Ministar prosvete Branko Ružić i ministarka zdravlja Danica Grujičić obratili su se danas javnosti nakon što je Kosta K. u osnovnoj školi na Vračaru ubio devet osoba. Među žrtvama su bila deca, kao i čuvar škole, dok su šestoro dece i jedan nastavnik ranjeni i zbrinuti u Urgentnom centru i Tiršovoj. Načelnik policijske uprave Grada Beograda Veselin Milić poručio je da je zločin pripreman mesec dana, te da su kod Kecmanovića koji je ubio decu i zaposlene pronađeni spiskovi sa imenima onih đaka koje je nameravao da ubije.

Ministar Ružić zatražio je minut ćutanja na početku konferencije zbog svih preminulih u jutrošnjoj tragediji.

„Izražavam najbublje žaljenje zbog najveće tragedije koja je zadesila Srbiju u novijoj istoriji. Osmoro dece je nažalost izgubilo život, kao i pripadnik obezbeđenja škole, dok su povređeni učenici i nastavnica hospitalizovani. Decu roditeljima ne može niko da vrati. Događaj se desio jutros u 8.40 kada je učenik sedmog razreda izvršio ovaj čin, po prvi put u Srbiji. Prsten obezbeđanja koji je normiran i predviđen za škole postojao je i jutros. Bio je tu i video nadzor i pripadnik obezbeđenja, koji je izgubio život na dužnosti kao što je bio priustan u školski policajac. Zahvalan sam našim zdravstvenim radnicima da pomogne svima koji su hospitalizovani i kojima se ukazuje zdravstvena pomoć. Šestoro dece je hospitalizovano i jedna nastavnica. Zahvalan sam i hrabnosti nastavnika koji su sprečili ovu tragediju“, naveo je ministar Ružić.

On je dodao da je tim psihologa pozvao kako bi se učenicima i roditeljima pružila podrška u ovom traumatičnoj periodu koji sledi svima.

„Nezamislivo je kako je bilo toj deci koji su doživeli taj strah. Vlada je donela odluku o trodnevnoj žalosti na čitavoj teritoriji Srbije, počevši od petka do nedelje. Nastava će zbog ovog događaja koji se jutros dogodio, danas u popodnevnoj smeni biti suspendovana i neće biti održana. Od sutra će nastava nastava će krenuti sa minutom ćutanja. Srbija je takođe, nažalost, deo onog svega u kojem se ovakve stvari sve češće događaju“, naveo je.

Grujičić kroz suze: Najstrašnije iskustva za mene kao čoveka i lekara 

Ministarka zdravlja Danica Grujičić kroz suze je rekla da je ovo najteži dan u njenoj karijeriji koja traje 40 godina.

Foto: Tanjug

„Osmoro dece i jedan čovek koji je radio svoj posao poginuli su školi. Šestoro dece i njihova nastavnica smešteni su u zdravstvene ustanove. Dva dečaka koja su smeštena u Tiršovu stabilna su i van su životne opasnosti pogođeni su u noge. Nažalost treća devojčica je kritično, dobila je prostrelnu ranu glave, ali oštećenje je veliko, urađeno je sve što smo mogli. Dečak koji ima povredu noge nalazi se u Urgentnom centru trenutno je u sali. Nastavnica koja je imala povredu karlice još uvek je u sali i ona je u životnoj opasnosti. Izražavam svoje iskreno saučešće roditeljima koji su izgubili svoju decu. Za 40 godina radnog staža ovo je možda najstrašnije moje iskustvo i kao lekara i kao čoveka. Zahvaljujem kolegama iz Hitne pomoći koji su promtno reagovali. Institut za mentalno zdravlja organizovali su dva telefona koju će moći da koriste svi oni kojima je potrebna pomoć“, rekla je ona.

Iz policije poručili – zločin pripremam mesec dana, u stanu pronađena imena učenika koje je planirao da ubije 

Veselin Milić, načelnik Uprave Grada Beograda poručio je da je ovo ogromna ljudska tragedija. On je naglasio da ceo zločin pripreman mesec dana.

„Pucao je Kosta Kecmanović. Nastradalo je osam učenika škole, sedam devojčica i jedan dečak“, naveo je on i dodao da ceo zločin pripremam mesec dana. Ovo je mesec dana planirano za izvršenje. K.K. je u dužem vremenu to planirao, motiv nije saopštio. Vatreno oružje uzeo je iz očevog stana i doneo sa četiri molotovljeva koktela“, rekao je.

Milić je na konferenciji pokazao i spisak koji su našli u stanu Koste K. Na njemu su ispisana imena učenika koje je planirao da ubije. Osim toga, imao je i precizan plan škole, sa iscrtanim ulazom i izlazom.

Foto: N1

„Bio sam na hiljade izvršenih zločina, tragedija, ali ovo je u srpskom društvu nezapamćeno. Odmah nakon događaja, pripadnici MUP-a lišili su slobode Kostu Kecmanovića. Javnost treba da se upozna sa svim onim što je ovo zlodelo proizvelo, a koje je planirano mesec dana. Motiv još uvek nije utvrđen. Učionica istorija je bila u blizini ulaza u školu, a njegovo odeljenje imalo je prvi čas istoriju. Po dolasku u školu odmah je pucao na radnika obezbeđenja D.V, nakon čega se okrenuo ka deci i pucao“.

On je pokazao spisak dece, koji je Kecmanović sam napravio i utvrdio prioritetne mete. Na tom spisku se vidi koga je sve Kecmanović planirao da ubije. Osim toga, nakon što je izvršio ovaj čin, prema rečima Milića, on se sam prijavio policiji.

„Skica izgleda kao iz neke video igrice ili horor filma što ukazuje da je detaljno smišljao kako da uđe u školu i u kom broju ubije iz VII-2, VII-3, VIII-4. Ovim putem u MUP-a i u svoje ime izražavam svoje saučešće“, zaključio je Milić.

Podsetimo, u pucnjavi koja se jutros oko osam sati dogodila u osnovnoj školi na Vračaru ubijeno je devet osoba. Među žrtvama su deca, kao i čuvar škole, dok su šestoro dece i jedan nastavnik ranjeni i zbrinuti u Urgentnom centru i Tiršovoj.

Zbog pucnjave uhapšen je Kosta K. (14), učenik škole. Sve najnovije informacije u vezi ovog tragičnog slučaja pratite na Nova.rs.

Direktor Urgentnog centra, profesor Milika Ašanin obratio se javnosti povodom pucnjave koja se dogodila jutros u 8 sati u školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru.

„Nešto posle 9 sati pristigla su nam četiri pacijenta, tri učenika i jedna nastavnica. Radi se o povređivanju upucavanje iz vatrenog oružja. Jedan učenik je došao u teškom opštem stanju, odmah je prebačen u operacionu salu, radi se o teškim prostrelnim povredama grudnog koša i vrata. Jedan učenik je upucan u levu podkolenicu, dok je učenica zadobila prostrelne rane stomaka i obe ruke. Što se tiče nastavnice, ona ima prostrene rane stomaka i obe šake. Svi pacijenti su u operacionim salama. Završena je operacije jedne učenice i ona je u stabilnom stanju. Svi smo bili na svom zadatku“, rekao je direktor.

Bonus video: Oglasio se direktor Tiršove o stanju ranjene devojčice: Vitalno je ugrožena, reč je o teškim povredama mozga

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare