Foto: Arhiva/E-Stock/Mirko Rodić

Tokom epidemije korone kad ljudi manje vremena provode u druženju, a više u svojim kućama sa porodicom, mnogi su te slobodne sate, pa i dane, iskoristili za gledanje serija ili su se ponovo okrenuli književnosti. Ništa drugačije nije ni kod političara. Kako kažu za Nova.rs, višak slobodnog vremena mnogi su iskoristili da odgledaju serije koje su zbog obaveza propustili ili su ponovo u ruke uzeli knjige koje vole. Evo njima omiljenih naslova...

Ministar Novica Tončev

Novica Tončev Foto: N1

Danas su serije zaista preuzele primat nad filmovima. Mene raduje što je sve više domaćih produkcija koje mogu da pariraju svim svetskim ostvarenjima. Kada je gluma u pitanju naši umetnici su, ipak, po mom mišljenju daleko bolji i autentičniji. Seriju Petra Ristovskog o Kralju Petru I preporučujem svima kako bi se podsetili našeg istorijskog  herojstva i velikog stradanja koje je od našeg naroda napravilo uzor kako se časno i do krajnjih granica zemlja voli i brani.
Uvek volim da i čitajući iznova doživim sve lepote juga Srbije. Ko lepše o jugu piše nego Bora Stanković. O ljudima, sudbinama određenim i teškim i divnim životnim prilikama. Ne samo „Nečista krv“ ili „Koštana“, kroz sve  pripovetke možete osetite mirise i boje i zvukove juga.

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

 

Omiljene knjige: Ivo Andrić „Na Drini ćuprija“, Borislav Pekić „Besnilo“, Slobodan Selenić „Očevi i oci“, Meša Selimović „Derviš i smrt“, Gabrijel Garsija Markes „Ljubav u doba kolere“, Ha Dzun Čang „Loši Samarićanin“, Ajn Rend „Veličanstveni izvor“. I Alan Ford jer je to za mene knjiga, a ne strip.

Serije: Grlom u jagode, Prijatelji, Mućke, Više od igre, Alo alo, Otpisani, OJ Simpson, NCIS LA. Kad sam bio mnogo mali jedva sam čekao nedelju u, čini mi se, 13h da gledam Sandokana.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

 

Ne bih govorio o omiljenim, nego o knjigama kojima se često vraćam. Među njima su: Mišel Uelbek „Mogućnost ostrva“; Tomas Brenhard „Seča šume“, Borhes „Univerzalna istorija beščašća“, „Maštarije“, Kafka „Proces“, Kami „Kuga“, Dostojevski „Zločin i kazna“, Njegoš „Luča Mikrokozma“, Borislav Pekić „Vreme čuda“, „Kako upokojiti vampira“, Vladimir Pištalo: „Milenijum u Beogradu“, pesme Vaska Pope i Novice Tadića, Alena Ginzberga i Volta Vitmena…

OmiljeneSerije: Breaking Bad, True Detective (prva sezona), Leteći cirkus Monti Pajtona, South Park, Simpsonovi, The Office, spremam se da gledam Dark…

Lider Dveri Boško Obradović

Boško Obradović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Jedna od posledica korona krize u mom slučaju bilo je pojačano gledanje TV serija i čitanje knjiga. Najpre sam odgledao ono bitno što sam propustio: sve sezone „Narkosa“ i sve domaće serije: „Senke nad Balkanom“, „Ubice mog oca“, „Tajkun“, „Državni službenik“, „Južni vetar“ i poslednje „Кosti“. Odgledao sam kompletno i nekoliko sjajnih stranih serija: „Pristanište“, „Naslednici“, „Černobilj“ i sad sam prešao na „Vavilon Berlin“.

Što se knjiga tiče, raspet sam između literature iz politikologije, jer sam upisao master studije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu na smeru „Izbori i izborne kampanje“ i lepe književnosti, gde je moj izbor uvek sjajni švedski pisac Fredrik Bakman, autor kultnog romana „Čovek po imenu Uve“. U poslednje vreme intenzivno čitam alternativnu ekonomsku literaturu: Naomi Кlajn „Doktrina šoka“, Ha Džun Čang „Loši samarićani“ i „23 stvari koje vam ne kažu o kapitalizmu“, Marijana Macukato „Preduzetnička država“, dok od domaćih intelektualaca uvek preporučujem sve od Mila Lompara i Nebojše Кatića. I da ne zaboravim, veoma aktuelno: Ivan Кrastev „Ometena demokratija – globalna politika protesta“ i Manuel Кastels „Mreže revolta i nade – društveni pokreti u doba interneta“.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović

Pavle Grbović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Omiljene knjige su mi „Čudan osećaj u meni“ Orhana Pamuka,  „Godine koje su pojeli skakavci“ Borislava Pekića,  „Braća Karamazovi“ Fjodora M. Dostojevskog, „Tvrđava“ Meše Selimovića, „Zašto se niste ubili“ Viktora Frenkla, „Deca ponoći“ Salmana Ruždija, „Pukovniku nema ko da piše“ Gabrijel Garsije Markesa.

Kad je reč o serijama, priznajem da nisam idealna osoba od koje treba tražiti preporuke jer ih ne gledam često. Izbor zavisi od trenutnog raspoloženja i impresije, a osim prve i druge serije na listi ostale su podložne promenama i verovatno bi spisak izgledao drugačije pre dve ili za dve godine. To su: South park, Mućke, Jutro će promeniti sve i Damin gambit.

Lider Zajedno za Srbiju i bivši gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Omiljene knjige: Meša Selimović „Tvrđava“, Đorđe Balašević „Tri posleratna druga“, Haled Hoseini „Lovac na zmajeve“,  Alesandro Bariko „Svila“, Ruther Brehman „Besplatan novac za sve“

Serije: Otvorena vrata, Bolji život, Vruć vetar, Game of Thrones, House of Cards

Generalni sekretar SDS Konstantin Samofalov

Konstantin Samofalov Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

 

Omiljena knjiga: „Sveta loza Stefana Nemanje“ Željka Fajfrića. Verovatno najbolja knjiga o začecima srpske državnosti.

Omiljene serije : „Poslednji Carevi“ – bavi se vladavinom poslednjeg ruskog cara Nikolaja II Romanova do njegovog pogubljenja, kada je i moja porodica nakon revolucije morala da napusti Rusiju.

„Fauda“ – bavi se operacijama izraelskih specijalnih jedinica u borbi protiv terorizma u Gazi i na Zapadnoj obali.

Predsednik otcepljenog dela Demokratske stranke Branislav Lečić

Foto:Nemanja Jovanović

 

Knjiga je „Tiranin: Šekspir o politici“ Stiven Grinblata, a serija „Kosti“.

Zamenica predsednika Demokratske stranke Dragana Rakić

Dragana Rakić Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

S obzirom na to da sam diplomirala na katedri za opštu književnost i teoriju književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu (u javnosti poznata kao „svetska književnost“) i da radim u biblioteci, možete zamisliti koliko mi je teško da suzim izbor, ali evo da pokušam. Odlučila sam da to budu pisci 20. veka: Fokner „Buka i bes“, Prust „U traganju za iščezlim vremenom“, Kafka „Proces“, Harper Li „Ubiti pticu rugalicu“, Rej Bredberi „Farenhajt 451“, Vislava Šimborska „Izabrane pesme“, Ivo Andrić „Prokleta avlija“, Danilo Kiš „Grobnica za Borisa Davidoviča“, Borislav Pekić „Kako upokojiti vampira“,  Aleksandar Tišma „Upotreba čoveka“.

Serije: Grlom u jagode, Kosti (domaća), Novi Papa, The Queen’s Gambit, Spavači (Sleepers, češka serija).

Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić

Foto:Zoran Lončarević

Omiljene knjige: „Imperijum, Lustrum, Diktatir“ (trilogija) R.Heris, „Minhen“ R. Heris, „Moja genijalna prijateljica(tetralogija)“ E. Ferante, „Travnička hronika“ I. Andrić, „Roman o Londonu“ M. Crnjanski , „Pas i kontrabas“ Saša Ilić, „Čovek po imenu Uve“ F.Bakman, „Problem Spinoza“ I.Jalom, „Deobe“ D. Ćosić, „Ana Karenjina“ L.Tolstoj, „Zločin i kazna“ F.M.Dostojevski, „Majstor i Margarita“ M.Bulgakov.

Serije: Južni vetar, Grlom u jagode, Vratiće se rode, Miris kiše na Balkanu(po romanu G. Kuić), Izgubljeni, Moja genijalna prijateljica(RAI), Breaking Bad, Crna lista, Kraljičin gambit, Dauntonska opatija, Brodčrč, Unorthidox.

Dobrica Veselinović Inicijativa „Ne davimo Beograd“

Dobrica Veselinovic
Dobrica Veselinović Foto:Medija centar Beograd

Kako nam je ova godina preokrenula živote u svakom smislu, ipak je donela neke lepe i preko potrebne stvari, kao što je više vremena koje smo provodili u kućama sa porodicom, pa je ove godine hit bio serijal knjiga „Doktor Proktor“ pre ćerkinog spavanja.
U tom svetlu, izdvojio bih i animirani film „Zotropolis“, a od serija, da budemo za kraj i malo ozbiljni, na red je došla remasterizovana „Žica“ (The Wire).
Ovaj klasik me uvek oduševi, ali i podseti na veliki savet oko saradnje u političkoj areni, da parafraziram reči bivšeg gradonačelnika Rejkjavika Jona Gnara – „nema koalicija ni sa kim ko nije pogledao svih pet sezona Žice…“

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović

Borko Stefanović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Omiljene knjige: Od Sajmona Sibaga Montefjorea „Jerusalim“, kao i knjiga o Romanovima, Juval Harari Sapijens, Semper Idem, Đorđe Lebović, „Ričard III“ Vilijam Šekspir, „Demokratija u Americi“ Aleksis de Tokvil, „Master of the Senate“ Robert Karo, „Zbirka srpske epske narodne poezije“, „Krug se zatvara“ Knut Hamsun.

Serije: Kosti, Crown, Peaky Blinders, Fauda, Vikings, House of cards, Hajduci u Srbiji, Casa de papel

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare