Frančesko Talo, Emanuel Bon, Miroslav Lajčak, Aleksandar Vučič, Gabrijel Eskobar, Jens Pletner Foto:TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Situacija sa Kosovom dodatno se ubrzala poslednjih nedelja, a sve se „zakuvalo“ nakon dugo najavljivanog sastanka predsednika Aleksandra Vučića sa petorkom – predstavnicima SAD i EU koji su prema rečima predsednika pred Srbiju postavili ozbiljan ultimatum. Iako je Vučić želeo da sporazum ide postepeno, "korak po korak", predstavnici "velike petorke" su, kako saznaje naš portal, saopštili da to mora biti znatno brže.

Kako je sam predsednik Vučić izjavio na konferenciji za medije, „petorka“ je došla da predoči svoj plan i prema njegovim rečima izneli svoj plan.

„Došla je ‘petroka’, predstavnici EU, Nemačke, Francuske, Italije i SAD i na tom sastanku druga rečenica koja mi je saopštena je ‘morate da prihvatite ovaj plan, a ako ga ne prihvatite, jer mi smatramo da on mora biti prihvaćen suočićemo se sa prekidom procesa evropskih integracija, povlačenjem investicija, sveobuhvatnim merama u političkom i ekonomskom smislu koja će naneti veliku štetu Srbiji'“, rekao je Vučić.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr

I kako prenose izvori Nove, sastanak Vučića i petorke od samog starta protekao je u jasnom razmimoilaženju oko toga kojom brzinom treba da se pregovara i prihvati sporazum.

„Vučić je predložio da se ide postepeno, fazno, korak po korak. Njemu je prioritet prvo bio da se formira Zajednica srpskih opština, pa da se nakon toga postepeno pregovara dalje. Petorka je jasno predočila da nema prostora da se pregovara fazno i postepeno, već da što pre treba razgovarati o prihvatanju i implementaciji celokupnog sporazuma“, priča izvor Nove.

Pročitajte još:

Naš sagovornik iz izvora bliskih SNS napominje da je Vučić na sastanku napomenuo on to mora da objasni građanima Srbije i da mu za to treba vremena, na šta su oni poručili da je on predsednik, da je to njegov posao, te da to nije „njihov problem“.

Nakon sastanka, podsetimo, usledila je jedna od najkraćih konferencija za medije Aleksandra Vučića od kad je predsednik Srbije, tokom koje je, (ne)očekivano rekao da je Srbija spremna da radi na implementaciji sporazuma koji predlažu Francuska i Nemačka.

„Da smo spremni da prihvatimo koncept i da radimo na implementaciji predloženog sporazuma s tim što sam napravio vrlo jasnim jednu stvar i pokazao svu brigu i rezervisanost po jednom važnom pitanju, ali ne mogu da govim o tome, jer predlog nije javan“, izjavio je predsednik Srbije.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ovakva izjava bila je iznenađujuća za veći deo javnosti, tim pre što je Vučić u nekoliko navrata govorio kako je Srbija spremna da pregovara, ali uz određene garancije, te da, imajući u vidu postojeće okolnosti, nije moguće doći do sporazuma.

O tome koliko je, do dolaska „velike petorke“, delovao daleko bilo kakav dogovor možda najbolje svedoči prva Vučićeva izjava po saznanju da postoji nemačko-francuski predlog.

„Ja sam pročitao taj papir. Znajući šta će da se zbiva, odbio sam da ga primim. Ne mogu da kažem da sam četiri stranice mogao da zapamtim posle petnaestominutnog čitanja. Jasno je da do objavljivanja nije došlo sa srpske strane. Da li su objavili Albanci ili neko drugi, zato što mu to odgovara koristeći medije, potpuno mi je svejedno. Da li je to sasvim tačno ili nije, ja ne mogu svakog detalja da se setim, ali znam šta su bile nečije ideje“,  rekao je Vučić krajem septembra.

Mnogo poruka za Beograd

Sastanak, koji si mnogi nazivali istorijskim i sudbonosnim za sporazum dve strane, bio je prepun poruka za Beograd.

O mogućim posledicama ukoliko se ne prihvati sporazum govorio je i na konferenciji za medije Vučić, koji je istakao da je moguć prekid evrointegracija i odlazak investitora.

Predsednik Srbije je naveo kako je na tom sastanku „jasno rekao šta je za Srbiju neprihvatljivo“ i naveo da moramo da se pokrene razgovor unutar društva.

„Ja rekao šta može i šta ne može. Srbija mora da nastavi evropskim putem, a da budemo izolovani kao predsednik ne bih pristao da na takav način vodim zemlju“, rekao je Vučić.

On je ocenio da bismo bez evropskog puta bili „ekonomski i politički izgubljeni“.

Bonus video: Dragan Popović o „velikoj petorci“ kod Vučića i pukotinama na relaciji sa Moskvom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare