Foto: Miljana Isailović/Nova.rs/Privatna arhiva

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel svojevremeno je pričala da joj je hobi kuvanje i kako ima sjajan recept za supu od krompira, nekadašnji predsednik Amerike Donald Tramp u slobodno vreme igra golf, a nema onog ko nije video fotografiju Vladimira Putina bez majice kako jaše konja. Svako ima svoju drugu stranu, pa i političari. Čak i srpski. Neki od njih su godinama članovi Gorske službe spasavanja, neki trče polumaraton, pojedini pišu poeziju, skupljaju markice, sviraju harmoniku ili “praše” bas gitaru… Za novine “Nova” govore o tome čime “hrane svoju dušu” u slobodno vreme…

Borko Stefanović svira bas gitaru

“Bio sam basista. Vrlo rano sam počeo da se bavim muzikom i da sviram u raznim bendovima, ali najviše u novosadskoj pank grupi “Generacija bez budućnosti”, koju smo osnovali 1990. Svirali smo aktivno do negde 2000. godine. Onda se zbog svih mogućih dešavanja taj bend razišao, ali su se ponovo okupili, doduše bez mene i svirali još nekih pet – šest godina. Snimili smo tri albuma i jedan maksi singl i uradili brojne turneje po zemlji i inostranstvu i svirali svuda, imali spotove na televiziji, bili na top listama… To nije bio demo bend”.

Borko Stefanović Foto: Printscreen/YouTube/Levica Srbije

Kaže da se danas slabo bavi muzikom.

“Jer ne stižem. Jako mi je žao zbog toga. Malo je to zbog vremena, a malo i zbog toga jer već dugo godina živim u Beogradu i nemam kontakt sa ljudima sa kojima sam odrastao. Ne mogu da napravim bend, pa da sviram za svoju dušu. Ali sam stalno u kontaktu sa muzikom i pratim sva moguća dešavanja, ne samo na alternativoj muzičkoj sceni, nego i na mejnstrim”, kaže potpredsednik SSP.

Srđan Milivojević, član Gorske službe spasavanja

“U gorskoj službi sam od 1988. Od kako sam u politici, nisam mnogo aktivan. Poslednja spasilačka akcija je bila u Obrenovcu kad su bile poplave. Dok sam bio aktivan bio sam stalno na raspolaganju. To je bio volonterski rad. Zovu te kad je akcija spasavanja. To je moj najsrećniji i najveseliji period u životu. Ljudi iz Gorske službe su mi najbolji prijatelji. To je nešto najzdravije što je Srbija uspela da iznedri i napravi”.

Srđan Milivojević Foto: Privatna arhiva

Od akcija koje su bile teške pamti potragu za Arturom Takačem za kojim se tragalo dve godine, kao i potragu za avionom cesna, koji je pao na Jastrepcu.

Pročitajte još...

Ipak, kaže da je bilo i zabavnih događaja.

“Jedan od najzabavnijih desio se na moj 30. rođendan, kad smo tražili M.P. U potrazi smo bili tokom cele noći, a čovek se napio sa prijateljem i ostao u Brzeću u kafani. Mislili su da je nestao, da je umro dok je brao borovnice”, navodi poslanik DS.

Nebojša Zelenović stigao do Prve B fudbalske lige

“Kao bivši profesionalni sportista, imam potrebu za svakodnevnom aktivnošću. Koristim svaku slobodnu priliku za trčanje, vožnju biciklom ili partiju fudbala sa prijateljima. Pijem kamilicu, kolu zero izbegavam. Fudbal igram od desete godine. Igrao sam u lokalnim šabačkim klubovima FK Aik, FK Mačva, kasnije Rudar iz Kostolca… Stigao sam do Prve B lige. Igrao sam aktivno sve dok nisam zasnovao porodicu, a onda sam igru loptom zamenio igrom sa klincima.

Foto:Privatna arhiva

Drago mi je što sam ljubav prema sportu preneo i na decu, tako da su se svi bavili ili se i sad bave- odbojka, tekvondo, rukomet, kajak”, navodi kopredsednik stranke Zajedno.

Radomir Lazović piše poeziju i skuplja markice

“Recimo da mi je u nekom nivou hobija pisanje poezije koju nisam objavljivao, ali se s vremena na vreme vraćam njenom pisanju. Volim pesme Srđana Valjarevića, Milene Marković, Borisa Mladenovića ili Marka Tomaša. Takođe, nedavno sam imao lepu priliku da za knjigu poezije “Malme u afektu”, pesnika Stevana Tatalovića, napišem recenziju. Jako sam voleo veče poezije Pesničenje i generalno volim čitanja poezije”.

Radomir Lazović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Kaže da ovih dana ima premalo vremena za hobi i uopšte privatni život, ali da u porodici imaju neke tradicije kojima se povremeno vrati.

“Otac je brata i mene naučio vrednosti filatelije, pa smo tako imali jako veliku zbirku od 1945 – 1990. godine skoro svih markica, osim onih najređih i najvrednijih, koje su izašle u Jugoslaviji. Takođe, imamo i značajnu zbirku značaka iz perioda Jugoslavije pa se nadam da ću nekada imati vremena da se malo više posvetim njima, mada da se ne lažemo, neće se skoro desiti da bude vremena”, kaže poslanik Ne davimo Beograd.

Miroslav Aleksić svira harmoniku

“Prilično sam svestran što se hobija tiče, volim skijanje, fudbal, lov, ali mi je muzika i harmonika najdraži. Iako vrlo retko sviram jer nemam vremena. Kad sam imao šest godina, pokojni deda mi je kupio jednu malu harmoniku i od tada sam zavoleo harmoniku i muziku”.

Kasnije su mu roditelji na nagovor babe, koja je inače pevala, kupili veću harmoniku i kao osnovac je krenuo na časove.

Foto:privatna arhiva

“Na žalost, zbog krize devedesetih i inflacije roditelji nisu mogli dalje da plaćaju časove pa sam sa 15 godina prestao da idem na časove, ali sam nastavio da sviram kad god imam vremena. I danas, doduše retko, sviram kad mi sin zatraži ili moje društvo kad imamo povoda za neko okupljanje. Na žalost, sve manje imam vremena za svoje hobije jer imam mnogo obaveza u politici, poljoprivredi i drugim svojim poslovima”, priča potpredsednik NS.

Dragana Rakić kao veteranka triatlona

“Volim sport. Čitavog života sam u sportu, nekada kao aktivna sportiskinja, a danas kao rekreativka. Trudim se da tokom čitave godine budem fizički aktivna – leti plivam, trčim, vozim bicikl, a zimi idem u teretanu”.

Dragana Rakić Foto: Privatna arhiva

Takmiči se i kao veteranka u polumaratonu i u triatlonu (štafeta).

“Na triatlonu na Adi moje drugarice su plivale 1,9 kilometara, vozile bicikl 90 kilometara, a ja sam na kraju trčala 21 kilometar. Ove distance su “half fire man”, kaže zamenica predsednika DS.

Ivana Parlić piše scenario za dokumentarac

Ivana Parlić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Kad se godinama borite za to da nam se ne desi ekološka katastrofa i da sačuvamo zdravlje i živote od Rio Tinta, uz poslaničke obaveze, porodicu i dvoje dece, ostaje vam malo vremena za bilo kakav hobi. Ono čemu sam bila vrlo posvećena to jeste pisanje scenarija za jedan dokumentarni film, koji nažalost još nisam završila, zbog svega pobrojanog. Verujem da ću za strast imati vremena jednom kad definitivno završimo s Rio Tintom”, navodi poslanica NS.

Jelena Milošević obožava dekupaž

“Strastveni sam kolekcionar planera, rokovnika, stikera i šarenih papirića. Obožavam da pišem u planerima i da dekorišem, da sve bude pregledno, organizovano i šareno. Takođe obožavam dekupaž, iako sam antitalenat za crtanje, slikanje i fine radove, ali imam svoje carsrvo boja i rad s četkicama me opušta”.

Foto:Privatna arhiva

Kaže da je kao mala sakupljala salvete, pa možda otud i ljubav prema dekupažu, a kao jedan od talenata navodi i da od majica ume da napravi jastučnice.

Foto:Privatna arhiva

“Otkad praktično živim na točkovima, nisam uzela četkicu u ruke i to mi nedostaje, jer se trudim da svaki slobodan trenutak provodim sa porodicom”, kaže poslanica SSP.

BONUS VIDEO Jelisaveta Seka Sablić o predizbornoj glumi političara, onima kojima smetaju njene reči…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare