United Media: Za premijerku su izjave nezavisnim medijima “crvena linija”

Društvo 02. jun 202218:12 > 18:16
Podeli:
Foto: Promo

Premijerka Ana Brnabić danas je na programu jedne nacionalne televizije javno priznala da kao predstavnik izvršne vlasti Republike Srbije učestvuje u kampanji diskriminacije medija čija joj se uređivačka politika ne dopada. Ovakve izjave prouzrokuju opravdanu zabrinutost u pogledu mogućih pritisaka na odlučivanje REM-a na predstojećem konkursu za dodelu nacionalnih dozvola, navodi se u saopštenju "United Media".

Kritikujući ministarku rudarstva i energetike Zoranu Mihajlović što je dala intervju za Novu, Brnabić je javno obznanila da postoji zabrana da članovi Vlade daju izjavu za slobodne, nezavisne medije iako Zakon o javnom informisanju izričito zabranjuje posrednu i neposrednu diskriminaciju medija.

Navodeći još i da “nije ljudski” što je ministarka dala intervju za konkretni dnevni list, Brnabić je istakla i da se negde moraju povući “crvene linije”.

Izgleda da su profesionalni mediji koji rade u interesu građana, a ne vlasti, za premijerku Brnabić ‘crvena linija’ koju ne sme da pređe nijedan član njene Vlade. Ako predsednici Vlade Srbije toliko smeta jedan intervju u dnevnim novinama da o tome priča na takav način, da li onda postoji ikakva šansa da se proces dodele nacionalnih dozvola, na kojem će učestvovati i N1 i Nova S, obavi nepristrasno i bez pritisaka vlasti na REM?

Da li onda postoji mogućnost da se javno dobro, tj dozvola za nacionalno emitovanje dodeli medijima koji kritički izveštavaju, i na kojima se ne pojavljuju predstavnici vlasti?

United Media, koja posluje u osam zemalja jugoistočne Evrope, do sada se sa ovakvim flagrantnim kršenjima prava medija susrela samo u Srbiji o čemu smo više puta upozoravali domaću i međunarodnu javnost.

Podsećamo premijerku da zakoni Srbije jasno kažu da su nosioci javne i političke funkcije dužni da trpe iznošenje kritičkih mišljenja, koja se odnose na rezultate njihovog rada, odnosno politiku koju sprovode, bez obzira na to da li su time lično pogođeni. Takođe je pozivamo da, dok vodi Vladi Srbiju, učini sve da na tržištu vladaju jednaki uslovi za poslovanje svih medija, bez obzira na njene i lične preference ostalih članova Srpske napredne stranke.

BONUS VIDEO: Analiza Ane Brnabić: Fenomen neprevaziđene bizarnosti

Komentari

Vaš komentar