Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs; Vesna Lalić/Nova.rs; promo logo

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka i koalicije „Zajedno“ rekao je da on ima saznanja da će naslednik Rio Tinta biti firma Behtel. Saradnja dve firme traje godinama, a ovim aranžmanom projekat bi samo dobio novog glavnog igrača.

„Sve češće se pominje da će upravo ta kompanija, Behtel nastaviti projekat Jadar i iskopavanje litijuma u Srbiji. Pitam predsednika i premijerku da li je to tačno“, kaže Ćuta za Nova.rs.

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Vesna Lalić/ Nova.rs

Kompanija Behtel uveliko radi u Srbiji i to na velikim infrastrukturnim projektima – od Moravskog koridora, pa do puta Preljina i Požega. Pored toga, firma ima odlične kontakte sa ministarkom energetike Zoranom Mihajlović.

U novembru 2020. godine, kada se ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović sastala sa tadašnjom generalnom direktorkom kompanije Rio Tinto Marni Finlejson, pored ambasadorki Australije i Velike Britanije, bio je prisutan i ambasador SAD Entoni Godfri.

Ministarka Mihajlović sastala se u septembru 2021. godine i sa predstavnicom kompanije Behtel Eli Mekadam. Nakon sastanka, ministarka je projekat Jadar ocenila kao „strateški važan ne samo za rudarstvo, već za kompletnu privredu u Srbiju” i naglasila svoje uverenje da će se poštovati „najviši standardi zaštite životne sredine”.

Kompanija Behtel je već sarađivala sa Mihajlović dok je vodila ministarstvo građevinarstva. Američka kompanija, zajedno sa turskom kompanijom Enkom, pisao je BIRN.

Meštanin Gornjih Nedeljica Zlatko Kokanović kaže za Nova.rs kako je uveren da se sprema nastavak projekta i naglašava da sumnja u namere države i Rio Tinta.

“Nisam čuo ove informacije, ali ima prostora za ovakva tumačenja jer oni da su hteli da projekat definitivno bude obustavljen, sanirali bi nastalu štetu na zemljištu u Jadru. Ta šteta je napravljena za 17, 18 godina koliko je Rio Tinto u zemlji”, priča naš sagovornik.

Zlatko Kokanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

On naglašava da je uveren da se “nešto sprema” i dodaje da te namere sigurno ne mogu biti dobre i poštene.

“Za sada oni nemaju na osnovu čega da rade jer je Uredba povučena, rešenja su poništena, tako da zakonskih uslova nema za njihov rad. Ako treba mi ćemo našu borbu nastaviti, predavati se svakako nećemo”, kaže Kokanović.

Miroslav Mijatović iz Podrinjskog antikorupcijskog tima (PAKT) naglašava za novine “Nova” da on ne veruje da će Behtel kupiti ovaj projekat, ali da je izvesno kako projekat istraživanja litijuma nije završen.

Miroslav Mijatović Foto:Ivan Dinić/Nova S

“Ne verujem da će Behtel kupiti projekat, ali ono što mi mislimo, a imamo i dokaz za to, je da jedino nije ukinut zahtev za određivanje eksploatacionog polja. Po novom zakonu o rudarstvu oni imaju šest godina da im se odredi eksploataciono polje. Na osnovu ovog dokumenta jasno je da oni nisu završili posao u Srbiji, a kada postanu vlasnik rude, oni taj projekat mogu da prodaju nekome”, objašnjava naš sagovornik.

Bonus video: Rio Tinto ponovo u igri_

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram