Foto:Tanjug/Jadranka Ilić; Nova.rs; Vojska Srbije

Vlada Srbije u četvrtak će odlučiti da li će od KFOR tražiti dozvolu za slanje srpskih bezbednosnih snaga na sever KiM. Srpski zvaničnici pozivaju se na Rezoluciju 1244 i član 4, odnosno član 6 Aneksa 2, koji zaista predviđa mogućnost vraćanja vojnih i policijskih snaga, ali samo u određenim slučajevima. Evo šta tačno piše u Rezoluciji…

Tačka 4 Rezolucije 1244 potvrđuje da će posle povlačenja, dogovorenom broju vojnog i policijskog osoblja biti dozvoljen povratak na Kosovo radi obavljanja dužnosti u skladu sa Aneksom 2.

U tački 6 Aneksa 2 se navodi koje funkcije oni mogu obavljati: To su:

“Veza sa međunarodnom civilnom misijom i međunarodnim bezbednosnim prisustvom; obeležavanje/čišćenje minskih polja; održavanje prisustva na mestima srpske kulturne baštine i održavanje prisustva na glavnim graničnim prelazima”.

Zbog toga je teoretski moguće vratiti izvestan broj vojnika i policajaca na KiM, ali je u ovom trenutku nerealno očekivati da će KFOR to dozvoliti. A bez njegove dozvole, Srbija to nikako ne može da uradi, a da ne izazove dalje komplikovanje situacije i na kraju krajeva mešanje NATO-a.

Ipak, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i ministar odbrane Miloš Vučević u prethodnih nekoliko dana su više puta govorili o tome.

Vučić je najavio je da će Vlada Srbije u čevrtak doneti odluku o slanju zahteva KFOR-u da se obezbedi prisustvo srpskih snaga na severu KiM.

Aleksandar Vučić i Ana Brnabić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“U četvrtak je sednica Vlade i kako stoje stvari, Vlada će doneti odluku o upućivanju pisma komandantu KFOR“, poručio je Vučić.

“Mi smo usaglasili tekst zahteva koji ćemo u skladu sa Rezolucijom 1244 uputiti komandantu KFOR da obezbedi raspoređivanje pripadnika vojske i policije Srbije na terotoriju Kosova“, kazao je on i dodao:

“Rezolucijom SB UN 1244 potvrđeno je da će dogovorenom broju vojske i policiji Republike Srbije biti dopušteno da se vrati na Kosovo radi obavljanja određenih funkcija. Do danas sa KFOR nisu vođeni razgovori o povratku tih pripadnika“, rekao je Vučić.

Iako je sličan zahtev u januara 2003. godine imao i premijer Zoran Đinđić.

Zoran Đinđić Foto: EPA PHOTO/EPA/SRDJAN SUKI/SS

On je u pismu upućenom komandantu NATO-a za jugoistočnu Evropu Gregoriju Džonsonu zatražio povratak vojske na Kosovo kako bi se popunio bezbednosni vakuum. On je tada objasnio da bi sa 1.000 vojnika na Kosovu bio popunjen bezbednosni vakuum koji bi mogao da se javi ako NATO povuče deo svojih jedinica u slučaju vojne akcije u Iraku.

“Tražim da se u najskorijem mogućem roku, 10,15 ili 20 dana, kaže kada će moći da se vrati 1.000 srpskih vojnika i policajaca na Kosovo po Rezoluciji 1244. Neka kažu 1.000 godina, ali neka kažu kada pa ćemo mi u skladu sa tim da definišemo svoju politiku”, rekao je tada Đinđić.

Razlog zbog kojeg srpske vlasti u ovom trenutku traže povratak vojske i policije na KiM jeste trenutna situacija na KiM, koja u svakom trenutku može da preraste u otvoren sukob.

Izazvana je hapšenjem bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića, a zatim su usledili protesti srpskih građana, kada je došlo i do pucnjava, bombi i na posletku stvaranja novih barikada na administrativnim prelazima.

Foto: Video/Tanjug

Sever Kosova i Metohije i dalje je blokiran što od građana, što od policije. Kosovska policija zabranila je prolaz i vozilima i pešacima na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak. Tokom vikenda je stigla i vest da su pripadnici specijalnih jedinica Rosu upali pod punim naoružanjem i s blindiranim vozilima, u objekat velike brane na jezeru Gazivode. Kako su preneli mediji, oni su radnika kojeg su zatekli isterali sa objekta i poskidali i isekli srpske zastave koje se tamo nalaze.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić saopštio je da je formiran Krizni štab koji će redovno izveštavati o situaciji na terenu. Osnovne i srednje škole na severu Kosmeta od danas neće raditi.

Zbog dešavanja na Kosovu i Metohiji održana je sednica Saveta za nacionalnu bezbednost.

Nakon sednice Saveta predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je Srbe na severu Kosova i Metohije da budu staloženi i mirni i da ne nasedaju na provokacije, kao i da poštuju KFOR i Euleks.

BONUS VIDEO: Vučić o podnošenju zahteva da se vrate srpska vojska i policija na Kosovo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare