Sloboda medija
Sloboda medija Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Situacija u medijima je svake godine sve gora, pritisci na nezavisne i istraživačke medije su veliki, izjavila je FoNetu projektna asistentkinja Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) Snežana Petijević, ukazujući da su posebno u teškoj situaciji mali, lokalni mediji.

Ona je u serijalu razgovora Kiosk o medijskoj sceni Srbije ocenila da na takvu situaciju prvenstveno utiču ciljane kampanje protiv određenih novinara i redakcija koje se plasiraju u tabloidima.

Prema njenim rečima, predstavnici vladajuće stranke i određeni javni funkcioneri u svojim nastupima vređaju i napadaju novinare, dok nadležne institucije uopšte ne reaguju na ugrožavanje bezbednosti i pretnje koje novinari i novinarke svakodnevno doživljavaju.

Napade na novinare inspirišu odsustvo reakcije institucija i targetiranje novinara, jer se tako stvara slika da za te napade niko neće biti kažnjen, naglasila je Petijević.

Napominjući da napadi na novinare uopšte nisu benigni, ona se pozvala na drastičan primer novinara portala Žig info Milana Jovanovića, kome je zapaljena kuća i život bio ugrožen.

Podsetila je i da su obijena čak tri stana novinara redakcije KRIK, ali nijedan od tih slučajeva nije rešen.

Novinari su napadani i tokom izveštavanja sa građanskih protesta samo zato što radili svoj posao, predočila je Petijević.

Ona je finansijsku situaciju u kojoj se nalaze novinari ocenila kao nezavidnu, budući da su plate novinara male, a ugovori koje sklapaju privremeni, što utiče na motivaciju i volju da se bave novinarskim poslom.

Navodeći da novinari istraživačkih medija na pojedinim pričama rade i godinama, Petijević je objasnila da prikupljanje dokumentacije i provera činjenica zahtevaju vreme.

I pored toga što se te priče šire kroz druge nezavisne medije i na društvenim mrežama, ona smatra da je problem to što nijedna od nadležnih institucija ne uradi svoj posao i ne ispita otkrića istraživačkih novinara, a odgovorni ne budu kažnjeni za svoje greške.

Bez pristupa internetu ili nezavisnim medijima, većina građana, prema njenom tumačenju, ne može ni da bude pravovremeno i istinito obaveštena.

Televizije sa nacionalnom pokrivenošću „ne rade svoj posao“ i ne izveštavaju o svim važnim slučajevima o kojima bi građani trebalo da budu obavešteni, zaključila je Petijević.

BONUS VIDEO Rasprava predsednika Vučića i novinarke Žakline Tatalović u skladištu Robnih rezervi Srbije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar