Foto: ombudsman.org.rs, MCB, Filip Krainčanić/Nova.rs, Vesna Lalić/Nova.rs, N1

Pet kandidata prijavilo se na konkurs za Zaštitnika građana, koga će poslanici Narodne skupštine izabrati na mandat od osam godina. Među prijavljenima su dosadašnji zaštitnik kome je istekao mandat, Zoran Pašalić, njegova zamenica Nataša Tanjević, pravnik Milan Antonijević, i dva zamenika nekadašnjeg ombudsmana Saše Jankovića. U petak će na sednici Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo biti utvrđen konačni spisak kandidata, a konačnu odluku ko će biti ombudsman doneće narodni poslanici na sednici Skupštine.

Na sednici Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo u petak će se između ostalog razgovarati i o utvrđivanju spiska prijavljenih kandidata koji ispunjavanju uslove za funkciju Zaštitnika građana.

Kako Nova saznaje, prijavljeno je pet kandidata: dosadašnji Zaštitnik građana Zoran Pašalić, njegova zamenica Nataša Tanjević, pravnik Milan Antonijević, te bivši zamenici nekadašnjeg zaštitnika građana Saše Jankovića, Miloš R. Janković i Robert Sepi.

Na odboru će se utvrditi da li svi kandidati ispunjavaju uslove za konkurs i utvrditi konačan spisak kandidata za izbor Zaštitnika građana. Nakon što odbor bude zasedao, odluku ko će biti novi Zaštitnik građana doneće poslanici na sednici Narodne skupštine.

Nataša Jovanović, Đorđe Todorović, Skupština Srbije Foto:FoNet/Ana Paunković

Nova. rs dobila je spisak kandidata i njihovih biografija, koje ćemo vam ukratko predstaviti:

Zoran Pašalić – Zaštitnik građana kome je odavno istekao mandat

Iako je dosadašnjem Zaštitniku građana Zoranu Pašaliću mandat iskekao još letos, do nedavno se nije pokretala inicijativa za izbor novog Zaštitnika. Narodna skupština o tome nije raspravljala niti na sednicama, niti odborima, zbog čega je Pašalić obavljao funkciju iako nije imao mandat za to.

Pašalić je odlukom Narodne skupštine 2017. godine izabran za Zaštitnika građana, a pre toga bio je predsednik Prekršajnog apelacionog suda. Na toj poziciji bio je od 2013. do 2017. godine. U zvaničnoj biografiji, koju je dostavio nadležnom Odboru, naveo je da je bio i predsednik Višeg prekršajnog suda, v.d. starešine Gradskog sudije za prekršaje.

Zoran Pašalić Foto:FoNet/Zoran Mrđa

Osim toga, navodi se da je član Udruženja sudija za prekršaje od 2004. godine, član Glavnog odbora Udruženja sudija za prekršaje od 2005. godine, te predsednik Udruženja sudija za prekršaje od 2008. godine.

Pašalić je više od pola godine na funkciji Zaštitnika građane nezakonito, budući da mu je mandat istekao. U februaru, Pašalić nije želeo da komentariše da li će biti kandidat jer je to za njega bilo „besmisleno pitanje“.

Nataša Tanjević, zamenica Zorana Pašalića

U biografiji Tanjević navodi se da ima 22 godine radnog iskustva, a 2019. godine je izabrana na sednici Narodne skupštine za zamenicu Zaštitnika građana. Od tada rukovodi organizacionom jedinicom za zaštitu i unapređenje prava lica lišenih slobode.

Nataša Tanjević Foto: ombudsman.org.rs

Osim toga, rukovodi sektorom u kojem se obavljaju poslovi zaštite i unapređenja prava građana u oblasti rada, socijalne zaštite, penzijskog i invalidskog osiguranja. Dodatno, Tanjević je od 2019. godina je rukovodilac Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture.

Od 2014. do 2019. godine obavljala je funkciju Generalnog sekretara Narodne banke Srbije, a od 2004. do 2014. godine bila je zaposlena na državnim i privatnim višokoskolskim ustanovama – na Visokoj turističkoj školi, Visokoj školi za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo i Evropski univerzitet. Po pozivu je bila je i predavačica na Beogradskoj bankarskoj akademiji.

Milan Antonijević – pravnik i „nesuđeni“ ministar u Vladi Srbije

Kao što je Nova.rs ekskluzivno objavila, pravnik Milan Antonijević kandidao se za mesto Zaštitnika građana. Naš portal kontaktirao je Milana Antonijevića, ali on nije bio raspoložen da potvrdi ili demantuje naše informacije.

“O tome će se raspravljati u Narodnoj skupštini, ne bih o tome želeo u medijima da govorim”, kratko je rekao za Novu Antonijević.

Milan Antonijević gost u emisiji Utisak nedelje na televiziji Nova S Foto:Ivan Dinić/Nova.rs

Uoči formiranja nove Vlade, Antonijević je u delu javnosti bio viđen kao budući ministar. „Šuškalo“ se da će umesto ministarke Jadranke Joksimović upravo Antonijević sesti u fotelju ministra za evrointegracije, što ni sam Antonijević nije demantovao.

„“Vidite i sami da je izazovna politička situacija, naročito međunarodna, te je potrebno dobro izvagati ko bi najbolje mogao da doprinese tome da se procesu evropske integracije unese nova energija i da se dalje radi na popularizaciji ideje evropskog jedinstva i mestu Srbije unutar EU”, rekao je julu 2022. godine Antonijević Novu.

Na kraju, Antonijević nije dobio resor, niti mesto u izvršnoj vlasti. U njegovoj biografiji se navodi da je bio koordinator Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 23 od 2014. do 2019. godine. Zaposlen je u Komitetu pravnika za ljudska prava (JUKOM) od 2002. godine. Bio je direktor Fondacije za otvoreno društvo od 2018-2021, godine, a trenutno obavlja funkciju savetnika za razvoj programa pri izvršnoj kancelariji NALED-a.

Miloš R. Janković – zamenik bivšeg ombudsmana

U biografiji Jankovića navodi se da ima preko 25 godina na poslovima koji su od značaja za obavljanja poslova iz nadležnosti Zaštitnika građana. Advokaturom se bavi preko 15 godina.

Miloš Janković Foto: MCB

Punih 10 godina bio je zamenik Zaštitnika građana, u dva petogodišnja mandata – oktobar 2008-2013. i od 2013. do 2018. godine. U kratkom periodu bio je vršilac funkcije zaštitnika građana, a kao prvi zamenik 5 godina je zamenjivao ombudsmana.

Od 2011. do 2018. godine bio je rukovodilac nacionanog mehanizma za prevenciju torture, te član potkomiteta ujedinjenih nacija za prevenciju torture (2013-2017.godine).

Robert Sepi – advokat koji je radio kod bivšeg ombudsmana Saše Jankovića

Robert Sepi Foto: MCB

Sepi je od 2008. god 2013. godine obavljao funkciju pomoćnika generalnog sekretara u kabinetu Zaštitnika građana. Nakon toga obavljao je funkciju zamenika bivšeg Zaštitnika građana Saše Jankovića (2013-2018).

Od 2020-2022. godine bio je na funkciji pravnog savetnika u organizaciji Transparentnost Srbija, a od aprila 2022. godine radi u advokatskoj kancelariji.

Podsetimo, nakon što je više od pola godine prošlo kako je Pašaliću istekao mandat na mestu ombudsamana, predsednik Skupštine Vladimir Orlić raspisao je konkurs u februaru.

Na konkursu je mogao da se prijavi svako ko je završio fakultet, ko ima deset godina iskustva na poslovima “koji su od značaja za obavljanje poslova iz nadležnosti” Zaštitnika, poseduje visoke moralne i stručne kvalitete i ima zapaženo iskustvo u zaštiti prava građana.

Mandat ombudsmana traje 8 godina. Kada je reč o prethodnom Zaštitniku, predstavnici civilnog sektora koji se bave zaštitom ljudskih prava prethodnih godina imali su veoma kritičan odnos prema načinu na koji je Pašalić obavljao funkciju ombudsmana.

Bonus video: Antonijević: Važan je kvalitet života na Kosovu, nedopustive sirene i pucanje na decu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare