Skupština Srbije Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Narodna inicijativa, koju je potpisalo više od 38.000 građana uskoro će biti u zakonskoj proceduri, ali će predlog najverovatnije biti odbijen. To su saznanja Nova.rs, koja potvrđuju i izjave najviših funkcionera SNS koji su protiv odluke da se trajno zatvore vrata esksploataciji bora i litijuma.

Građani su svoj stav rekli, prikupili su dovoljan broj potpisa da inicijativa bude u proceduri, stoga je sad na redu glasanje narodnih poslanika. Iako je su potpisani prikupljeni još u martu, čekali su se konačni rezultati izbora, ali i konstituisanje skupštine da ona i formalno mogla da bude pred poslanicima.

Predlog će uskoro biti pred poslanicima, ali prema našim saznanjima, poslanici će odbiti ovaj predlog. Takva odluka neće biti iznenađenje budući da su takve poruke indirektno stizale od samog vrha države.

U praksi, ova odluka znači da će država još više „odškrinuti“ vrata Rio Tintu, koji još uvek nije napustio Srbiju, niti ima nameru.

Već nekoliko puta predsednik Aleksandar Vučić govorio je da nikada neće sebi oprostiti grešku što je „poklekao“ i prihvatio zahteve aktivista da se zabrani iskopavanje litijuma.

Pročitajte još...

„Suočavamo se sa mnogo grešaka, ja sam kriv za jednu i to sebi ne mogu da oprostim – litijum, ja sam kriv za tu grešku, kao što sam pomalo zaslužan i za to što imamo najviše zlata, što su nam najveće devizne rezerve, ali sam kriv što sam prihvatio pod pritiscima i mojih saboraca i drugih da odustanemo od litijuma“, rekao je predsednik.

Nedavno je i fukcioner SNS Darko Glišić izjavio da smo „ispali kreteni“ jer smo odustali od litijuma.

„Ceo svet, bre, eksploatiše taj litijum samo mi smo ispali kreteni što smo odustali od toga danas kada je taj litijum otišao u nebo, a taj deo Podrinja je tamo mogao da bude pravi El Dorado, da bude zlatna dolina, da bude mesto da poželimo da odemo“, rekao je Darko Glišić, funkcioner SNS.

Poruke su evidentne, a one znače da vlast nije u potpunosti napustila ideju o eksploataciji bora i litijuma.

Direktor kampanje „Kreni-promeni“, koja je jedan od organizatora prikupljanja potpisa Savo Manojlović kaže za Nova.rs da bi predlog sigurno prošao kada bi poslanici glasali po savesti, ali da ne zna da li će to sada biti slučaj.

„Ako bi poslanici glasali po savesti, ovaj predlog bi prošao, to zna svako. Ne znam da li ćemo sada uspeti, ali sam prilično siguran da iskopavanja litijuma u Jadru neće biti. Za društvo, a i za političare je najbolje da se taj problem reši ovom inicijativom. Žao mi je što se političari pre svega na vlasti ponašaju ovako. Poslanici bi trebalo da su zastupnici naroda, a ne robovi svojih stranačkih lidera“, ističe Manojlović i dodaje:

Savo Manojlović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Imate predsednika koji je pred izbore stopirao Rio Tinto, dobio izbore u prvom krugu zbog toga i zahvaljujući Ivici Dačiću koju mu je poklonio glasove socijalista, za fotelje, ali onda izgleda da su mu strane kompanije malo povisile ton i on je doveo novu ministarku za Rio Tinto i sada opet lobiraju za uništenje sopstvene zemlje“, objašnjava on, misleći na novu direktorku rudarstva i energetike Dubravku Đedović.

Dubravka Đedović Negre Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Naš sagovornik podvlači da je oko ove narodne inicijative bilo ozbiljnih kršenja ustava i zakona.

„Skupština nije u zakonskom roku proverila validnost potpisa i  sada bi prema zakonu morala da stavi na glasanje inicijativu čak i da potpisi nisu vladini. Na sreću validni su, ali je za žaljenje što se ovako onose prema zakonu i narodu. Druga bitna stvar nema javne rasprave. Narodne inicijativa se ne spominje u javnostim na nacionalnoj frekvenciji, a moralo bi prema zakonu. Preko 38.000 građana je predložilo ovaj zakon, to ima u ustavnom smislu specifičnu pravnu i simboličku težinu. Cenimo što je RTS nakon zahteva zakazao raspravu eksperata, ali nike dovoljno povremeno simulirati brigu o javnom interesu“, zaključuje Manojlović.

Bonus video: Da li nova ministrka diskretno najavljuje odmrzavanje aktivnosti kompanije Rio Tinto?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare