Marinika Tepić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić ocenila je večeras da je šteta po međunarodni ugled Srbije ogromna, nakon što je objavljeno da je američko ministarstvo finansija uvelo sankcije direktoru Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandru Vulinu zbog umešanost u "organizovani kriminal i trgovinu narkoticima".

Marinika Tepić je istakla da je sada hitno i neophodno da ozbiljne i nezavisne istrage otkriju do koje mere je bezbednosni sistem države „kompromitovan zarad najsramnijih nelegalnih poslova u koje je Aleksandar Vulin bio umešan“.

Aleksandar Vulin, od danas inkriminisano lice umešano u trgovinu drogom, korupciju i kriminal, jedan je od najbližih saradnika Aleksandra Vučića. To pokazuje i činjenica da je tri puta postavljen na mesto ministra, a trenutno šef državne bezbednosti. U svakoj normalnoj državi Vlada bi danas pala, a predsednik države podneo ostavku“, rekla je Tepić u pisanoj izjavi.

Ona je navela da su godinama upozoravali na „nelegalnosti Vulina i njegovih najbližih saradnika“.

„Od neometanog kriminalnog delovanja Belivuk klana, do scene kada je na Vulina reagovao policijski pas obučen za otrkivanje droga. Kulminacija svega bila je Vulinova promocija u Jovanjici, najvećoj fabrici droge u Evropi, za koju je suđenje u toku i za koju je jasno da je državni projekat. I pored svega toga, kao i skandaloznih političkih izjava, uvreda i na račun srpske opozicije, ali drugih država, umešanosti u aferu prisluškivanja ruskih opozicionara, Aleksandar Vučić je Vulinu iz mandata u mandat omogućavao da rukovodi najosetljivijim sistemima i na taj način ga sve vreme štitio“, navela je Tepić.

„Aleksandar Vulin je za sve ove godine ministrovanja u ministarstvima odbrane i policije, a sada i šefa BIA, sve vreme imao pristup najosetljivijim državnim tajnama, koje bi trebalo da koristi u borbi protiv kriminala i terorizma, umesto da u njih bude umešan“, dodala je ona.

Podsetimo, vest o stavljanju Aleksandra Vulina na crnu listu SAD objavljena je na sajtu američkog Ministarstva finansija.

On je osumnjičen za koruptivne poslove, prvenstveno u širenju ruskog malignog uticaja u Srbiji, a kako piše u obrazloženju, Vulin je umešan u „međunarodni organizovani kriminal, ilegalnu trgovinu narkoticima i zloupotrebu javne funkcije“.

Njegove postupci su, kako se navodi, unapredili korupciju u državnim institucijama u Srbiji, a pod tim se misli na zloupotrebu položaja za lične interese, a to podrazumeva i uključenost u trgovinu narkoticima.

***
BONUS VIDEO – O smeni Vulina i Gašića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare