Foto: M. M./ATAImages.; Amir Hamzagić /Nova.rs; printscreen/B92; tanjug video

Već dva dana u Beogradu se održavaju protesti ispred takozvane “male Skupštine” u kojoj Republička izborna komisija zaseda. Iako, pomalo nezainteresovani, za čitavu situaciju, koja im se dešava “ispred nosa”, nije zgoreg pomenuti ko su sve članovi ovog tela, čija je ingerencija da se stara o regularnosti izbornog procesa.

Republičku izbornu komisiju čini 17 članova, od kojih je jedan predsednik tog tela. Svaki član ima svog zamenika koji ima ista prava i ovleščenja kao i član RIK-a.

Prva među njima – bivši radikal

Na mestu predsednika RIK-a, već sedam godina (od 2016. godine), nalazi se Vladimir Dimitrijević. Ali to nije jedina funkcija koju on obavlja. Nekadašnji radikal, a sada naprednjak, od 2000. godine zaposlen je u Pošti, trenutno obavlja funkciju izvršnog direktora u tom javnom preduzeću.

Međutim, tu nije kraj. Od 2013. godine Dimitrijević je i predsednik Skupštine akcionara aerodroma “Nikola Tesla”.

„Predstavnik je kapitala Vlade Republike Srbije u Skupštini akcionara AD Aerodrom ‘Nikola Tesla’, Beograd i predsednik Skupštine Društva“, navodi se u njegovoj biografiji.

Da je uvek držao stranu Srpskoj naprednoj stranci svedoči i pismo koje je Dimitrijević uputio predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lejen, nakon prošlogodišnjih izbora, u kojem odbacuje navode 38 nevladinih organizacija i 36 profesora koji su istakli zabrinutost zbog “unapred isplaniranih prevara”.

„Ističem da su navodi o tome da se na predstojećim izborima planira izborna krađa apsolutno netačni i tendenciozno plasirani kako bi se unapred opravdao loš rezultat opozicije, a aktuelna vlast, preko organa za sprovođenje izbora, optužila za navodno nameštanje izbornih rezultata“, naveo je Dimitrijević u saopštenju.

Vladimir Dimitrijević, RIK Republička izborna komisija FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Tu je i Vučićev bivši pomoćnik iz najmračnijeg perioda 

Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije u stalnom sastavu imaju još sedam članova. I to su Vesna Stojaković, Tatjana Kitanović, Marija Jovanović, Veljko Perović, Nikola Jelić, Maja Pejčić, Miljkan Karličić i Srđan Zoraja.

Verovatno najzvučnije ime od ovih je Miljkan Karlačić, koji je 1998. godine bio pomoćnik ministra za informisanje, Aleksandra Vučića. A prema svedočenju tadašnjih urednika i novinara, on je bio zadužen da, u ime Ministarstva, sprovodi akciju kažnjavanja medija.

Miljkan Karličić Foto:Tanjug Video

Od 2008. je stalni član Republičke izborne komisije.

U periodu 2012-2013. bio je i predsednik Upravnog odbora Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, a od 2013. predsednik je Nadzornog odbora Direkcije.

Vrištanje na Boška i Dveri proslavilo članicu SNS iz RIK-a

Maje Pejčić se možda neki sećaju iz 2016. godine, kada je lider Dveri ušao u RIK i i vikao na članove ovog tela zbog, kako je tada tvrdio, krađe izbora.

Maja Pejčić Foot:printscreen/B92

Podsećamo, Obradović je te večeri, pre sedam godina, na izlazu iz zgrade rešio da sačeka tadašnjeg predsednika RIK-a Đurđevića, ali pored njega našli su se i predsednik Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević kao i članica RIK-a ispred SNS-a Maja Pejčić.

Na izlazu došlo je do još veće vike i rasprave između pomenutih aktera a pojavila se i informacija da su članovi Dveri fizički nasrnuli na Maju Pejčić.

PROČITAJTE JOŠ:

Televizije i portale preplavili su snimci vike koškanja u holu Skupštine, čuje se i ženski vrisak, a iz određenih uglova zaista izgleda kao da je neko od prilično krupnih muškaraca iz Dveri udario Maju Pejčić.

Ali ne lezi vraže… Dveri su na svom Jutjub kanalu objavile snimak sa tri različite kamere. Ni iz tri ugla se ne vidi sasvim jasno ko je prvi počeo, ali se ipak vidi da Pejčić udara po licu jednog od članova Dveri, nastavlja da zamahuje pesnicama dok je on hvata za ruke i sprečava da ga udari ponovo, ona vrišti, da bi se onda umešalo obezbeđenje koje Maju Pejčić izvlači iz gužve.

Foto: Skupština Srbije

Članica ispred stranke SDP Rasima Ljajića je Brankica Jović.

Ko su opozicioni predstavnici

Lista Srbija protiv nasilja u stalnom sastavu ima tri člana i to su Vladimir Petrović, Dušan Dinčić i Tanasije Marinković.

Foto: Skupština Srbije

Tanasije Marinković profesor je na Pravnom fakultetu u Beogradu, gde je i doktorirao. Usavršavao se na Univerzitetu u Oksfordu, Institutu za federalizmu u Friburu, Instititu za ljudska prava u Strazburu i Centralnoevropskom univerzitetu u Budimpešti.

Tanasije Marinković Foto: Ivan Dinić/Nova S

Dušan Dinić bio je predsednik opštine Savski Venac od 2012. godine.

Dušan Dinčić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Ispred koalicije NADA član u stalnom sastavu je Miloš Tomašević. Advokat Jovica Todorović član je ispred Narodne stranke a Miroslav Vasić ispred Zavetnika.

Članica u stalnom sastavu je i Jelena Milenković.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare