Aleksandar Vučić Foto: Printscreen/RTS

Opozicioni poslanici novog skupštinskog saziva neće moći da prisustvuju svečanom polaganju zakletve Aleksandra Vučića za novi petogodišnji mandat u Skupštini Srbije. U znak protesta pojedine opozicione poslaničke grupe SSP, DS i Narodna stranka organizovaće konferenciju za novinare pola sata pred početak polaganja zakletve i to na stepeništvu parlamenta Srbije, ali, kako saznajemo, ni jedna od budućih parlamentarnih stranaka ne priprema niti performanse, niti proteste.

Dragana Rakić, zamenica predsednika Demokratske stranke i buduća poslanica smatra da Aleksandar Vučić svoj drugi predsednički mandat započinje na isti način kao što je radio i do sada – samovoljno, nelegalno, nelegitimno, uzurpatorski, teatralno.

„On je raspustio saziv skupštine koji nije potrošio ni pola svog mandata još pre tri meseca, a sad ga ponovo okuplja da bi imao dekor i statiste za svoju novu monodramu. Namerno nije hteo da zakletvu polaže pred novim, legalnim i legitimnim parlamentom, jer u ovom sazivu ima i opoziciju koju ne kontroliše i koja ne pristaje da učestvuje u njegovim igrokazima. U prethodnom sazivu su njegovi klimoglavci i obožavaoci koji će se nadmetati u hvaljenju predsednika, ulizištvu i podaništvu, pa mu je sve pod potpunom kontrolom“, ocenjuje Rakićeva.

Ona naglašava da će umesto u skupštinskoj sali, opozicija u 10.30 sati biti ispred parlamenta. Budući poslanici Demokratske stranke zajedno sa kolegama iz više opozicionih poslaničkih grupa održaće konferenciju za medije povodom održavanja Skupštine kojoj je istekao mandat, a pred kojom će Aleksandar Vučić položiti zakletvu.

„Još jednom ćemo ukazati na zabrinjavajuće i katastrofalno stanje u zemlji i društvu za koje svu odgovornost snosi onaj koji je za sebe prigrabio i svu moć i vlast, kao i oni koji ga u tome, direktno ili indirektno, podržavaju i podstiču“, zaključuje Rakićeva.

I Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke i budući šef poslaničke grupe potvrđuje da će poslanci Narodne stranke u zakazano vreme biti ispred parlamenta Srbije, a tema konferencije za novinare biće činjenica da je novi stari predsednik izabrao da zakletvu položi pred starim skupštinskim sazivom.

„To je skandalozno i to je bruka za ovu vlast“, napominje Aleksić i dodaje da je prvobitna namera bila da svi poslanici Narodne stranke učestvuju u radu Skupštine Srbije prilikom polaganja zakletve Aleksandra Vučića za drugi predsednički mandat, ali ne i u bilo kakvim slavljima tim povodom.

„Smatrali smo da nije vreme za bilo kakva slavlja dok inflacija ima galopirajući trend i dok se Srbija nalazi u velikoj političkoj i ekonomskoj krizi“, smatra Aleksić i dodaje da se dogodilo i da novi saziv parlamenta još čeka konstituisanje.

Opširnije pročitajte na portalu Danas.

BONUS VIDEO Miroslav Aleksić: Vučić je ucenjen čovek, takvima je najlakše upravljati

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare