Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je na konferenciji za medije da su imali sastanak s Kvintom, a da su ključne poruke koje su čuli da zemlje Kvinte podržavaju nezavisnost Kosova i odluke koje Priština donosi, pri čemu su naročito podvukli odluku o tablicama i dokumentima.

Kako je rekao Rakić, ono na šta se pozivaju je da je Priština to uradila u skladu sa Briselskim sporazumom.

„Pozvali su nas da prihvatimo realnost na terenu, a to je da je Kosovo nezavisno. Mi nikada i nijedan Srbin to neće prihvatiti. Mi gledamo u briselski sto i za nas to nije gotova stvar“, rekao je Rakić, a prenosi N1.

Pročitajte još...

Poručio je da očekuje da će dijalogom u Briselu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov tim naći način kako da prevaziđemo krizu.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević rekao je o sastanku sa Kvintom da se takve odluke ne mogu sprovesti na terenu.

„Poznato vam je da nemamo nikakvu komunikaciju sa centralnim institucijama u Prištini. Pitali smo ambasadore da li će ta odluka važiti ukoliko krenu sa oduzimanjem vozila, saniteta… Nikome ne pada na pamet da se odrekne niti dokumenata niti registarskih oznaka. Odluka o dokumentima je samo vrh ledenog brega“, rekao je Radojević.

Dodao je da hameri neprekidno patroliraju ulicama i da se postavlja pitanje cemu oni služe.

„Naše oči su uprte u Beograd. Želimo da verujemo da će i druga strana prepoznati osetljivost trenutka“, rekao je Radojević.

Gradonačelnik Leposavića Zoran Todić poručio je da od zemalja Kvinte nista drugo nisu ni očekivali, jer su podržali kosovsku nezavisnost.

Latinka Utvić je ispričala da se voze hamerima i zaustavljaju ljude sa dugim cevima.

„Tražili smo da utiču na Kurtija da odustane od odluke o ličnim kartama i tablicama. Smatramo da jednostrani potezi ne doprinose nikome, ni Srbima ni Albancima. Imamo čisto albanske patrole, prisustvo obaveštajnih službi po severu Kosova. Narod na severu ne prihvata nezavisnost Kosova, koriste dokumenta koja izdaje Srbija, sa KM tablicama možete putovati svuda po svetu, ali ne južno od Ibra. Ovaj plamen koji preti treba da se gasi u Prištini. Presudnu ulogu treba da odigra međunarodna zajednica“, kaže Todić.

Naglasio je da srpski narod ne zeli nikakav sukob i dodao da veruje da sukob ne žele ni Albanci.

Gradonačelnik Zvečana Dragiša Milović poručio je da nikad nije bilo teže.

„Prebrodili smo i sukobe 1999, i pogrom 2004, i proglašenje nezavisnosti 2008, ali nikad narod nije bio zabrinutiji. Kurti javno govori da neće sprovesti sporazume. Jedino što kaže da će da razgovara o uzajamnom priznanju. Pitali smo Kvintu zašto Zajednica srpskih opština nije sprovedena“, rekao je Milović.

Kako je rekao, mir nam je snima neophodan, ali su za to potrebne dve strane.

„Potrebno je kompromisno rešenje gde neće biti poraženih“, dodao je.

Predsednik Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da je poruka zemalja Kvinte još jedan pokazatelj pritisaka.

„Ja ne znam kako predstavnici Kvinte ulažu napor da podrže nezavisnost, ne ulože bar malo napora da izvrše pritisak na Kurtija da se formira ZSO“, rekao je Petković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare