Foto: Ivan Dinić/Nova S

Samostalni poslanik i član Anketnog odbora za utvrđivanje činjenica i okolnosti koje su dovele do masovnih ubistava u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i Malom Orašju i Duboni Aleksandar Olenik izjavio je da je siguran da će većina ili svi poslanici opozicije doći na nastavak sednice tog skupštinskog tela, koji je zakazan za ponedeljak.

„Ja znam da ću ja doći i siguran sam da će ili većina ili svi poslanici iz opozicije doći, da ćemo sesti i odlučiti da li ćemo nastaviti sednicu ili ne. U ovom trenutku ne mogu da kažem kakav će biti ishod, ali da ćemo doći sutra u 14 časova i da će se nastaviti sednica, to je prilično realno“, rekao je Olenik za FoNet.

On je naveo da je za nastavak sednice Anketnog odbora, koja je prekinuta 20. jula, potrebno da prisustvuje sedam članova tog skupštinskog tela.

Ukazao je da sednica može da bude nastavljena i ako ne dođu članovi odbora iz vladajuće većine, ali je dodao da bez njih ne mogu donositi odluke, jer neće biti kvoruma.

„To je jedan od realnih scenarija da se faktički zaustavlja rad odbora, jer neće biti kvoruma za donošenje odluka“, kazao je Olenik.

Upitan da li ima informaciju koliko je roditelja tražilo da se prekine rad Anketnog odbora, Olenik je odgovorio da su za njihov zahtev poslanici opozicije saznali iz medija i da „nisu dobili ništa više“.

„Predsednik Skupštine nije nam poslao fotokopije, ni taj zahtev, ni molbu. Ne znamo ko je potpisao i šta je potpisao, osim onoga što imate u medijima. Moje mišljenje kao advokata i poslanika je da nema opravdanog razloga za njihovu bojazan, ali mogu da razumem bojazan za tok sednice. Siguran sam da mi kao opozicioni poslanici nećemo uraditi ništa protivno želji ili volji porodica žrtava“, istakao je Olenik.

On je rekao da su iz medija saznali da su roditelji ubijene dece iz Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ tražili da se prekine rad Anketnog odbora, a da se roditelji dece iz Malog Orašja i Dubone nisu oglašavali.

„Što se tiče Dubone i Malog Orašja, imam utisak da su oni potpuno zaboravljeni i da ni na koji način ne učestvuju u svemu ovome. Iskreno mi je žao zbog toga, jer imam osećaj da ako nisu u Beogradu, onda si van dešavanja i svetla reflektora i niko ne brine za njih“, rekao je Olenik.

Upitan šta misli o predlogu predsednika pokreta Dveri Boška Obradovića da se pre bilo kakvog daljeg rada razgovara sa roditeljima tragično nastradale dece iz OŠ „Vladislav Ribnikar”, Olenik je odgovorio da je taj predlog „suštinski i formalno pogrešan“.

„Odbor nema nadležnost da razgovara sa oštećenima baš zato da ne bi ni na koji način uticao na istragu. Suština odbora je da vidi koje su činjenice i okolnosti prethodile tragedijama da bismo prepoznali ako se ponovo pojave, da bismo mogli da delujemo preventivno“, rekao je on.

Skupština Srbije je saopštila da je 21. jula primila molbu porodica nastradalih u tragediji u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i njihovih punomoćnika, kojom se traži da se obustavi rad Anketnog odbora, dok se ne okonča krivični postupak pred tužilaštvom i pred sudom. Uvažavajući razloge navedene u toj molbi, a u skladu sa stavovima poslaničkih grupa, Narodna skupština je prihvatila molbu i obustavlja dalji rad Anketnog odbora, navedeno je tada u saopštenju Kabineta predsednika Skupštine Srbije Vladimira Orlića.

***
BONUS VIDEO – Anketni odbor – ukinut ili obustavljen?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar