Foto: Ivan Dinić/Nova S, Nova.rs

Ako zavirimo u biografije domaćih političara, možemo uočiti veliki broj ekonomista, pravnika, novinara, ali i profesore, muzičare ili scenaristu. Retki su oni čija su zanimanja bila usko vezana za posao kojim se danas bave. Ekipa portala Nova.rs istraživala je čime bi srpski političari mogli da se bave da nisu u politici, kao i kakva su njihova prethodna radna iskustva.

Evo šta smo saznali.

Bivši predsednik Srbije, Tomislav Nikolić je Tehničku školu, građevinski smer, završio u Kragujevcu. Zaposlio se 1971. u Građevinskom preduzeću „Žegrap“ gde je radio do 1978. kada prelazi u firmu „22. decembar“. Bio je i tehnički direktor Komunalnog preduzeća u Kragujevcu. Studirao je na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, ali je studije prekinuo i zaposlio se. Kasnije je završio Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu.

Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Marinika Tepić je diplomirala u maju 1995. godine na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na odseku za engleski i rumunski jezik i književost. Završila je i Muzičku školu “Jovan Bandur“ u Pančevu, odsek klavir. Takođe, studirala je prava na pravnom fakultetu „Union“.

Marinika Tepić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Aleksandar Šapić je bivši srpski vaterpolista koji je posle okončanja profesionalne karijere počeo da se bavi politikom. Od 2012. godine obavlja funkciju predsednika opštine Novi Beograd, a od maja 2021. godine je potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS). Tokom profesionalne sportske karijere osvojio je dve bronze na Olimpijskim igrama, jednu za reprezentaciju tadašnje Savezne Republike Jugoslave i jednu za selekciju Srbije. Srednju školu je završio vanredno. Šapić je 2003. godine diplomirao na Fakultetu za menadžment i upravljanje univerziteta BK, smer menadžment u sportu. Pet godina kasnije je magistrirao. Doktorirao je 2012. godine na Fakultetu za industrijski menadžment univerziteta Union. Tema doktorske disertacije je bila: „Karakteristične aktivnosti marketing odnosa u funkciji interesa individualnih potrošača“. Mentor mu je bio dekan fakulteta.

SNS predaja liste
Aleksandar Šapić SNS predaja liste Foto:FoNet

Dobrica Veselinović je rođen 1981. u Beogradu, gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je politikologiju na Fakultetu političkih nauka. Kako navodi u svojoj biografiji, od 2004. do 2005. bio je programski urednik na “BU radiju”, radiju Beogradskog univerziteta na Fakultetu političkih nauka. Bio je koordinator projekta “Neću kesu hoću ceger” i kampanje “Bahato parkiram” u udruženju građana “KRIO” od 2008. do 2009. godine. U istom preriodu je bio asistent koordinatora u Centru za mirovne studije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Dobrica Veselinović Protest Eko straža Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Rasim Ljajić je u rodnom gradu završio osnovnu školu i gimnaziju, da bi potom završio Medicinski fakultet u Sarajevu. Od 1989. do 2000. godine radio je kao novinar za više dnevnih i nedeljnih časopisa u bivšoj SFRJ. Pisao je kolumne za sarajevski časopis „Muslimanski glas“ i prištinski „Zeri“. Na studijama je igrom slučaja sreo Aliju Izetbegovića, osnivača i tadašnjeg predsednika Stranke demokratske akcije (SDA) koji mu je tražio da u Sandžaku formira SDA. Ljajić u tome nije uspeo, ali je našao pravog čoveka koji može da obavi taj posao – Sulejmana Ugljanina.U politiku je zvanično ušao 1990. godine kada je izabran je za sekretara Stranke demokratske akcije Sandžaka. Od 1994. godine predsednik je Koalicije Sandžak koja je 2000. godine preimenovana u Sandžačku demokratsku partiju. U decembru 2009. godine osnovao je Socijaldemokratsku partiju Srbije čiji je predsednik.

Rasim Ljajić Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Boris Tadić je osnovnu školu i gimnaziju završio u Beogradu, gde je i diplomirao na Filozofskom fakultetu, navodi u biografiji. Diplomirao je u oblasti socijalne psihologije, na Katedri za kliničku psihologiju. Radio je kao novinar, klinički psiholog, profesor psihologije i istraživač u naučnim projektima na Institutu za psihologiju. Bio je direktor Centra za razvoj demokratije i političke veštine. Radio je na uspostavljanju regionalnog sistema političke edukacije u Srbiji, Republici Srpskoj, Makedoniji i Bugarskoj, kao i u samoj Demokratskoj stranci. Od 2003. godine bio je predavač politike i advertajzinga na specijalističkim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu.Učestvovao je u opozicionom radu tokom studija, zbog čega je hapšen.

Foto: Nova.rs/Video

Boško Obradović je rođen 1976. godine u selu Vranići kod Čačka. Završio je čačansku gimnaziju, a potom diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu na katedri za srpsku književnost 2002. godine. Šest godina radio je kao bibliotekar za kulturno-prosvetnu delatnost i odnose sa javnošću Gradske biblioteke u Čačku, a posle toga prelazi na mesto menadžera Srpskog sabora Dveri. Stalno je zaposlen i radi u izdavačkoj kući Catena mundi d.o.o. na mestu urednika izdanja.

Boško Obradović Foto:TANJUG/MILOS MILIVOJEVIC/

Čedomir Jovanović je diplomirao dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Tokom studiranja radio je kao novinar. Novinarsku karijeru započeo je kao saradnik nedeljnika NIN. Jovanović se preporučio tadašnjem uredniku NIN-a Draganu Bujoševiću i napisao reportažu o zločinu nad Srbima u Medačkom džepu (Hrvatska). Kasnije je radio i za TV Politika.

Čedomir Jovanović
Čedomir Jovanović Foto: Printscreen/RTS

Bratislav Gašić je završio je osnovnu školu „Jovan Jovanović Zmaj“ u Kruševcu i smer tehničar za visokogradnju u Obrazovnom centru „Bosa Cvetić“. Ekonomski fakultet je završio u Nišu. Na pitanje da li ga dotiču prozivke da je bio keramičar, odgovorio je: „To (keramičar, prim.aut.) je jedno časno zanimanje. Sve je krenulo time što se na internetu pojavila moja lažna pristupnica SRS, koju znam ko je falsifikovao, čiji član nikada nisam bio. I u kojoj piše da imam SSS, zanimanje keramičar. Pogrešili su i ime oca. Posle toga su neki opozicioni lideri, veliki naučnici, pričali u Skupštini o tome i vezivali se samo za period od mojih 15 radnih dana u državnoj firmi – u Trajalu. Ali, nisam bio keramičar, nego baštovan. Imao sam zvanje građevinski tehničar.“

Bratislav Gašić Foto:N1

Nenad Čanak je rođen 02.11.1959. godine u Pančevu. Završio je Srednju muzičku školu u Novom Sadu, a kasnije diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Subotici. Od 1982. do 1985. godine je radio kao profesionalni muzičar (flautista), a potom u Naftagasu do 1990. godine. 1990. godine je osnovao Ligu socijaldemokrata Vojvodine. Kao organizator antiratnih mitinga naredne 1991. godine je mobilisan. Na parlamentarnim izborima 1997. godine je izabran za poslanika u Skupštini Srbije. 2000.-te godine je doživeo saobraćajnu nezgodu, kada je pao sa motora i zadobio povrede kuka i prelom butne kosti. U periodu od 2000. do 20004. godine obravljao je funkciju predsednika Skupštine Vojvodine. 2005. godine je osnovao pokret 5.oktobar zajedno sa Vesnom Pešić, Vladanom Batićem i koji je usko sarađivao sa LDP.

Foto:Zoran Lončarević

Dragan Šutanovac je u Beogradu je završio osnovnu školu i Šestu beogradsku gimnaziju. Diplomirao na Mašinskom fakultetu u Beogradu, odsek hidroenergetike. Specijalizovao se u oblasti bezbednosti. Završio je specijalne kurseve u Sjedinjenim Američkim Državama, a ima i diplomu američko-nemačkog Maršal centra za bezbednosne studije u Garmiš-Partenkirhenu. U intervjuima koje je davao u prošlosti, isticao je da je kao mladić radio u jednom restoranu u Londonu, kako bi zaradio džeparac, a njegovi politički protivnici mu neretko preko društvenih mreža „prebacuju“ da je radio i kao izbacivač u jednoj poznatoj prestoničkoj diskoteci, i da se ubrzo nakon toga enormno obogatio.

Dragan Šutanovac Foto:Nova S

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar