Foto: Nova.rs

Nakon prekora prema ministarki Zorani Mihajlović, koja je dala izjavu za dnevni list "Nova", premijerka Ana Brnabić razgovarala je sa članovima Radne grupe zaduženim za praćenje sprovođenja Akcionog plana za Medijsku strategiju. Dok prepodne zabranjuje i prekorava druge koji medijima daju izjave, predsednica Vlade popodne drži praktičnu nastavu iz zagovaranja medijskog pluralizma, koji svakodnevno krši.

Sastanku su prisustvovali i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, šef Misije OEBS u Srbiji Jan Bratu, te predstavnici ambasada. Time je šef delegacije Žiofre praktično legitimisao njene stavove, jer nije osudio ovakve postupke vlasti.

Umesto toga, Žiofre je rekao da su sloboda medija i izražavanja od izuzetne važnosti za EU i ocenio da je veoma pozitivno što je Medijska strategija doneta u inkluzivnom i transparentnom procesu, ali da je njeno sprovođenje odloženo, posebno u pogledu važnih očekivanih zakonskih izmena.

Brnabić je istakla da prioriteti u narednom periodu moraju biti, pre svega, izmene i dopune Zakona o javnom informisanju i medijima, da taj proces treba da se ubrza i da se konsultacije nastave i u tehničkom mandatu vlade.

Prema oceni predstavnika medijskih i novinarskih udruženja, radna grupa koja je radila na izmenama i dopunama zakona imala je veliki broj članova, što je uticalo na njenu efikasnost.

Podsetimo, premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da „nije fer i nije ljudski“ što je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović dala izjavu za „Novu“, „kao medij direktno u vlasništvu Dragana Đilasa, medij koji najgore govori o predsedniku Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici“.

Nova 285-1
Nova 285-1

„Ono što smo videli na Novu, neko ko je potpredsednik Vlade i u vrhu SNS – to je pitanje za stranku. Govoriću o tome na stranačkim organima, postoje neke crvene linije“, rekla je Brnabić za TV Hepi.

Nakon izjave Mihajlović, usledile su salve uvreda na njen račun od partijskih kolega i funkcionera SNS, koji su je nazivali fukarom i drugim pogrdnim imenima, o čemu ćete čitati u sutrašnjem izdanju novina „Nova“.

O izjavi premijerke oglasila se i United Media, koja je poručila da je time premijerka javno priznala da kao predstavnik izvršne vlasti Republike Srbije učestvuje u kampanji diskriminacije medija čija joj se uređivačka politika ne dopada.

„Izgleda da su profesionalni mediji koji rade u interesu građana, a ne vlasti, za premijerku Brnabić ‘crvena linija’ koju ne sme da pređe nijedan član njene Vlade. Ako predsednici Vlade Srbije toliko smeta jedan intervju u dnevnim novinama da o tome priča na takav način, da li onda postoji ikakva šansa da se proces dodele nacionalnih dozvola, na kojem će učestvovati i N1 i Nova S, obavi nepristrasno i bez pritisaka vlasti na REM?“, saopštila je United Media.

Bonus video: SNS zaokružuje medijsku imperiju

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare