Sanda Rašković Ivić Foto: N1

Poslanica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić izjavila je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdnjom da ne želi da bude predsednik izolovane države poručio da je spreman da preda Kosovo i Metohiju „na rate, tako da se sve odvija polako i da se to ne vidi“.

„Doteralo je cara do duvara i sada Vučić odjednom traži konsultacije sa poslaničkim klubovima u parlamentu, a mi u Narodnoj stranci mislimo da bi trebalo da se održi sednica parlamenta i da dobijemo na uvid francusko-nemački plan, pa da reagujemo na konkretnu stvar, a ne na interpretaciju nekog hipotetičkog papira“, rekla je Rašković Ivić televiziji N1.

Ona je navela da je „više ugrožen lično Vučić nego Srbija“ i dodala da joj predsednik Srbije izgleda kao trgovac koji je uzeo novac, a nije isporučio robu.

„On je odavno dao određena obećanja, krenuo je u ukidanje institucija Srbije sa severa Kosova i Metohije, koje su bile potpuno uklopljene u sistem Srbije, i polako je radio na prerogativima kosovske državnosti, a kada je došlo do kraja – on se iznenadio“, kazala je Rašković Ivić, saopštila je Narodna stranka.

Istakla je da ne veruje da su zapadne diplomate došle da prete Srbiji da će se povući strani investitori i da će biti ukinuta vizna liberalizacija.

„Verovatno su rekli da bi bio zaustavljen evropski put Srbije, ali on je već dugo na ledu. Srbija je zarobljena država, nemamo slobodne medije i sudstvo, sve poluge moći su u rukama jednog čoveka. Nije jedino Kosovo i Metohija to koje bi odredilo evropski put Srbije, jer ima mnogo drugih stvari koje bi trebalo ispraviti pre nego što počne bilo kakva priča o evropskom putu“, navela je Rašković Ivić.

Prema njenim rečima, Kosovo i Metohija je „teritorija Srbije“ i predstavlja srpski identitet i zbog toga ne bi trebalo da je damo da „bismo imali pun orman bombona i čokolada i da bismo mogli da putujemo po Evropi“.

„Nema nijednog razloga da nam Brisel uvodi sankcije kad mi nismo napali Kosovo i kad je Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN Kosovo deo Srbije“, rekla je Rašković Ivić.

Ona je upozorila da bi članstvo Kosova u UN vodilo stvaranju Velike Albanije, jer ne postoji međunarodni mehanizam koji bi kasnije mogao da spreči ujedinjenje Kosova i Albanije.

BONUS VIDEO: Kome je prihvatljiv nemačko-francuski plan za Kosovo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare