvoza nafte iz Ruske Federacija preko Jadranskog naftovoda sada već izvesno.

Ruski šef diplomatije koji se nalazi pod sankcijama EU Sergej Lavrov nije došao u najavljenu posetu Srbiji. Kako se i očekivalo, Bugarska, Severna Makedonija i Crna Gora zatvorile su svoj vazdušni prostor za avion koji je trebalo da preveze Lavrova u Beograd.

Postavlja se pitanje da li se isto može dogoditi sa naftom i ruskim gasom, od kojeg je Srbija u potpunosti zavisna.

Ministarstvo energetike je potvrdilo za N1 da posle novog paketa sankcija EU, NIS neće moći da se snabdeva ruskom sirovom naftom, koju dobija preko Jadranskog naftovoda (JANAF) u Hrvatskoj. Nije saopšteno u kom roku će isporuka biti obustavljena, ali je na nivou EU planirani rok kraj ove godine.

Sa druge strane, gas iz Rusije dobijamo Turskim tokom, preko Bugarske, koja u nekom trenutku, ukoliko budu uvedene sankcije i na taj energent, može da zavrne slavinu.

Sagovornici Nova.rs navode da je u ovom trenutku malo verovatno, ali da nije isključeno u budućnosti.

Srećko Đukić, bivši ambasador Srbije u Belorusiji, kaže naš portal da EU priprema i sedmi paket sankcija Ruskoj Federaciji, a da je krucijalna stvar u tom paketu embargo na uvoz ruskog gasa u zemlje članice EU, a to se, kako navodi, tiče i zemalja kandidata za članstvo u EU. On, međutim, dodaje da će usvajanje tog paketa potrajati duže vreme.

Srećko Đukić Foto: N1

“Mnoge zemlje EU već su preorjentisale svoju kupovinu gasa na druge strane ili našle zamenu za gas iz cevi tečnim gasom ili supstituciju jednog dela potrošnje gasa drugim energentima, poput nafte, uglja, nuklearne energije… Same se prilagođavaju novoj situaciji. Lično se ne bih iznenadio kada bi taj sedmi paket bio spakovan brže i sa manje otpora nego što je to slučaj sa šestim paketom. Tu će ostati opet najranjivije zemlje koje nemaju more, koje gas dobijaju iz cevi, kao što dobijaju naftu. To su te kontinentalne zemlje Češka, Slovačka i Mađarska, a na Balkanu smo u prvom redu mi pogođeni”, ističe Đukić.

On kaže da ne treba isključiti mogućnost ni da Bugarska stopira dotok gasa, ako dođe do zaoštavanja odnosa između Beograda i Brisela, zbog srpske politike prema Ruskoj Federaciji i tolerisanja ponašanja Rusije, odnosno zbog, kako navodi, izrazito proruske politike koja se vodi iz Beograda.

Miodrag Kapor

Miodrag Kapor, stručnjak za energetiku, kaže da ne veruje da ćemo ostati bez ruskog gasa u dogledno vreme, te da šesti paket sankcija to ne predviđa. Upitan šta ukoliko to bude predviđeno sedmim paketom mera prema Rusiji, on navodi da EU planira da smanji dotok ruskog gasa za 50 odsto do sledeće godine, mada se situacija menja na terenu.

“Ako se i dogodi da potpuno prestane dotok prirodnog gasa iz Ruske Federacije, Srbija je članica energetske zajednice, koja je agencija Evropske unije, tako da ćemo mi svakako imati prirodni gas iz okruženja i nećemo ostati bez prirodnog gasa. Delićemo sudbinu regiona – kako njima bude, tako će i nama”, kaže Kapor za Nova.rs.

„Naftu ćemo kupovati od drugih proizvođača“

Ministarstvo energetike i rudarstva danas je potvrdilo da Naftna industrija Srbije neće moći da se snadbeva ruskom sirovom naftom, nakon usvajanja novog paketa sankcija. Kako poručuju, čine sve da obezbede sigurno snadbevanje.

„Novim paketom sankcija zabranjuje se snabdevanje ruskom sirovom naftom preko bilo koje luke, morskim putem, a NIS se snabdeva sirovom naftom koja se tankerima doprema do luke Omišalj (u Hrvatskoj). To znači da nema mogućnosti da se do Rafinerije u Pančevu više doprema ruska sirova nafta, ali bi NIS mogao da uvozi sve ostale vrste sirove nafte sem ruske, kao što je u prethodnom periodu već uvozio naftu iz Iraka i nekih drugih zemalja“, navode u Ministarstvu.

Kapor navodi da je naša rafinerija u Pančevu baždarena na rusku naftu, ali da uz neke tehničke promene može da uvozi naftu drugog prekla.

“Kupovaće se nafta od drugih proizvođača, iz arapskih zemalja, Kazahstana, iz Iraka… Nafta ne bi trebalo da bude problem. Međutim, može da bude problem vlasništvo tih rafinerija koje se nalaze u ruskim rukama. Može da ih sankcioniše EU”, ističe Srećko Đukić.

BONUS VIDEO Hoće li se odolevanje Srbije uvođenju sankcija Rusiji isplatiti kroz cenu gasa?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare