Milan Antonijević gost u emisiji Utisak nedelje na televiziji Nova S Foto:Ivan Dinić/Nova.rs

Pravnik Milan Antonijević kandidat je za mesto Zaštitnika građana, saznaje Nova.rs u Odboru za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Narodne skupštine.

Kako Nova saznaje, osim Antonijevića konkurisali su i dosadašnji Zaštitnik građana Zoran Pašalić, ali i zamenik nekadašnjeg Zaštitnika građana Šaše Jankovića, Miloš Janković.

Naš portal kontaktirao je Milana Antonijevića, ali on nije bio raspoložen da potvrdi ili demantuje naše informacije.

“O tome će se raspravljati u Narodnoj skupštini, ne bih o tome želeo u medijima da govorim”, kratko je rekao za Novu Antonijević.

Foto:TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

Uoči formiranja nove Vlade, Antonijević je u delu javnosti bio viđen kao budući ministar. „Šuškalo“ se da će umesto ministarke Jadranke Joksimović upravo Antonijević sesti u fotelju ministra za evrointegracije, što ni sam Antonijević nije demantovao.

„“Vidite i sami da je izazovna politička situacija, naročito međunarodna, te je potrebno dobro izvagati ko bi najbolje mogao da doprinese tome da se procesu evropske integracije unese nova energija i da se dalje radi na popularizaciji ideje evropskog jedinstva i mestu Srbije unutar EU”, rekao je julu 2022. godine Antonijević Novu.

Pročitajte još...

Na kraju, Antonijević nije dobio resor, niti mesto u izvršnoj vlasti.

On je inače od 2001. bio angažovan u Komitetu za ljudska prava – YUKOM, a 2010. izabran je za direktora te organizacije. U decembru 2018. prešao je na poziciju izvršnog direktora Fondacije za otvoreno društvo, koja je deo globalne Mreže Fondacija za otvoreno društvo, čiji je osnivač Džordž Soroš.

Bio je posrednik u dijalogu vlasti i opozicije, koji je vođen na Fakultetu političkih nauka.

Podsetimo, nakon što je više od pola godine prošlo kako je Pašaliću istekao mandat na mestu ombudsaman, predsednik Skupštine Vladimir Orlić raspisao je konkurs u februaru.

Na konkursu je mogao svako da je završio fakultet, deset godina iskustva na poslovima “koji su od značaja za obavljanje poslova iz nadležnosti” Zaštitnika, poseduje visoke moralne i stručne kvalitete i ima zapaženo iskustvo u zaštiti prava građana.

Mandat ombudsmana traje 8 godina. Kada je reč o prethodnom Zaštitniku, predstavnici civilnog sektora koji se bave zaštitom ljudskih prava prethodnih godina imali su veoma kritičan odnos prema načinu na koji je Pašalić obavljao funkciju obudsmana.

U izveštaju “Analiza rada Zaštitnika građana u periodu 2015-2019” koji je objavljen za Komitet pravnika za ljudska prava JUKOM konstatovano je da u navedenom periodu “značajno smanjen integritet institucije, da njen rad nije usklađen sa međunarodnim standardima i da je njena efikasnost i vidljivost smanjena”.

Bonus video: Antonijević – Važan je kvalitet života na Kosovu, nedopustive sirene i pucanje na decu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare