Foto: Video/Nova.rs

Lider Pokreta Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš izjavio je večeras da je "odbrana" predsednika Srbije i Srpske napredne stranke oko rešavanja kosovskog problema "ni luk jeo, ni luk mirisao" neodrživa, jer je 1999. godine bio u tadašnjoj Vladi Srbije.

„Gde je bio kad su paljene ambasade, kad su bili Briselski i Vašingtonski sporazum. Šta je tada jeo i mirisao, kako sada odjednom on ni za šta nije kriv. I onda na kraju kaže da je teška situacija i moraće nadležni organi da preuzmu i donesu odluku Vlada, Skupština, konsultovaće crkvu, SANU, ne znam koga. Pa što ih do sada nisi konsultovao, što si dosad o svemu odlučivao“, zapitao je Ponoš u gostovanju na televiziji Nova S.

On je konstatovao da je Vučić u obraćanju u ponedeljak uveče uveo i „dramski zaplet“, kad je rekao da su mu predstavnici „petorke“ tri puta rekli da će doći do prekida evrointegracija, zaustavljanja i povlačenja investicija“ i da je morao sam da tri puta reaguje, jer nije imao koga da pita.

„Pa što si sam, zar se to tako radi? Umesto da imaš savetnika da ti bira odela iz fundusa, što nisi našao savetnika za međunarodne odnose. Pa nema Kosovo u fundusu, da potrošiš jedno Kosovo pa uzmeš drugo iz fundusa“, naglasio je Ponoš, stoji u saopštenju stranke Srbija centar (SRCE).

Prema njegovom mišljenju, u obraćanju Vučića u ponedeljak uveče ponovo se videla jedna gluma, koja je započeta ranije, i sinoć je bila samo epizoda.

„Ako bi mogli da prevedemo – Vučić je pristao na to što je dobio na stolu, traži se mogućnost da se preformuliše, da bi se lakše ‘progutalo’. S druge strane, on traži način da odgovornost za preuzimanje i potpisivanje tog dokumenta prebaci na nekog drugog, da podeli, a da kamere ipak ostanu na njemu“, kazao je Ponoš.

On je ocenio da je jasno da nema ništa od Vučićeve ostavke na čelu partije i države, jer se radi o pokušaju da se homogenizije SNS, kao i šira javnost, jer „ovde nije priča briga o Kosovu, nego o njemu“.

„Sve vreme je bila priča o njemu kao Isusu. Ne bi me čudilo da se u dogledno vreme opet lansira priča da mu prete atentatima“, ukazao je Ponoš.

Govoreći o odnosu međunarodne zajednice, Ponoš je istakao da će Vučić zbog potpisivanja sporazuma o Kosovu, verovatno ostati još koju godinu na vlasti u Srbiji, jer „njima treba da se pospremi stanje i regionu i ratosiljaju ruskog uticaja“, a da im „Vučić duguje da ‘zapakuje’ Kosovo kao što je obećao“.

„Vučić će sada biti faktor mira i stabilnosti, i on će za par godina to da realizuje, i posle toga će biti potrošen. To znači da ćemo morati da ga izdržimo još neko vreme, a on će morati, da bi to mogao da isporuči i odupre uticaju ruskog faktora, reći: Nemojte da mi pričate o vladavini prava“, ocenio je Ponoš.

On je ponovio da Vučićeva vlast trenutno želi da „ankeriše“ konstruktivnu levicu, koja će reći da je Kosovo „takvo kakvo jeste, izgubljeno 1999. godine“, i da treba da se ide u EU, računajući da više nema tog problema, a s druge strane je kontrolisana desnica, koja će malo time da se bavi, ali ne previše.

„On se potrudio da postavi te svoje pijune na šahovskoj tabli. Uz medije, on misli da može sve to da spakuje“, objasnio je Ponoš.

Ponoš je upozorio da se i dalje ne zna šta je to Vučić dogovorio sa „petorkom“ međunarodnih izaslanika, potpisivao, ni šta piše u nekim aneksima sporazuma, koji će biti tajni.

„On je privatizovao spoljnu politiku. Šta je radio 9. decembra sam u Briselu, s kim je razgovarao. Ne vodi se tako država“, zaključio je Ponoš, koji je Vučića pozvao da javno kaže o toj svojoj poseti.

BONUS VIDEO: Ko je kako razumeo Vučića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare