Marinika Tepić Foto: Stranka slobode i pravde

U roku od sedam do 10 dana trebalo bi da počne sa radom skupštinski Anketni odbor čiji će biti zadatak da utvrdi činjenice i oklonosti koje su dovele do masovnih ubistava u OŠ “Vladislav Ribnikar” i selima u okolini Mladenovca i Smedereva. Kako za Nova.rs kaže Marinika Tepić, koja će biti predsednica tog anketnog odbora, sve poslaničke grupe dobile su poziv da predlože svog člana za to telo.

Anketni odbor bi trebalo da radi 30 kalendarskih dana, a očekuje se da će zasedati sve do kraja avgusta. Do tada će formulisani zaključci o okolnostima koje su dovele do masovnih ubistava, kao i preporuke. Sve to će, kako navodi šefica poslaničke grupe “Ujedinjeni” Marinika Tepić, potom ići na plenum.

“Prvu sednicu, koja će biti konstitutivna, sazvaće predsednik Skupštine Vladimir Orlić. Upućen je poziv svim poslaničkim grupama da predlože svog člana”, kaže ona za naš portal.

Anketni odbor imaće ukupno 23 člana, od kojih će 11 doći iz redova opozicije. Poslanička grupa “Ujedinjeni” imaće dva člana, dok će po jednog dati poslanički klubovi iz redova DS, NS, NDBG, Zajedno, Zvetnika i Dveri. U tom telu biće i dva samostalna poslanika.

PROČITAJTE JOŠ...

Sa druge strane, iz redova vlasti najviše članova biće iz redova poslaničke grupe SNS – njih petoro, dok će socijalisti imati dva člana. Po jedan će doći iz JS, SDPS, PUPS-a, poslaničke grupe SPP-USS-DSHV i SVM.

Kako je predviđeno, predsednica tog Anketnog odbora biće Marinika Tepić, dok će njen zamenik biti iz redova vlasti.

Tepić navodi da će na njihove sednice biti pozvani predstavnici institucija i organa koji nisu imali ovlašćenja da govore na nedavno završenom skupštinskom zasedanju i dodaje da će imati obavezu da se pojave na sednicama Anketnog odbora.

“Ja već znam koga ću pozvati. To će biti predstavnici policije na najvišem nivou, ali i lokalnu policiju iz Mladenovca, kojima je bio poznat ubica. Takođe, pozvaću i predstavnike Višeg javnog tužilaštva, koje je odustalo od njegovog gonjenja. Na spikus će biti i bivši i sadašnji direktor OŠ ‘Ribnikar’, predstavnici REM-a, na primer Olivera Zekić…”, kaže Tepić.

Ona navodi da postoji čitav spektar ljudi koji su u obavezi da daju odgovore zbog tragedija koje su se dogodile, ali i skorašnjeg početka školske godine.

“Tražićemo i određena dokumenta za koja smatramo da bi mogli da doprinesu radu Odbora”, kaže Tepić.

Kako piše u odluci o formiranju Anketnog odbora, njegov zadatak biće da utvrdi činjenici koje su dovele do masovnih ubistava u OŠ Vladislav Ribnikar i u Malom Orašju i Dubini 3. i 4. maja. Takođe, zadatak tog tela je i da utvrdi eventualnu odgovornost nadležnih i da predloži posebne i opšte mere kako se slične tragedije ne bi desile.

U odluci piše i da Anketni odbor ima pravo da od državnih organa i organizacija trži podatke, isprave i obaveštenja, kao i da uzima izjave od pojedinaca.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar