Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Nakon nezampćene tragedije u školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, gde je stradalo devet osoba, političari su izrazili najdublje žaljenje i saučešće porodicama preminulih.

U pucnjavi koja se jutros oko osam sati dogodila u osnovnoj školi na Vračaru ubijeno je devet osoba. Među žrtvama su deca, kao i čuvar škole, dok su šestoro dece i jedan nastavnik ranjeni i zbrinuti u Urgentnom centru i Tiršovoj. Zbog pucnjave uhapšen je Kosta K. (14), učenik škole.

Od jutros su o ovoj nezapamćenoj tragediji oglasili i političari, kako vlasti tako i opozicije.

Zavetnici traže sednicu Odbora za obrazovanje zbog utvrđivanja odgovornosti

Stranka Zavetnici saopštila je danas da zahteva hitnu sednicu Odbora za obrazovanje Skupštine Srbije sa jedinom tačkom dnevnog reda – ko je odgovoran za niz događaja koji su doveli do tragedije u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu.

Milica Đurđević Stamenkovski Foto: FoNet/Milica Vučković

„Ovo se nije dešavalo dok smo bili ‘neusklađeni’ sa famoznim evropskim standardima, zato što smo imali efikasne preventivne i kaznene mehanizme, a nastavno osoblje je imalo šire ingerencije i bavilo se decom, a ne pukom administracijom“, navodi se u saopštenju.

POKS traži da REM hitno da zabrani prikazivanje rijaliti programa koji promoviše nasilje

Pokret obnove Kraljevine Srbije izjavio je saučešće porodicama tragično stradale dece u pucnjavi u školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu i zahteva da država hitno preventivno deluje, kako se ništa slično u budućnosti ne bi ponovilo.

Kako se navodi u saopštenju, POKS zahteva od REM da posle tri godine od njihovog apela usvoji zahtev da se zabrani pre ponoći prikazivanje na svim televizijama rijaliti šoa i programa koji sadrži nasilje.

Dobrica Veselinović: Bol neće proći dugo

Dobrica Veselinović iz pokreta Ne davimo Beograd izrazio je saučešće porodicama stradalih u pucnjavi u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, na beogradskoj opštini Vračar.

Dobrica Veselinović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Sada samo možemo da budemo u mislima sa porodicama u ovoj ogromnoj tragediji. Bol neće brzo proći. Naše društvo pati već dugo“, napisao je na svom Tviter nalogu Veselinović.

Boris Tadić izrazio saučešće porodicama stradalih

Boris Tadić, bivši predsednik Srbije i lider Socijaldemokratske stranke, izrazio je saučešće porodicama poginulih u pucnjavi u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu.

Foto: Nova

„Izražavam najdublje saučešće porodicama poginulih i podršku porodicama povređenih u nezapamćenoj tragediji koja se dogodila u školi Vladislav Ribnikar.

Vladimir Đukanović: Najbublje saučešće, nešto mora da se menja iz korena

Narodni poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović izrazio je na Tviteru saučešće porodicama stradalih u pucnjavi u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na beogradskoj opštini Vračar.

„Ovo što se dogodilo u školi „Vladislav Ribnikar“ je, pored toga što je zastrašujuća tragedija, ujedno i poraz čitavog društva. Poraz kompletnog sistema u kom živimo, od globalnog nivoa, do našeg lokalnog. Sistem vrednosti je skroz urušen. Molim Boga za duše stradalih. Porodicama izražavam najdublje saučešće“, napisao je Đukanović.

Zajedno: Celo društvo mora da se zapita i da hitno radi na rešenjima

Parlamentarna stranka „Zajedno“ izrazila je najdublje saučešće porodicama i prijateljima preminulih i saosećanje sa istraumiranom decom, roditeljima i osobljem osnovne šjole „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu.

Biljana Stojković, Nebojša Zelenović i Aleksandar Jovanvić Ćuta Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Celo društvo se mora zapitati i hitno raditi na rešenjima kako se ovakve tragedije ne bi ponavljale“, navode iz „Zajedno“.

Nova-Da se struka pita: Nezapamćena tragedija, izražavamo najdublje saučešće

„U ime stranke Nova D2SP pognute glave izjavljujemo saučešće porodicama poginulih i roditeljima dece čiji su se životi ugasili. Ovaj čin je poslednja opomena društvu da smo posrnuli, crveni karton REM-u, ministarstvima prosvete i sporta, a i svim roditeljima, jer smo pali na onom najvažnijem, a to je zdravo odgajanje pokolenja“, rekao je predsednik Nove-Da se struka pita Vladimir Kovačević.

Vladimir Kovačević Foto:Nove D2SP

Vuk Jeremić: Budimo u mislima i molitvama sa porodicama žrtava

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić reagovao je na pucnjavu u školi Vladislav Ribnikar u Beogradu.

On je na svom Tviter nalogu napisao da sva naša mentalna snaga treba da je usmerena ka porodicama žrtava.

Vuk Jeremić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„U ovu crnu sredu, sva naša mentalna i duhovna snaga treba da je usmerena ka porodicama žrtava ove neopisive tragedije. Budimo sa njima u mislima i molitvama, i da nas je deset puta više, ne bi im bilo dovoljno“, napisao je on.

Narodni poslanik Radomir Lazović izrazio je saučešće porodicima i prijateljima stradalih u školi na Vračaru.

Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

„Teško je i zamisliti kako se osećaju deca i roditelji koji su prošli kroz tragediju koja se danas dogodila. Ukoliko kao društvo i ovaj put razloge za ovu tragediju pokušamo da gurnemo ispod tepiha, ona će nam se vratiti mnogostruko gora, kao što je to uostalom slučaj sa femicidom, porodičnim nasiljem i svim drugim problemima koje naše oslabljene institucije godinama ignorišu, pa se posle, kada poprime nesagledive dimenzije, pitamo otkud to“, napisao je Lazović na društvenoj mreži Fejsbuk.

Ćuta Jovanović traži ostavku od Ružića

Narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta poručio je da bi ministar Branko Ružić trebalo da podnese ostavku.

Foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ/

Da ima imalo ljudskosti u tebi, izjavio bi saučešće porodicama ubijene dece i podneo ostavku. Umesto toga, ti nalazis za shodno da u stanju sveopšteg bola i tuge pričas o nekakvim normativnim aktima i zapadnim vrednostima koje su dovele do ove nezapamćne tragedije. Dotakao si dno ljudske bede“, naveo je Jovanović.

Sve informacije pratite na Nova.rs.

Bonus video: Masakr u Srbiji glavna vest na svim svetskim medijima: CNN i Rojters neprestano prate šta se dešava u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare