Sanda Rašković Ivić
Sanda Rašković Ivić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Poslanica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić izjavila je danas da Kosovo "još nije oteto" i da Srbija ne sme da dobrovoljno učestvuje u otimanju dela svoje teritorije i prihvati sporazum po kojem bi samoproglašeno Kosovo postalo član UN.

„Kada nešto date, onda je gotovo, a ako vam neko nešto otme, onda imate pravo da u budućnosti to tražite nazad“, rekla je Sanda Rašković Ivić televiziji Insajder.

Ona je istakla da je „sve vreme reč o prevari, jer vlast u Srbiji govori da nikada neće potpisati papir“.

„Nije stvar u potpisivanju papira, nego je reč o tome da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatio ‘francusko-nemački’ sporazum kao okvir za pregovore, a taj papir tretira statusno pitanje Kosova, koje se može rešiti samo u Savetu bezbednosti UN“, rekla je Sanda Rašković Ivić.

„Ako vi papir koji već tretira Kosovo kao državu prihvatite kao okvir za pregovore, onda ste već uputili taj tanker uveliko ka punoj nezavisnosti Kosova i njegovom putu ka članstvu u UN“, dodala je ona.

Rašković Ivić je navela da niko nikada od Srbije neće tražiti da potpiše papir u kojem piše „mi, dole potpisani, priznajemo da je Kosovo nezavisna država“, ali da u jednoj tački „francusko-nemačkog“ sporazuma stoji da se „Srbija i Kosovo neće međusobno sprečavati u pristupanju međunarodnim organizacijama“.

„Šta ima Kosovo nas da sprečava? Srbija je stara država, ali tamo piše da Srbija neće sprečavati Kosovo u pristupanju međunarodnim organizacijama, a to su pre svega Ujedinjene nacije“, rekla je ona.

Navela je da bi trebalo sprečiti ulazak samoproglašenog Kosova u UN i nastaviti pregovore sa Albancima o zajedničkom životu i „da im se da maksimalan nivo autonomije“.

„Pa šta ako su proglasili nezavisnost? Može i ’Republika Konjarnik’ da proglasi nezavisnost. Nisu svi priznali Kosovo, pet članica EU, Kina, Indija, države Latinske Amerike, ogromna većina afričkih zemalja…“, rekla je ona.

Rašković Ivić je navela da je od prvog dana bila protiv Briselskog sporazuma, jer se po tom sporazumu država Srbija povukla sa severa Kosova, a zauzvrat je trebalo da dobije ZSO u skladu sa ustavom samoproglašenog Kosova i da ZSO bude pod nadležnošću Prištine.

„Četiri opštine na severu Kosova bile su pod Beogradom i umesto da se širite prema jugu, vi se evakuišete u potpunosti sa te teritorije. Od prvog dana sam bila protiv ZSO, koja je dokaz da je režim krenuo putem totalne predaje Kosova u ruke Prištine, a to nije moralo da se dogodi. ZSO je prvi čin priznavanja Kosova“, rekla je ona.

Rašković Ivić je povodom hapšenja portala Srbin info Dejana Petra Zlatanovića upitala „novinarska udruženja zašto nisu složno ustala protiv hapšenja i načina na koji je Zlatanović uhapšen“.

„Zlatanović je uhapšen na ružan način obaranjem na pod i stavljanjem lisica na ruke. On je izjavio nešto što su ranije rekli Dušan Kovačević i mnogi pre njega, i ta izjava je bila u nekoj ‘licencija poetika’, i mogla se tumačiti na različite načine“, zaključila je ona.

***
BONUS VIDEO – O Kosovu od Minhena do Slavije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare