Srđan Milivojević, Marinika Tepić, Miroslav Aleksić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Građani su se, uz prisustvo čelnika opozicije, okupili ispred Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici u Beogradu kako bi pružili podršku inspektorima Četvrtog odeljenja za borbu protiv droge beogradske policije Dušanu Mitiću i Slobodanu Milenkoviću koji su otkrili Jovanjicu i uhapsili vlasnika najveće fabrike droge u Evropi Predraga Koluviju.

Mitić je stigao u Specijalni sud oko 15 minuta do 10, gde bi trebalo da ga ispituje odbrana. Njega su okupljeni građani i čelnici opozicije, koju su i pozvali na današnji skup, dočekali aplauzom i ovacijama. U sud je stigao i Koluvija, koga su dočekali zvižducima, piše N1.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Mitiću i Milenkoviću koji i danas trpe velike pritiske, kako od predstavnika vlasti, tako i od tužilaštva, bio je posvećen i poslednji protest Srbija protiv nasilja, održan u subotu.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić poručila je ispred Specijalnog suda da inspektore Mitića i Milenkovića „štiti jedino javnost i jedino im ona drži glavu na ramenima“.

Marinika Tepić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ona je kazala da Koluviju u sudnici brani njegov advokat Vladimir Đukanović, a i van sudnice ga takođe brani.

„Koluviju brani i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić. To smo prethodnih dana mogli da čujemo u skupštini, kada gašić nije mogao da objasni svoje veze sa Koluvijom. Gašić je pokušao da Milenkovića i Mitića čak kriminalizuje, on je rekao da Mitić može i da laže na sudu, što nije tačno. Na sudu može samo zbog svoje odbrane da laže prvooptuženi Koluvija. Gašić je pokušao da ponizi i naše veštake koji tvrde da je u Jovanjici zaplenjena droga – skank, a ne industrijska konoplja. Gašić, zajedno sa (premijerkom Anom) Brnabić ponižava i tužilaštvo i sud, jer je sud potvrdio dve optužnice za Jovanjicu, ali to njima nije bitno, jer je Jovanjica bila državni projekat“, poručila je Tepić.

Dodala je da i Koluvija ima botove, koji Milenkovića i Mitića zovu „glupim pandurčinama“, i istakla da su zato danas ispred suda.

„Posao policije je da čuva građane, i nas su Mitić i Milenković čuvali, a danas smo mi ovde došli da čuvamo njih“, kazala je.

Milivojević: Vlast braneći Koluviju brani sebe

Srđan Milivojević iz Demokratske stranke rekao je da smo „ovde zato što je u oktobru prošle godine (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić postao stečajni upravnik Specijalnog suda, jer je braneći Koluviju iz Dubaija kazao jasno i glasno da svaka kuća u Srbiji ima ono što je nađeno u Jovanjici“.

Srđan Milivojević Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Ovde smo da pitamo kako živimo u državi u kojoj je kriminal toliko dobro organizovan, a država tako neorganizovana, a Jovanjica nam jasno govori da i kriminal i državu vode isti ljudi. Jovanjica je režimski projekat, Jovanjica ima svoje šifrovano ime u BIA, ona je napravljena da bi se punili crni fondovi države Srbije za navodno patriotske aktivnosti koje su duboko ilegalne i kriminalne“, poručio je Milivojević.

Podsetio je da je savetnik Vučića Nebojša Krstić pre neki dan kazao da će Mitića i Milenkovića progutati mrak.

„Vi ste dokaz da mrak više ne pada u Srbiji da bi nekog progutao. Poruka koju danas šaljemo je – bićemo uz vas dokle god branite zakon i borite se protiv mafije i na optuženičku klupu će uskoro pored Koluvije sesti i nalogodavci afere Jovanjica“, istakao je.

Aleksić: Gde se u svetu proganjaju policajci koji se bore protiv mafije

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić poručio je da „kada nepravda postane pravilo, otpor građana mora biti obaveza“.

Miroslav Aleksić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Mi imamo obavezu da podržimo ljude u sistemu koji su zdravo tkivo, kao što su Mitić, Milenković, policajka iz Valjeva, smenjene tužiteljke i svi drugi ljudi koji neće da ćute na kriminal“, kazao je, dodajući da je „Jovanjica istovremeno i Ahilova peta ovog režima“.

Dodao je da kada predstavnici vlasti „brane Koluviju, a napadaju Milenkovića i Mitića, to vam samo potvrđuje da braneći Koluviju brane sami sebe“.

„Gde se u svetu dešava da se proganjaju policajci koji se bore protiv mafije“, upitao je.

Marinika Tepić je takođe zamolila medije da Jovanjicu ne nazivaju najvećom plantažom marihuane, jer to zvuči ublaženo, već da je nazivaju onako kako je ona kvalifikovana i u optužnici, a to je najveća fabrika droge – skanka – u Evropi.

Ispred Specijalnog suda su i ostali političari koji organizuju proteste Srbija protiv nasilja – Borislav Novaković, Nebojša Zelenović, Biljana Stojković, Borko Stefanović, Aleksandar Jovanović Ćuta, Janko Veselinović, Đorđe Miketić i drugi.

Mitić je svedočio 15. juna da je čekao četiri godine da iznese svoja saznanja, koja se nikako nisu u tom trenutku dopala predstavnicima vlade Srbije. On je u svedočenju pominjao veze Koluvije i tadašnjeg šefa BIA, a sadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, i, mada se u javnosti pominje da su razmenili samo jednu poruku, Mitić je kazao da je između njih bila vrlo prisna komunikacija.

Četiri godine i Mitić i Milenković trpe velike pritiske, a sam Mitić je kazao da trenutno ni u park sa ćerkom ne ide bez oružje.

BONUS VIDEO: Dolazak inspektora Mitića pred Specijalni sud   

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar