Aleksandar Vučić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs/Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić neočekivano je saopštio da je Srbija spremna da prihvati koncept francusko-nemačkog predloga za Kosovo, iako je pre samo nekoliko meseci odbio da primi taj dokument. Paralelno sa promenom Vučićevog raspoloženja prema predlogu dve najmoćnije države Evropske unije, menjale su se i poruke koje su stizale do birača - pa smo u kratkom periodu od poruke "predaja nije opcija" došli do “sledi izolacija ili sankcije” ako odbijemo ovaj predlog Zapada.

Nije baš da se Aleksandar Vučić može držati za reč, a pogotovo je konfuzna njegova retorika o Kosovu. Možda se od silnih izjava da “nema predaje” zaboravilo i na onu njegovu rečenicu iz 2018. da na “Kosovu danas nemamo ništa” i da bi i “jedan metar bio dobitak”.

To je rekao tada i nije se ponavljao, jer očito da se takva njegova poruka nije primila kod birača.

Pročitajte još...

Poslednjih godina, uporedo sa zastojem na putu ka Evropskoj uniji, jačala je njegova “odbrana” Kosova, pa smo sve češće čuli da nikada neće priznati nezavisnost južne pokrajine i da “predaja nije opcija”. Ovaj slogan Vučić je koristio i u borbi sa drugim “neprijateljima” – protiv korone i opozicije na izborima, a istim se poslužio pre samo nekoliko meseci, u jeku barikada na severu Kosova.

Ipak, polako je popuštao. Prvo je zamolio i ubedio Srbe da se povuku sa barikada, da bi prošle nedelje iznenada, nakon razgovora sa “velikom petorkom”, saopštio da smo spremni da prihvatimo koncept sporazuma zasnovanog na francusko nemačkom predlogu.

Foto: Printscreen Instagram/buducnostsrbijeav

“Došla je ‘petroka’ i na tom sastanku druga rečenica koja mi je saopštena je ‘morate da prihvatite ovaj plan, a ako ga ne prihvatite, jer mi smatramo da on mora biti prihvaćen, suočićete se sa prekidom procesa evropskih integracija, povlačenjem investicija, sveobuhvatnim merama u političkom i ekonomskom smislu koja će naneti veliku štetu Srbiji’“, rekao je u svom obraćanju Vučić.

On je jasno poručio da je Srbija pred izborom – izolacija i sankcije ili prihvatanje da Kosovo postane članica UN.

U skladu sa novom Vučićevom retorikom menja se i narativ SNS analitičara, koji sada brane predsednika u udarnim terminima na televizijama bliskim vlasti i uveravaju nas u crni scenario koji nas čeka.

“Predaja nije opcija – nikada nije bila opcija”

Igor Avžner, stručnjak za politički marketing, navodi za Nova.rs da narativ vlasti najčešće počinje od prve glave, kao u svim dobrim romanima, a da se završava pobočnim podrškama marginalnih likova sa svih strana.

“Ne menja se u skladu sa političkim dešavanjima, već u skladu sa očekivanim političkim ishodima. ‘Predaja nije opcija’, realno, nikada nije bila opcija, jer predaja je jedno, gubitak drugo (jer sila Boga ne moli), a izdaja nesto sasvim treće”, kaže Avžner.

Igor Avžner Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

On navodi da bez obzira što će se različiti segmenti biračkog tela prepoznati u nekoj od tri pomenute varijante, najrazočaraniji će biti oni koji su poverovali da je u ovim geopolitičkim okolnostima u kojima se svet trenutno nalazi, “moguće zadržati zamrznuti sukob koji će moći da se koristi unedogled, pre svega na unutrašnjem političkom planu”.

“Davno je rečeno da ‘nema besplatnog ručka’. Račun za pogrešne političke poteze biračkog tela će stizati sukcesivno decenijama, kroz preskupe međunarodne kredite, upropaštenu privredu, zdravstveni, školski i elektroprivredni sistem. Račun za nesmetani ‘boravak’ na vlasti u protekloj deceniji je isporučen pre neki dan. U skladu sa tim računom je i računica novog narativa. ‘Preti nam izolacija’, kaže Avžner.

On smatra da prosečnog člana SNS pomenuta izolacija direktno i ne pogađa, jer ne radi na slabo plaćenim poslovima stranih investitora, već je na budžetskoj plati od mesne zajednice do premijerske fotelje.

“Nadprosečne pogađa. Izgleda u centar mete. Zato i promena u narativu, koji se i kreira kod nadprosečnih”, ocenjuje Avžner.

On na kraju navodi da se faktičko stanje promeniti neće.

“Da je mudrosti, ako nekada ‘predaja nije bila opcija’, možda bi pametna opcija ‘prodaje’ kože po najskupljoj ceni uz najveću moguću korist Srbije, ovaj put morala da bude. Makar bila i vučja. Narativ se promenio, ćud… verovatno će ćud još neki put promeniti narativ. Ono što neće promeniti je… faktičko stanje”, zaključuje sagovornik Nova.rs.

BONUS VIDEO Srbija najlošije ocenjena po medijskim slobodama na Zapadnom Balkanu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar