Viktor Orban Foto:Tanjug/AP Photo/Heinz-Peter Bader

Mađarski premijer Viktor Orban izneo je zanimljiva razmišljanja u intervjuu sa bivšim voditeljem Foks Njuza Takerom Karlsonom.

Orban je i žalio na napore Bajdenove administracije koja, prema njegovim rečima, primorava mađarsku vladu da poboljša svoju vladavinu zakona i stanje ljudskih prava, rekavši da uprkos tome što je Mađarska članica NATO-a i saveznik SAD, „s nama se postupa gore od Rusa. O čemu se radi“, upitao je Orban, aludirajući na januar i otkazivanje sporazuma iz 1979. godine, koji je osmišljen kako bi se izbeglo dvostruko oporezivanje američkih i mađarskih poreskih obveznika.

Orban i Karlson poslednjih godina su gajili međusobne simpatije zbog sličnog pogleda na stvari. Karlson je za vreme rada na poznatoj televiziji bio jedna od najuticajnijih osoba unutar republikanske stranke, a nakon odlaska je započeo sopstvenu emisiju na Iksu.

Voditelj je istakao da Bajdenova administracija nije podržala Orbanov reizbor prošle godine, za razliku od Trampa, prenosi Jutarnji list.

Foto: TANJUG/AP Photo/Denes Erdos

Što se tiče ruske agresije na Ukrajinu, Orban je rekao da bi bilo mudro „pozvati Trampa“ da reši stvar.

Premijer Mađarske je rekao da Rusija nikada ne bi izazvala rat da je Tramp dobio još jedan mandat. Istakao je da je Trampova spoljna politika „najbolja na svetu“. Pozvao je Bajdena i SAD da odmah sklope mir s Rusijom.

„Pozovite Trampa, to je jedini izlaz. Možete da ga kritikujete zbog mnogih stvari, razumem sve što se događa. Ali najbolju spoljnu politiku u poslednjih nekoliko decenija vodio je upravo Tramp. Nije pokrenuo nikakav novi rat. Lepo se odnosio prema Rusiji i Severnoj Koreji, čak i prema Kinezima. Znate, on je zaslužan za Avramov sporazum (Izraela i UAE), koji se pokazao najboljim za Bliski istok. Imao je jako dobru spoljnu politiku“, rekao je on.

Taker Karlson Foto: Brian Cahn / Zuma Press / Profimedia

Od ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022, Orbanova vlada održava bliske veze sa Moskvom i zapretila je da će blokirati sankcije EU Rusiji.

Poznat kao najbliži saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina u EU, Orban je odbio da dozvoli prenos zapadnog oružja preko zajedničke granice Mađarske sa Ukrajinom i pozvao je na hitan prekid vatre i mirovne pregovore u sukobu, ali bez prognoza šta bi to značilo za teritorijalni integritet Ukrajine.

Pročitajte još...

Ovaj intervju od 30 minuta na terasi premijerove kancelarije u Budimpešti bio je drugi u dve godine između Karlsona i Orbana.

Orban, koji je na funkciji od 2010. godine, dugo je kritikovan zbog sve više autokratskog političkog sistema. Evropska unija, kao i američki Stejt department i brojni međunarodni posmatrači, tvrde da je Orban poništio prava manjina, preuzeo kontrolu nad pravosuđem i medijima i manipulisao izbornim sistemom kako bi osigurao svoju vlast, piše AP.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar